Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Makrai László: Hivatalból cég lettünk

Idén lerakási adó sújtja a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-t, és júliustól számukra újabb teher, rezsicsökkentés jöhet. A szolgáltató takarékoskodik, miközben fejleszt és beruház.

Idén a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-t is sújtja az új lerakási adó. 2013-ban 3000 forintot kell befizetnie tonnánként, 2016-ig az illeték lépcsőzetesen felmegy tonnánként 12 ezer forintra. – A kommunális hulladék és az építési törmelék után is ugyanannyit kell fizetni. A szolgáltatási területünkön 300 millió forint lesz idén a fizetnivaló, szegedi viszonylatban ennek a fele. Megpróbáljuk valahogy kigazdálkodni – mondta Makrai László, a társaság ügyvezető igazgatója. Szelektálással csökkentik a lerakott törmelék mennyiségét, ami az adóköteles tömegnek megközelítőleg a fele.

Közben, mivel a közületekre továbbhárították a lerakási adót – ehhez képest a lakossági tarifát maximum 4,2 százalékkal emelhették –, a felére esett vissza a beszállított építési hulladék mennyisége. Számítanak rá, hogy elszaporodnak az illegális hulladéklerakók, ennek repülőgépes felderítéssel próbálnak gátat vetni.

Júliustól a 10 százalékos rezsicsökkentést a hulladékszállításra is bevezetheti a kormányzat. Ez idén a szegedi társaságnak fél évre 75 millió forint bevételkiesést jelent, azaz ennyi marad a lakosság zsebében. A rezsidíjcsökkentés már tavaly elindult ugyanis, 4 hónapig nem volt áremelés, utána valójában inflációs díjemelés történt. Aki pedig egész évre fizetett, az 2010-es áron kapta tavaly a szolgáltatást.

A lerakott hulladék mennyiségét csökkenti többek között az a beruházás, amelyre most pályázik a környezetgazdálkodás vezette regionális társulás. Tegnap adták be a tervezetet a 6 milliárdos fejlesztésre, összefogva a környékbeli településekkel. Megírtuk: a legmodernebb, az országban egyedülálló technológiát valósítanak meg. Válogatómű létesül, amely a beszállított vegyes kommunális hulladékot mágneses, mechanikai légtechnikai, valamint lézeres, infravörös felismerő technikával szelektálja. Ezzel a beszállított kommunális hulladék egészét leválogatják. Más rendszerű komposztáló is épül, mert a régi zöldhulladék és szennyvíziszap, az új pedig konyhai hulladékok feldolgozására is alkalmas lesz. A projektben a sárga zsákokat edényekre cserélik, a kukákra ellenőrző chipet szerelnek, a lakosság komposztálóládákat kap. Közbeszerzés után akár ősszel elindulhat a beruházás. Más pályázatból napelemes és napkollektoros fűtő- és áramtermelő rendszerre pályázik a cég mindkét telephelyére, valamint kiaknázza a régi depóniában rejlő biogázt 1,1 megawattos elektromos és 1,5 megawatt hőenergia-termeléssel. Ez a jelenlegi gázmotor kapacitásánál tízszer nagyobb energiatermelésre biztosít lehetőséget. Az üzem építéséhez vásárolta meg a cég  a szomszédos 7 hektáros telket.   

A fejlesztéseknek köszönhetően radikálisan csökken a depóniára felhalmozott szemétmennyiség, így a lerakó tervezetten 2040-ig vagy annál is tovább tudja fogadni a térség kommunális hulladékát. A korábbi hírekben szerepelt 4 milliárdos depóniabővítéstől tehát vélhetően el lehet tekinteni.

Február közepéig az önkormányzati cégeknek le kellett adniuk üzleti beszámolójukat. – A cég gazdálkodása stabil, folyamatosan javuló gazdálkodási és hatékonysági pénzügyi mutatókkal bír, a nemzetközi üzleti gyakorlatban bevált módszerek bevezetésének köszönhetően. Jelentős digitalizációs fejlesztésen esett át, szigorú költséghatékonysági, teljesítménymenedzsment és készletgazdálkodási programok működnek. Két év alatt hivatalból cég lettünk – fogalmazott Makrai László. – Sikerült kigazdálkodni a közel 200 millió forintos, kétéves önkormányzati közterületi támogatásmegvonást, anélkül, hogy esett volna a színvonal. Tovább takarékoskodunk, és az idei évet is hasonlóan stabilan igyekszünk végigcsinálni.

Olvasóink kérdezték.  Számlázásügyben olvasóink kifogyhatatlanok a kérdésekből. Az Öthalom utcai 28 lakásos társasház közös képviselőjének kérdésére az ügyvezető igazgató elmondta: a társasházak lakói az önkormányzat rendelete alapján ugyanúgy egységes lakossági tarifával fizetnek akkor is, ha kukára vagy ha konténerbe gyűjtik a vegyes háztartási szemetet, ürítéstől és űrtartalomtól függően. A szegedi díjszabásnál a cég elemzése szerint például Budapesten, Kecskeméten, Pécsett és Szolnokon is magasabb árakkal dolgoznak. Nincs az országban még egy ilyen nagyságrendű kedvezményrendszer; amellett, hogy nem éri meg 10 százalékos előrefizetési kedvezményt adni, mert a banki betéti kamat is ennél lényegesen kisebb, a nyugdíjasok változatlanul 50 százalékot fizetnek, az interneten vagy banki csoportos megbízással fizetők további 5 százalékkal kevesebbet. Szelektíven gyűjtő petőfitelepi olvasónk kérdésére, hogy a műanyag és papíranyagú csomagolást vagy a nem egyértelmű összetételű göngyöleget hová tegye, a cégvezető azt felelte: mindenképpen a szelektív gyűjtőbe. A továbbválogatásnál gondoskodnak róla.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. enisehezem 2013. március 11. 17:03
  „zorrba5
  Arról a 8 ról írsz, amit te látsz annyinak?. Az sosem annyi volt.
  Havi nettó 300 nekem elég...egyébként eddig nem írtam,hogy mennyit keresek.
  Te csak ránéztél a locsolókocsira és máris átmosta az agya dat.
  A 2 hsz-t részletesen nem ismered? akkor minek van a fejed a nyakadon?”
 • 20. zorba5 2013. március 08. 13:22
  „19: továbbra sem írsz érveket, csak fröcsögsz,
  fáj a 8 óra meló, ugye?
  más helyen (nem)biztos h többet keresnél...
  ezzel a hozzáállással(???????), próbáld meg talán ott.”
 • 19. enisehezem 2013. március 08. 12:31
  „18. zorba5

  Mondd, hogy a 2-esből egy szó sem igaz!
  Akkor te nem a mi kolegánk vagy hanem a kopaszod csukott szemű árnyéka.
  Te nyirbálsz minket?
  Ez nem fröcsögés de téged jól zor.r ba kéne vágni.”
 • 18. zorba5 2013. március 07. 15:38
  „13. 16.: nem látok érveket csak fröcsögést?????
  szerintem jól eltrafálta a kopasz, h hivatalból cég lett...
  fáj a munkaidőt kitölteni, mármint munkával, ugye???”
 • 17. achilleus 2013. március 07. 07:21
  „15. kormoska 2013.03.06. 22:58
  Egyetértek. Sőt a régi, általam többször felvetett problémát is - amint látom - megoldották, nevezetesen a 2012-re egyösszegben fizetők túlszámlázott befizetéséből jóváírták az idei első két hónapi számlában a többletbefizetést. Így ez a téma részemről megnyugtatóan lezárolt.”
 • 16. rezice 2013. március 07. 06:40
  „zorba
  A véleményedből kirí a butaság,te biztos a hosszú nyelvűek csapatát erősíted.Halvány fingod nincs a dolgokhoz ,de bele ugatsz bunko módon.Szeretném látni a munkádat,milyen minőségben végzed,ha egyáltalán van??”
 • 15. kormoska 2013. március 06. 22:58
  „Makrai László az egyetlen olyan 2010-ben kinevezett cégvezető akinek elismertem és elismerem a munkáját.
  De a közgyűlés is elismeri,pártállástól függetlenül!
  Próbálja a nívót tartani a növekvő elvonások ellenére is,Kht-nál fegyelmet tart.A csörög rovatban feltett kérdésekre is személyesen reagál.Igaz a 10%-os kedvezményt megszüntette,mert veszteséget generált volna.Próbál mindenfelé fejlesztésekre pályázni,nem szállt el,egyszerűen lerí róla,hogy szereti és érti amit csinál!
  Szeged még így is a koszosabb-szemetesebb városok közé tartozik,van még mit csinálnia.....”
 • 14. szgd-i 2013. március 06. 22:10
  „Csal egy példa a cég korrektségéről: az új hulladékgazdálkodási tv kimondja, hogy legalább 2 űrméretű kukanagyság közül lehessen választani, tehát egy normál és egy kisebb méretű edényzet közül, amit a szolgáltatás árának is tükrözni kell! Erre mit mond a szolgáltató cég? Nem csak egy lehetőség van! És ezt még a számla hátoldalán lévő számlatájékoztatóban le is írja! Felénk ezt úgy nevezik hogy hazugság, a törvények be nem tartása és visszaélés a piaci helyzettel!!! Ilyen cég ez a Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. Ez csak egy példa volt a sok közül, úgy veri át a szegedieket ahogy nem szégyelli...”
 • 13. enisehezem 2013. március 06. 19:22
  „10:Zorba.
  Azt ne mondd,hogy ebből semmi sem igaz.
  Vagy te Makrai sündörgője vagy, és ezek téged nem érintenek.”
 • 12. NP1 2013. március 06. 18:15
  „10. zorba5 2013.03.06. 16:12

  " Mármint az 1. meg a 2. Akikről azért megvan a vélemény, mert a saját fészkükbe trágyáznak. Örüljetek h van munkátok." - tehát a dolgozónak ne legyen véleménye, dolgozzon éhbérért mert "zorba5" és a Zorbán elvtársak így látják jónak!
  Gondolom a saját, és a családod tagjainak munkahelyi viselkedéséről is ez a véleményed.
  Egyébként Makrai nagyságrendekkel jobb teljesítményt nyújt, mint az új cégvezetők átlaga.....”
 • 11. macs 2013. március 06. 16:15
  „"Két év alatt hivatalból cég lettünk." Amennyiben azt érti alatta, hogy ezen túl úgy fognak gazdálkodni, ahogy a versenyszférában megszokott, akkor ez dicséretes. :-)”
 • 10. zorba5 2013. március 06. 16:12
  „Szerintem jól csinálja a fazon.
  Biztos nagy a fegyelem mert máshoz voltak szokva a dolgozók azért nyafognak. Mármint az 1. meg a 2.
  Akikről azért megvan a vélemény, mert a saját fészkükbe trágyáznak. Örüljetek h van munkátok.”
 • 9. Mike3 2013. március 06. 15:25
  „ennyi hozzászólás összesen? hol vannak a többiek? éhségmenet? :)”
 • 8. Hammada_Fleet 2013. március 06. 15:10
  „Majd a fütyisz-jobbik által kinevezett korunk hősei managerok bemutatják nekünk, kis hülyéknek, hghyan kell ezt hatékonyság-javulással kitotózni, természetesen rezsinövelés, elbocsájtások és színvonal-csökkenés nélkül.
  Merthogy úgy még a szocik is tudnák...”
 • 7. macs 2013. március 06. 12:36
  „Nagyon remélem, hogy tényleg ki fogják gazdálkodni a lerakási adót, és nem az önkormányzatnál fognak toporzékolni, hogy "aggyá pízt". :-)”
 • 6. tatam 2013. március 06. 11:16
  „És fehér zsákos szemételszállítás (amelyikbe csak a komposztálható kerti hulladékot lehet bezsákolni), továbbra is csak az újszegedi elitt kiváltsága marad!”
 • 5. TUTI 2013. március 06. 10:46
  „Sajnos, de természetes, meg ennél is sokkal több kell!! :) :D Bocsánat, de nincs megállás!!!! :) :)
  Amilyen problémamentes sikerült a 10%-os csökkentést benyelni,
  boritekolhato egy további rezsicsokentési hullám, jogos igény volna rá, az TUTI!
  Emellett jo lenne "cégből" egy új szemléletű, környezet és embertudatos
  gazdálkodású szervezetet formálni. Ehhez persze idő kell.
  De muszáj lesz például a 2040-et 2080-ra nyújtani (első körben) stb-stb.

  HAJRA MAGYAROK! SOK SIKERT!”
 • 4. Lajos 2013. március 06. 09:50
  „Nálam nem végeztek szemét szállítást mégis kiküldték a számlát. Hiába reklamáltam elhajtottak Ebben az országban természetes hogy a semmiért is pénzt szednek,de hogy egy szolgáltató a NEM teljesített szolgáltatásért is számlázzon az már mindennek a teteje.”
 • 3. bicikliör 2013. március 06. 09:15
  „Nagyon Tisztelt Makrai Úr!

  Kérem szépen takarítassa fel rendesen a Korányi Fasor és a Stefánia szakaszt.Reggelente bandában sétálnak és a seprüikre támaszkodva (takarítanak) A szemét nagy része mindig ott marad,nagyon felületes értéktelen munka az ami ezen a szakaszon történik.A városba látogatók nem csak a városháza elött fényképezgetnek hanem a parkokban is.
  Ellenöriztesse rendszeresen az elvégzett munkát. "Bizalom szép...ellenörzés,számonkérés jobb"

  Tisztelettel RB”
 • 2. enisehezem 2013. március 06. 08:39
  „1. rezice
  Ez így igaz.
  Az is hozzátartozik a nyilatkozathoz, hogy voltak, vannak,lesznek elbocsátások, a műszakpótlékokat csökkentették, a ténylegesen ledolgozott munkaidőt sok esetben megynyirbálják,a túlórát lefaragják,a munkaidőkeret néhol másfélszeresére dagadt,miközben a fizetés nem változott. Gépjárművek javítására nincs pénz, műszakilag erősen kifogásolható az állapotuk,a gkv hiába jelzi a hibát, saját felelősségére áll ki, ha nem megy, majd jön más,aki kimegy a rossz autóval. Egyes szolgáltatásokat megszüntet (tek) (nek), így az autóknak ki sem kell menniük, fűnyírás, szúnyogírtás elfeledve, tényleg olyan fényesen gazdálkodik Makrai úr? Nem volt igazi tél, a tervezett összeg jó része a kasszában maradt,vajon kik kapják?
  Az utcára tett dolgozók bőrére, a maradtak számára ellehetetlenítve? Ez az igazi ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ?
  Szégyenérzete nincs, az látszik.”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Park legyen vagy parkoló?

A Korányi fasor patológiai intézet előtti részéről a napokban egyeztet a polgármesteri hivatal. A kérdés: továbbra is engedik parkolni az autósokat vagy elzárják a parkrongálók útját. Tovább olvasom