Délmagyar logó

2016. 10. 25. kedd - Blanka, Bianka 12°C | 19°C

Májustól a kiskertekben is kötelező a szemétszállítás

Szeged - Májustól október végéig a kiskertes és az üdülőövezetekben is kötelező lesz a hulladékszállítás. Az első kéthavi számla júniusban érkezik.
A tompaszigeti Fátyolka utcában Szekeres Zoltán tavaly olvasta a hírt lapunkban, hogy az üdülő- és a kiskertes övezetekben is kötelező lesz fizetni a hulladékszállításért.

– Szemétség! Nagyon rászálltak a kiskertesekre, tavaly az átíratással vegzáltak, most az ingatlan eladása több hónapos procedúra, a legújabb a szemétdíj – mondta felháborodva a nyugdíjas férfi. Azért nem ért egyet az új fizetnivalóval, mert otthon is fizet a szolgáltatásért, és amíg a kertben van, otthon nem termel szemetet. Ami kint keletkezik, komposztálja, a maradékot eddig hazavitte. Egy Gyálai úti ingatlan gazdája 3 hónapja állandó lakó, tőlünk hallott először a változásról. Azt mondta, elfogadja, ha lesz szolgáltatás, fizet érte.

A közszolgáltatásért az éves díj felét kell kiszámlázni a hulladéktörvény szerint. Ez Szegeden májustól október végéig lesz érvényes, heti egyszeri kukaürítés mellett.

Szeméthegy a Sárgán. Kérdés, kisebb lesz-e, ha fizetni kell a hulladékszállításért. Fotó: Frank Yvette
Szeméthegy a Sárgán. Kérdés, kisebb lesz-e, ha fizetni kell a hulladékszállításért. Fotó: Frank Yvette

– A számlát kéthavonta, utólag, a páros hónapokban állítjuk ki, tehát az első számlát június közepén kapják meg az érintettek. A minimálisan meghatározott lakossági díjat számlázzuk 6 hónapig, vagyis havi bruttó 2751 forintot – tájékoztatott a változásokról Kovács Ilona Tünde, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyfélszolgálati csoportvezetője. Nyugdíjaskedvezmény is van, de csak azok kérhetik, akiknek a városban nincs olyan ingatlanuk, ahol már igénybe veszik.

A társaság még egyeztet az üdülőtársulatokkal; feltehetőleg kint maradnak a 4 köbméteres gyűjtőkonténerek a Folyamos, a Sárga, az Új Sárga, a Tömörkény és a Tiszavirág Üdülőtársulat területén. A társulatokon kívül a város területén 2284 ingatlant regisztráltak, ahol biztosítják a nyári hulladékszállítást és a három kéthavi számlát. Baktóban 471, Bodomban 57, Gyálaréten 138, Marostő városrészben 186, Öreghegyen 65, Subasán 670, Sziksóstón 320, Tápén 130 és Tompaszigeten 247 ingatlant látnak majd el. A kiskertekben kisedényes gyűjtőjáratot biztosítanak; a szállítás módjáról szórólapon tájékoztatják az ügyfeleket.

A környezetgazdálkodás felmérésében csak a potenciálisan hulladékot termelő ingatlanokat regisztrálta, magyarán azokat a telkeket, ahol kint tartózkodásra alkalmas szilárd épület, felépítmény található. Fészer, szerszámoskamra nem minősül ilyennek.

Kiskertes övezetekben az ingatlantulajdonosok 110/120 literes gyűjtőedénynek megfelelő zsákban is kirakhatják az elszállításra összegyűjtött vegyes hulladékot. Nem kötelező a tárolóedény, de a zsák súlya nem haladhatja meg a 30 kilót. A kiskerttulajdonosoknak az ürítési napon reggel 6 óráig kell kihelyezniük az elszállításra szánt hulladékot. A szolgáltatás ünnep- és munkaszüneti napokon is folyamatos lesz.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hegedűs: A Mozaik Kiadót 60 százalékban az állam finanszírozta

"Miközben a tankönyvjegyzék kevesebb, mint 9 %-át tudja kínálni az iskoláknak a szegedi Mozaik,… Tovább olvasom