Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 19°C Még több cikk.

Májusig még lehet izgulni a szőlőért

Májusig még lehet izgulni a szőlőértUjváriék birtokán csöpögni kezdett a cserszegi fűszeres. Fotó: Schmidt Andrea
Csongrád megye-Kemény fagy eddig nem volt, de az enyhe, esős télnek se örülnek a dél-alföldi szőlőtermesztők.
Olyan fagy, amely bajt okozott volna a szőlőnek, eddig nem volt a Dél-Alföldön. Amit előre jeleztek, az sem ért ide. A rügyek erősek, egy-két fajtánál elindult a nedvkeringés, a csöpögés. A metszéssel, kötözéssel elkészültek, most a támrendszer javítása zajlik – tájékoztatott Ungerbauer György, a Csongrádi borvidék elnöke.

A másik legfontosabb munka a metszés és kötözés után a lemosó permetezés. Csütörtökön már erre készült a szeged-kiskundorozsmai Ujvári Mihály, akinek szőlőbirtokán az egyik korai fajta csöpög. Azt mondta, a növényvédelem szempontjából nem jó, hogy ilyen enyhe és esős volt a tél, mert sok kártevő, kórokozó nem pusztult el. A megfelelő összetételű lemosó permetezés ilyenkor nagyon fontos, meghatározó a jelentősége az év hátralévő részében.

– A következő néhány hétben még tele leszünk ideggel, mert az, hogy eddig nem voltak fagyok, nem azt jelenti, hogy ezután se lesznek – mondta Ujvári Mihály. – Az itteni ház köré 1980-ban telepítettem a szőlőt. 37 év alatt négyszer kellett megújítani, a fagy miatt. Előfordult, hogy május 8-án 30-40 centis hajtások fagytak kőkeményre, az apró fürtökkel együtt.

A klímaváltozás miatt még változékonyabb időjárás komoly kihívás a szőlőültetvények számára. Az újság évente írhat az ültetvényekről, mert mindig történik valami. 2012 februárjában olyan fagy volt, amely a fás részeket is károsította, 50 százalékos lett a kár a megyében. Ám abban az évben a mínusz 24 fok után jött forróság, aszály, végül pedig jelentős mennyiségű csapadék.
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hiába várják kábelen az internetet

Hiába várják kábelen az internetet
Évek óta sikertelenül próbálnak megfelelő színvonalú internetszolgáltatást kilobbizni a szegedi Légió utca hátsó harmadában élők. Tovább olvasom