Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Makkosház: gondot okoz a kutyagumi

Szeged - Körülkerített kutyafuttató létrehozását tervezik Makkosházon a töltés tövénél: ettől remélhető a városrész zöld területein még mindig sűrűn előforduló kutyagumi eltűnése.
A kisgyerekek, szüleik, a kutyatulajdonosok és ebeik is kedvelik a makkosházi panelrengeteg közötti zöld területeket és játszótereket. Olvasónk szerint a többség jól megfér egymás mellett: a kutyások jelentős része pórázon sétáltatja kedvencét, és összeszedi utána a kutyagumit. Vannak azonban olyanok, akik nem visznek le magukkal nejlonzacskót a sétához, így a kutyakaki a fűben marad. A legrosszabb állattartóknál pedig – bár csak néhány akad belőlük – a sétáltatás annyiban merül ki, hogy teljesen szabadjára engedik ebüket, amely „kóbor állatként" piszkít a játszóterek területére.

Olvasónk még emlékszik arra az időre, amikor néhány éve, a városrészek közül szinte elsőként, kutyaürülék gyűjtésére alkalmas zacskókat helyeztek ki Makkosház több pontjára, amelyek néhány hónap után eltűntek. A gyűjtőládákat – ahogy korábban írtuk – vandálok tették tönkre, de olvasónk szerint talán újra meg lehetne próbálni felállításukat.
Kozma József, Makkosház önkormányzati képviselője elmondta: a töltés tövénél két használaton kívüli, körülkerített kútja van a Szegedi Vízmű Zrt.-nek. – Lakossági kezdeményezés után már felvettem a kapcsolatot az illetékesekkel: fel lehetne számolni a kutakat, amelyek helyébe egy kulturált kutyafuttatót építenénk ki. Ha van kutyafuttató a városrészben, a szabálytalankodókkal szemben még erősebben fel lehetne lépni. Belátható időn belül pont kerülhet a kutyafuttató kialakításának végére. Ezeket ellátnánk megfelelő gyűjtőedényekkel is – mondta a politikus.

Olvasóink írták

 • 12. barsan2 2012. október 05. 19:55
  „9 Missuzy,
  Nyugodjál meg , nem veszélyes hulladék, a kódszámot most nem tudom most ideírni, de a Délmagyar hasábjain egyszer már tisztáztuk.”
 • 11. Rico 2012. október 01. 22:38
  „Nah persze! Minek? Kutyatartásnak is vannak irott-iratlan szabályai. Eleve kutyát sétáltatni szájkosárral porázon lehet!! És a gyengébbek kedvéért a kutyaszart össze kell szedni a kutya után!! Nem építeni kell hanem büntetni...keményen!! Mielőtt valaki kritizálna van kutyám..sétáltatom és nem engedem be a játszótérre!!! De az emberek többségének fingja sincs ezekről..sajnos!”
 • 10. jozko 2012. október 01. 11:02
  „Nincs kutyánk.
  Sajnos nincs, pedig szeretem az állatokat, a kutyákat is!
  Jobban szeretem annál, semmint rákényszerítsem egy panellakás szűk / az állatnak legalább is életidegen/ mozásterét /pontosabban "mozgáskorlátozását/!

  A panelokban kutyafalkát tartó, vagy nagy testű állatokat begyömöszölő ebtartókat inkább tartom állatkínzóknak, mint állatbarátoknak...
  Lélekbúvárként viszont gyakran javaslom is kis testű, a panel "légkörét" elviselő háziállat tartását.

  A ktyafuttató nem rossz ötlet, nem is fog üresen állni, ha kialakítják - szerintem.
  Az állatszeretők, az állataik igényeire figyelők minden bizonnyal használni fogják.

  A "kutyagumi" problémához szerintem semmi köze, azt nem fogja megoldani.
  Megfigyelhető, hogy a szabadba kivitt szobatiszta kutya -amelyik hősiesen tartogatta a nagydolgát a sétáig -
  a természetes környzetben /rendszerint szokott helyén/könnyít magán, amint teheti!
  Így bizony a kutyatartók kötelességéül kell szabni a széttelepített kutyapiszok összeszedését!

  Ez a "veszélyes hulladék " szemlélet szűk látókörűnek tűnik...
  A veszélyességét nem vitatom /?/, de mi a "veszélyesebb": ott hagyni a fűben, hogy a gyerekek/felnőttek beletapossanak - vagy begyüjteni és az első kéznél lévé kukába dobni a tasakot?
  Nem tudom, a kutyát lesz-e nehezebb rászoktatni a kutyafuttatókban elvégzendő "WC használatra",
  vagy a gazdikat, hogy az elpottyantott szeretetcsomagot türelmesen vigyék az esetleg nem is létező
  speciális gyüjtőkonténerig?
  Én nem turkálom a kukákat, könnyen beszélek...
  Valószínű, hogy inkább elfogadnám megoldásként a kukába dobálást , mint az "aknataposást"...
  A jövő persze legyen a spéci gyüjtés.
  Egyelőre viszont még a szelektív hulladékgyüjtés is gyerekcipőben jár, tanuló fázisban van- pedig a szelektív gyüjtőedények már nagy számban rendelkezésre állnak!”
 • 9. misssuzy 2012. október 01. 07:15
  „Nekem sose volt gondom, a kutyapiszok felszedésével.Csak azért arról se feledkezzünk meg, hogy mivel kutyafekáláról beszélek, az veszélyes hulladéknak minősül és nem lehetne csak úgy az út szélén álló kukába bedobni.Igen kérem szépen a kijelölt kutya sétáltató részekre igenis jó lenne ha ki lennének téve azok a kukák !!!!! Voltak makkosházán milyen jo is volt, aztán csak eltüntek....Na most a városi törvénykezés szerint vannak kijelölt kutyasétáltató helyek, akkor kérem gondoskodjanak is arról hogy az emberek valahova ki is tudják dobni a kakit.a vértó környékén egy kuka sincsen!!!A másik probléma, ha vannak gyönyörü játszóterek elkerítve stb, akkor ne a családos anyuka legyen már felháborodva ha én ott sétáltatom a kutyám ahol az engedélyezett, nem viszem soha játszótér közelébe, akkor jó lenne ha ő is ott játszatná a kölykeit...Annak idején mikor még igencsak levolt pusztulva a kiserdő, de jó volt hogy voltak a kutyások igaz??? Mert miattuk tünt el a sok drogos meg a hajléktalan...Mert rendszerint jártuk az erdőt, hogy elhajtsuk őket?!IVagy a vértói vandálokat..Igen mi kutyások szeretnénk ha végre tennének vmit az ügy érdekében s kihelyeznének egy jó pár kukát!!!”
 • 8. info 2012. szeptember 30. 21:27
  „Ez nemcsak Makkosházi probléma! igen szemtelenek a kutyát sétáltató emberek, ugyanis ha szóvá teszed, hogy ne a fűbe vagy ne a virágok közé sz@rassa ebét akkor ők vannak fölháborodva.Azt mondja egyszer az egyik gazdi-"ha nem tetszik bekaphatod mit vagy úgy oda azzal a kis sz@rral" Szíves elnézést, már nehogy mások szagolják az ő alkotásaikat. Ez amit leírtak vonatkozzon az Északi városrészre is!!!Tegyenek ki tiltótáblákat vagy tessék büntetni a rakás alkotást elhagyó tulajdonosokat.”
 • 7. mango1 2012. szeptember 30. 16:36
  „3, kispacni...neked biztos nincs kutyád azért beszélsz igy----Vér-tó környékén igen sok a kicsi kutya és mindenki el vinné a kutyáját ha volna kutyafuttató---itt egymással futkározhatnának és boldogabbak ,kevésbé félősek, ugatósak lennének.---közterületesek reggel, és este 6---és 8 óra között el tudnák kapni azokat akik a---- kutyagumit---nem szedik fel--------és igen is büntessék azokat------hisz a törvény már meg van rá------én mindig felszedem a kutyám után----remélem az illetékesek is olvassák a hozzászólásokat....”
 • 6. Moon 2012. szeptember 30. 14:52
  „Illetve még sokminden más.
  Ezt a cím mellé beszúrnám.”
 • 5. exmakai 2012. szeptember 30. 13:30
  „Kérdem én, hogy az újszegedi Ligetben miért nem lehet kialakítani egy kutyafuttatót. Bőven lenne terület hozzá. Újszeged és a Belváros kutyáit kocsival hozzák ide szaladgálni, annak minden végeredményével együtt.”
 • 4. állatbarát3 2012. szeptember 30. 13:25
  „Igen Rókuson is jó lenne, bár én ettől eltekintve büntetném azt a kutya tulajdonost, aki nem szedi össze a kutyája után a kutyagumit és ezt kutya tulajdonosként írom.
  Ehhez kapcsolódván még annyit, hogy büntetném azokat az embereket is akik a görkorcsolyapálya környékén a bokrok alatt felejtik a saját, illetve gyermekük ürülékét.”
 • 3. kispacni 2012. szeptember 30. 12:51
  „Tök mindegy, hogy van kutyafuttató vagy sem. A kutyások úgy sem viszik oda. Egyszerűen fütyülnek rá.”
 • 2. baba60 2012. szeptember 30. 12:17
  „Ne akarjátok, mert ott is lesz majd hajléktalan sátortábor, kosz, piszok és szemét. Ellenben nem lesz aki rendet tartson és takarítson. Erről ennyit.”
 • 1. fonaszi 2012. szeptember 30. 09:07
  „Ez nagyon jó ötlet! Rókuson is meg lehetne csinálni! Az egész tér tele van kutya ürülékkel, a kockás út mentén is sok van. Jó lenne valami megoldást találni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átalakítják a két tannyelvű képzést

Történelmet és matematikát nem lehetne tanítani idegen nyelven a két tannyelvű iskolákban. Tovább olvasom