Délmagyar logó

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 10°C | 16°C Még több cikk.

Újra lesz gyermekellátás Szőregen - felnőtt háziorvosokkal

Szeged-Szőreg - Engedélyezte a vegyes háziorvosi praxis működtetését Szőregen az önkormányzat. Ilyenre korábban még nem volt példa a városban. Az évtizedek óta a városrészben rendelő felnőtt háziorvosok - kiegészülve egy kübekházi kolléganőjükkel - vállalták a gyerekek ellátását is.
Tavaly június óta nincs házi gyermekorvosi ellátás Szőregen. Mint arról korábban beszámoltunk (2015. május 12.: Ingyen sem kell a gyermekorvosi praxis), a korábban itt praktizáló doktornő nyugdíjba ment. Eladni nem tudta praxisát, de még ingyen sem kellett senkinek, ezért a korábban ide járó betegeket a legközelebbi, Korondi utcai rendelő három orvosa között osztották szét. A megoldás nem ideális, Szőregről csak átszállással lehet eljutni az újszegedi orvosokhoz. A helyieknek jó hír: májustól ismét lesz gyermekellátás helyben.

– A gyermekorvosi rendelő bezárását követően az önkormányzathoz fordultunk, és kértük, hogy praxisainkban ne csak felnőtteket, hanem gyermekeket is elláthassunk, hogy helyben maradjon a gyermekellátás. Ezt engedélyezték is számunkra május 1-jétől – mondta el Szántó Gergely. Csergő Tiborral közösen mutatták meg tegnap lapunknak, hogyan lesz késő tavaszra, több millió forintos beruházás után, jelenlegi rendelőjüket kibővítve a teljes család számára ellátást biztosító intézmény.
 
Szántó Gergely és Csergő Tibor több millió forintból kibővíti a rendelőt, hogy gyermekeket is fogadhassanak. Fotó: Frank Yvette
Szántó Gergely és Csergő Tibor több millió forintból kibővíti a rendelőt, hogy gyermekeket is fogadhassanak. Fotó: Frank Yvette

– A rendelő feletti régi szolgálati lakást alakítjuk át és újítjuk fel. Lesz itt is váró, rendelő, nővérszoba és védőnői szoba. Patocskai Anna, jelenleg Kübekházán praktizáló doktornő is nálunk dolgozik majd májustól, így visszük hárman az immár gyermekellátással is kibővített praxist.

Az orvosok elmondták, a céljuk egy olyan rendelő létrehozása volt, ahol a csecsemőktől az aggastyánokig el tudják látni a betegeket. – Mivel egyre kevesebb a házi gyermekorvos, falvakban már most is így működik az alapellátás – fogalmazott Szántó Gergely. – A speciális gyermekgyógyászati esetekhez lesznek konzulenseink, mindenki mást viszont ugyanúgy el tudunk látni, ahogyan a felnőtteket is.

Az orvosok úgy számolják, beruházásuk az első időkben bizonyosan veszteséges lesz majd. Ha ugyanis minden gyerek, akit átirányítottak, visszatérne Szőregre, akkor sem lennének többen ötszáznál. – De nem is haszonszerzés miatt vállaltuk ezt a feladatot – mondta Csergő Tibor. – Azoknak a helyieknek szeretnénk segíteni, akiknek most sokat kell utazniuk az ellátásért. Mindketten egyetemen tanítunk, és több mint 20 éve itt praktizálunk. Én egy kicsivel régebb óta is. Bízunk benne, hogy aki eddig a kezünkbe tette a saját vagy a szülei életét, az ránk bízza majd a gyermekét is.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

20 ezer négyzetméter utat kellene javítani Szegeden - Kibírta a telet István filléres kátyúzása

20 ezer négyzetméter utat kellene javítani Szegeden - Kibírta a telet István filléres kátyúzása
Több milliárd forint kellene az utak javítására Szegeden, a környezetgazdák évek óta 130 millió forintból gazdálkodnak. Tovább olvasom