Délmagyar logó

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 1°C | 6°C Még több cikk.

Makrai László: Verseny van a hulladékért

Szeged - Új szemléletet vár a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-től a decemberben kinevezett ügyvezető, Makrai László – a hulladékgyűjtésben, a szúnyogirtásban, még a fűnyírásban is. Sorozatunkban bemutatjuk az új szegedi cégvezetőket.
– Nyakkendő nem mindig van rajtam, a gumicsizmához nem áll jól – avat be munkaköréhez kapcsolódó öltözködési szokásaiba Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. decemberben kinevezett ügyvezetője.

Első intézkedéseként 12 madáretetőt rakatott ki Szeged jelentősebb közparkjaiba, visszaszerzett a cég elvesztett partnereiből, valamint Szabadka szakcégével közös pályázatot nyújtott be. – A környezettudatosság legyen a cég alapfilozófiája. Piaci verseny indult az ipari alapanyaggá vált hulladékért – magán-, illetve multinacionális társaságokkal kerültünk versenybe. Szeged lemaradt a szelektív hulladékgyűjtésben, 10 százalék a visszagyűjtési arány, ez Győrben 70 százalék. Társadalmi tudatformálásra van szükség, óvodai, iskolai, lakossági ismeretterjesztésre. Erre is pályázni fogunk – mondja a cégvezető, aki tagja a Kiss Ferenc Természetvédelmi Egyesületnek, és pártolója a Greenpeace-nek. – Magamhoz vontam a fakivágási és -nyesési ügyeket. Ezentúl minden helyszínelésen ott lesz egy civil szakember is.

Ismert: decemberben a Fidesz–KDNP és a Jobbik szavazataival a közgyűlés rendkívüli ülésen váltotta le 8 városi cég vezetőjét, politikai viták közepette. – A városüzemeltetési bizottság elnökeként 8 évig felügyeltem egy tágabb szakterületet. Sokan mondják: most végre a helyemre kerültem. 2002-ben Botka László polgármester személyesen kért fel, továbbra is töltsem be az elnöki tisztséget. Ezért sérelmezem, hogy most azt mondja, hiányzik az új cégvezetők szakértelme és vezetői tapasztalata – fogalmaz Makrai László. Szinte hetente kér tőle adatokat a cégeket vizsgáló ideiglenes bizottság, nem tud arról, talált-e szabálytalanságokat.

Makrai László szerint társadalmi tudatformálásra van szükség. Fotó: Frank Yvette
Makrai László szerint társadalmi tudatformálásra van szükség.
Fotó: Frank Yvette

Ami biztos: takarékoskodni kényszerül. – Ki kell gazdálkodnunk például a hóeltakarítás 100 milliós költségét – a várostól 25 milliót kaptunk a feladatra. A multinacionális cégekben bevált teljesítményértékelő rendszert vezetek be, amely mind az 530 dolgozót egyénileg értékeli. A legrosszabbul teljesítőktől lehet, hogy megválunk – mondja. A cég egymilliárd forintot költ a város zöldterületeinek rendben tartására. Egy térinformatikai fejlesztéssel Szeged valamennyi közterületét, fáját, gyepét számon tartják majd. GPS-jeladó van a járművekben, munkagépekben: látják, halad-e a kolléga, hány négyzetdeciméter füvet kaszált le – ehhez lehet igazítani mozgóbérét. Márciustól az új közmunkaprogramban 250 embert foglalkoztat a cég.

Kátyúzásra idén 100 milliós a keret. A magában is problémát okozó belvízhelyzet még egy gondot szül: a pangó vizek tavasztól szúnyoglárva-élőhelyek lesznek. – Miért költ a cég 150 milliót szúnyogirtásra? Ennyit a Balatonon nem fordítanak erre a célra. Repülni rettentő drága – egy felszállás nagyjából egymillió forint –, és a szétszórt permet mégis csak egy vegyszer – vallja. Helyette a biológiai irtást preferálja – csakhogy évek óta nem frissült a cég vizes élőhelyeket számon tartó katasztere. Újult formájában ez is térinformatikai alapú lesz. Ebben is számít a civilekre.

Csúcsok

Az élet más területén is csúcsra jutott: 2006-ban megmászta a Mont Blanc-t. „Hivatalból" természetjáró: az SZTE-n okleveles biológusként végzett. 2005-ben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen MBA-képzésben üzletgazdasági vezetési menedzsment szakirányon szerzett oklevelet. Az SZTE Növénytani Tanszékének tudományos munkatársaként, a Taylor and Nash Kft. vezető tanácsadójaként, az SZTE Innovációs és Ipari Kapcsolatok Igazgatóságának igazgatóhelyetteseként is dolgozott. 1998 és 2006 között a Fidesz önkormányzati képviselője, a Városüzemeltetési Bizottság elnöke. 2000-ben a tiszai ciánszennyezéssel foglalkozó kormánybiztosi iroda vezetője, a szegedi hulladék- és szennyvíz-gazdálkodási pályázatírás megbízott koordinátora. Imád főzni, specialitása a tejfölös savanyú krumplileves. Szabadidejében 30 tő orchideáját is gondozza.

Olvasóink írták

 • 16. rezice 2012. szeptember 26. 15:17
  „Istenem ez egy GÉNIUSZ!!”
 • 15. Nórikám 2011. február 16. 12:17
  „Nagyon egyet értenék a szelektív gyűjtéssel, csak a hogyant kellene kidolgozni. A Tápai utcai Spár előtt volt egy hatalmas konténer, de a bolt felújítása után elvitték. Én azt is szeretném tudni, hogy pl. az elhasznált étolajat hová lehetne tenni? Egyszer kérdeztem egy környezet gazd. dolgozót, azt mondta ők a wc-be öntik.Szerintem ez nem jó, de mit lehet tenni? Én egy idő óta az olajat is ,meg ha van kisült zsír egy beföttes üvegbe a konténer mellé teszem, mindig elviszi valaki. Bár tudom ez sem a legjobb megoldás. Tud valaki ötletet adni?”
 • 14. patpat 2011. február 16. 10:09
  „Nem értem Phaedra talányos fikázását, én nagyon jó szakembernek ismerem a cégvezetőt.. Hajrá, Makesz!”
 • 13. tams 2011. február 16. 08:03
  „5. cselac 2011.02.14. 18:28
  "Azt hittem egy troll sem ér ide, már kezdtem csodálkozni,"

  De te már itt vagy,fel is veszed a fizetésedet érte... :-)”
 • 12. Phaedra 2011. február 15. 16:54
  „Cselackám tudom amit tudok, hidd el a nagy része porhintés ennek a cikknek...”
 • 11. Casablanca 2011. február 15. 08:13
  „A hulladékdíj azért nem csökkenhet, mivel a számla kb. 75%-át az üzemeltetési költségek teszik ki (üzemanyag, munkavállalói járulékok stb.), illetve a mindenkori díjba beépítésre kerül a nem fizető lakosság tartozása, illetve a kedvezményes díjakat sokan jogosulatlanul veszik igénybe. Az ingyenes szolgáltatások (pl: szelektív hulladékgyűjtés, hulladékudvarok használata) azért lehetnek térítésmentesek, mivel a hulladékdíj meghatározott részét fejlesztésre, beruházásra költi a szolgáltató.

  Azért jó lenne, ha mindenki kivenné a részét a díjfizetésből és nem szeged lakosság terhére részesülne a szolgáltatásból, mert ugyebár ahol ember van, ott szemét is van...”
 • 10. szalamitolvaj 2011. február 15. 06:28
  „Társadalmi tudatformálásra van szükség,
  UGYANMÁR
  A CÉG MEGKAPJA A PÉNZT A HULLADÉK ELTÁVOLITÁSÁRA
  CSAK NEM VÉGZI EL A MUNKÁJÁT
  CUCIALISTA SZEMLÉLET”
 • 9. szalamitolvaj 2011. február 15. 06:27
  „MONDJUK AKKOR UJ SZEMEÉTGYÜJTÖKET KELLENE KITENNI
  A RÉGIEKNEK NINCS ALJA MÁR
  JA ÉS MENJENEK A SZEKFÜKLUBBHOZ IS NÉHA :d

  "8 év alatt 27%-al növekedett az államadósság. És önök itt ülnek büntetlenül. adjanak hálát a Jóistennek!"
  ezt jo ha sokszor beirjuk ide
  ezek a tények !
  ez az igazsag .”
 • 8. Hammada_Fleet 2011. február 14. 21:53
  „"Makrai László: Verseny van a hulladékért"
  Akkor ez nyilván azt jelenti, hogy a hulladék növekvő ellenértékéből lehet csökkenteni a szemétdíjakat.
  Vagy tévedek?”
 • 7. Rotkiv 2011. február 14. 18:41
  „"A multinacionális cégekben bevált teljesítményértékelő rendszert vezetek be, amely mind az 530 dolgozót egyénileg értékeli." Az érintettek nyilván remélik, hogy a hozzá tartozó bérezés is nemzetközi színvonalű és nem afrikai lesz.”
 • 6. cselac 2011. február 14. 18:31
  „Phaedra, érdekelne, hogy mivel nem értesz egyet, vagy mi az, amit hazugságnak tartasz ezekből az abszolút reális és tartható elképzelésekből? Emlékszem, anno a kinevezéskor volt olyan elvetemült baloldali kommentelő, aki azt merte mondani, hogy Makrai személyében hozzáértő személy került a Kht élére. :)”
 • 5. cselac 2011. február 14. 18:28
  „Azt hittem egy troll sem ér ide, már kezdtem csodálkozni, sőt, az is eszembe jutott, hogy még a végén esetleg valaki beismeri, hogy jó szakember is kerülhet a városban/országba megfelelő pozícióba? :)

  Evelyn drága, ugye tisztában vagy vele, hogy akit decemberben neveznek ki, az másnap nem tud havat takarítani? Esetleg ugye azt is tudod, hogy Kukás Ferivel közös vezetés volt egy ideig? Az ország összes városában hatalmas kosz van, de ez nem a Köztisztasági NKft-ken, hanem a tél-tavasz változása miatt van. Bár tény, ehhez is érthetne.

  A botrányos szúnyogirtást meg igenis tegye rendbe, mert fölösleges arra ennyi pénzt elkölteni, ami <moderálva> sem ér. Vagy te szívesen adod erre a semmire a pénzed?”
 • 4. Phaedra 2011. február 14. 18:22
  „Fele sem igaz..”
 • 3. Evelyn_26 2011. február 14. 17:02
  „A hotakaritas botranyos volt. A jardak is botranyosan koszosak. Sporolas a szunyugirtason?”
 • 2. macs 2011. február 14. 13:10
  „Azért van mit keresni a szelektív hulladékgyűjtés terén is. Sokan sokalják a szemétszállítás díját, másrészt a kukába kerülő hulladék jelentős részét a szelektíven kéne gyűjteni. Abban nem lehetne gondolkodni, hogy az ellenőrzőtt szelektív gyűjtés esetén kedvezményt kapnának a lakók? Persze előtte precizen megfogalmazni az elvárásokat?
  Ausztriában találkoztam ilyen megoldással.”
 • 1. QM 2011. február 14. 12:34
  „Társadalmi tudatformálásra van szükség, óvodai, iskolai, lakossági ismeretterjesztésre. ... sajnos ez sokaknál nem fog menni, agy cserével talán.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb megyei top 10-es bűnöző rendőrkézen

A Csongrád megyei top 10-es listán is szerepelt az a 33 éves férfit, akit szombat este fogtak el testvére lakásán. Tovább olvasom