Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 4°C Még több cikk.

Makrainak 4 millió jár, Sódarnak egy fillér sem

Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője bruttó 4 millió forint prémiumot kaphat, Sódar István IH-igazgatónak azonban egy fillér sem jár a tavalyi teljesítménye alapján – derül ki a május 3-i szegedi városi közgyűlésre készült előterjesztésből.
A száz százalékban önkormányzati tulajdonú városi cégek vezetői az éves alapbérük vagy megbízási díjuk maximum 80 százalékát kaphatják meg prémiumként vagy jutalomként, ha teljesítik az objektív és egyedi célkitűzéseket. A prémiumfeladatokat a szegedi városi közgyűlés határozza meg számukra. A május 3-i közgyűlésre készült előterjesztésből kiderül, hogy tavalyi teljesítménye alapján Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője kaphatja a legtöbb, bruttó 4 millió forint prémiumot a városi cégvezetők közül. Ez nem véletlen, hiszen egy másik, az önkormányzati gazdasági társaságok 2011-es üzleti beszámolóját tárgyaló előterjesztésében az áll, hogy a legegyenletesebb, folyamatos növekedést mutató gazdálkodási adatokat a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. produkálta.

„Továbbra sem lehetünk biztosak abban, hogy a társaságok élére kinevezett cégvezetők valóban a gondos gazda módjára, költségtakarékosan és hatékonyan gazdálkodnak-e a közvagyonnal. A 2011-es üzleti beszámolókból kiderül, hogy a cégvezetők dömpingszerűen cserélték le eddigi szolgáltatóikat más, drágább szolgáltatókra, kerestek új magasabb árréssel dolgozó beszállítókat. Különösen feltűnő az igénybe vett szolgáltatások költségeinek növekedése a jogi és egyéb tanácsadás, a vagyonvédelem és takarítás területén" – írja előterjesztésében Solymos László alpolgármester.

Solymos megfogalmazása szerint például a Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft. ügyvezetője, Sódar István a prémiumfeladatának értékelése kapcsán elbizonytalanodott, hogy olyan kimutatást készítsen, amelyben azt igazolja, hogy a Szegedi Ifjúsági Napok megrendezése nem okozott veszteséget, vagy olyan számítást nyújtson be, hogy a SZIN ugyan veszteséges, de a rendezvényszervezésre vonatkozó prémiumfeladatát teljesítette. A megoldás az lett, hogy mindkét számítást benyújtotta, ami nehezen értékelhető. Így Sódar István, aki tavaly április 16-a óta vezeti az IH-t, nem is kaphat prémiumot, mint ahogy elődje, Dér Natália sem.

Rosszul teljesített a Szegedi Vásár és Piac Kft. is, amely karbantartásra, reklámra, vagyonvédelemre, jogi képviseletre és szakértőkre több tízmillió forinttal költött többet tavaly, mint a korábbi vezetés. Bár az objektív célkitűzések nem, az egyediek valamelyest teljesültek, ezért Erdei Péter jelenlegi ügyvezető bruttó 85 ezer, Nagy László korábbi igazgató pedig bruttó 255 ezer prémiumot kaphat, ha megszavazza a szegedi közgyűlés.

A Szegedi Intézménytakarító (SZINT) Kft. esetében is jelentősen nőtt a reklámkiadás, valamint a jogi képviselet és tanácsadás költsége. A Miklós Péteráltal vezetett SZINT Kft. – Solymos László előterjesztése szerint – joggal pályázhatna az év mecénása címre is. „Az egyik legnagyobb önkormányzati támogatással működő városi cég a közösség pénzéből szinte mindenkit támogat, aki megkéri: rózsaünnep, tápéi falunapok, nándorfehérvári emléknap, könyvkiadás, műveltségi vetélkedő, emlékünnepségek, zenével a környezetszennyezés ellen program, labdarúgócsapatok, alapítványok. Bőségesen juttat forrást a városi televíziónak, köt határozatlan idejű szerződést az egyik hírportállal, és alkalmaz kommunikációs tanácsadót, miközben a bevételeinek 91 százalékát jelentő önkormányzati támogatásból az önkormányzati intézmények takarítását kellene finanszíroznia" – olvasható az előterjesztésben.

Lapunk információi szerint a SZINT Kft. például havi 150 ezer forintot fizetett ki kommunikációs tanácsadásra, egy szegedi focicsapat meccsein pedig bruttó 200 ezret fizetett a reklámért. A cég vezetője a Fidesz kulturális tagozatának elnökeként 50 ezret ajánlott fel egy alapítványnak, de a kft. is ugyanennyi pénzt adott. Ennek ellenére Miklós Péter és elődje, Hegedűs János teljesítette tavaly a prémiumfeladatokat, így Miklósnak bruttó 2 millió, Hegedűsnek pedig bruttó 1 millió forint jutalom ütheti a markát.

Olvasóink írták

59 hozzászólás
 • 59. Francois 2012. május 01. 13:35
  „Azt pletykálták a majálisban, az egyik igazgató pedofiliával is vádolható, hát igaz vagy nem, kíváncsi vagyok rá.”
 • 58. nemecsekerno_007 2012. április 30. 18:13
  „50. macs 2012.04.29. 18:24
  "igen neked, és nekem és még sokunknak az adójából fizetik őket"
  Hát pont az a gond, hogy nem elég sokunk adójából fizetik őket, meg másokat. Az a baj ebben a nyomorult poszt-kádári disznóólban, hogy a többség nincs tisztában azzal, hogy ki az aki az újraelosztásból él és ki az aki az egész újraelosztást finanszírozza. OV is és mások is hangoztatták, hogy kb. 2,5 millió ember fizetett adót 2011-ben.
  No ebből kb. 500-600 ezer köztisztviselő és közalkalmazott, 150-200 ezer non-profit cégnél dolgozik. A maradék 1,7 millió az ami ezt az egészet finanszírozza, nyílván nem csak az újraelosztásból élő aktívakat, hanem az inaktívakat is.
  Ezen nem kell megsértődni, ezek a száraz tények. Ettől az 1,7 milliótól függ az a pénz amit újra el lehet osztani. Ha ez nem növekszik, akkor még rosszabbul fog menni. Meg lehet próbálni tovább fejni a versenyszférát, én mégis inkább azt javasolnám, hogy minél többen kezdjenek agyalni azon, hogy külföldön is eladható terméket v. szolgáltatást találjanak ki. Az államnak meg annyi feladata lenne, hogy ezeket az embereket segítse ahogy tudja. Ebben az országban az állampolgárok vannak az államért és nem fordítva. Nem írok többet, mert erről oldalakat lehetne. Ez az ország egy olyasmi világban él mint amilyen a Matrix. Részben programozott, részben "így sikerült" valóságban. A politika meg az orránál fogva vezet bennünket.”
 • 57. Ro.matricaárus 2012. április 30. 17:21
  „Francois kolléga, hogy van akkor ezzel a leltár, kegyszer variálásokkal ?! Terítsd már lapjaid, vagy jó szokás szerint már terítetted valahol?! No csibész, várom válaszod! :D”
 • 56. Francois 2012. április 30. 08:41
  „52. bélabá 2012.04.29. 20:06
  Bocs, annyiszor írtál már nekem hogy magamra vettem! :D Azt hittem rám írtad a bértollnokot!Nincs harag! Véleményem továbbra is el kellene ezt a Miklós Pétert zavarni! . Nem a földön jár, mint előttem is írták életében nem dolgozott, vagyis léhűtő állásai voltak. Rengeteg megrendelőt vesztett a Színt amióta ő a vezető, szórja a pénzt! Valljuk be egy 31-éves emberke aki életében nem sok mindent csinált, remélem tudok rá sort keríteni hogy ezt négy szem közt is elmagyarázzam neki, főleg a tisztelet adás fogalmát! Én is az mellett vagyok hogy a céget át kellene világítani, mert a pozitív mérleg szerintem is csak papirón van meg! ESETLEG SZÁMVEVŐSZÉK? HA AZ ÖNKORMÁNYZAT TEHETETLEN! :D :D”
 • 55. ros-mary-53@hotmail.com 2012. április 30. 07:53
  „Miért kell borzolni a városi polgár kedélyeit? Amikor 47.000Ft-ból javasolt a megélhetés, miért kell ekkora összegeket osztani csak azért, mert elvégezte azt a munkát valaki, amit rábíztak? Ha dolgozik, azért fizetés jár, nekik nem akármennyi, meg még jutalom is. Ez ma pofátlanság!”
 • 54. Francois 2012. április 30. 07:28
  „52. bélabá 2012.04.29. 20:06
  Bocs, annyiszor írtál már nekem hogy magamra vettem! :D Azt hittem rám írtad a bértollnokot!Nincs harag! Véleményem továbbra is el kellene ezt a Miklós Pétert zavarni! . Nem a földön jár, mint előttem is írták életében nem dolgozott, vagyis léhűtő állásai voltak. Rengeteg megrendelőt vesztett a Színt amióta ő a vezető, szórja a pénzt! Valljuk be egy 31-éves emberke aki életében nem sok mindent csinált, remélem tudok rá sort keríteni hogy ezt négy szem közt is elmagyarázzam neki, főleg a tisztelet adás fogalmát! Én is az mellett vagyok hogy a céget át kellene világítani, mert a pozitív mérleg szerintem is csak papirón van meg! ESETLEG SZÁMVEVŐSZÉK? HA AZ ÖNKORMÁNYZAT TEHETETLEN! :D :D”
 • 53. történész 2012. április 29. 21:13
  „Amikor a választó polgár éhezik..az úri banda osztogat..telefon adóból, ellopott nyugdíjakból:::”
 • 52. bélabá 2012. április 29. 20:06
  „46. Francois 2012.04.29. 11:50
  Nem értem a reakciódat, tekintve, hogy nem neked címeztem a hozzászólásomat. De az, hogy magadra vetted téged minősít. A vádaskodásod pedig egyenesen szánalmas, gondolok itt bértollnok megjegyzésedre. Ha megnéznéd a kommentjeim időpontját és mennyiségét akkor nem írnál ekkora marhaságot.Tudni kellene értelmezni amit leírtam.
  49. plebanoska 2012.04.29. 16:10: nem tudom értelmezni a rám eső kommentet, gondolom megmagyarázod.”
 • 51. cfgorlaci 2012. április 29. 19:49
  „49. plebanoska 2012.04.29. 16:10
  Ott a labda. Azonnali nyomozást a kifizetések miatt. 2 millió prémes:D Miért is??????!!!!!! Várom az indoklást! Színt kft , az új vezető beszédek szerint szétrombolta!”
 • 50. macs 2012. április 29. 18:24
  „38. nemecsekerno_007,
  igen neked, és nekem és még sokunknak az adójából fizetik őket, de mondjuk egy magániskolát, mennyiből usznál meg?”
 • 49. plebanoska 2012. április 29. 16:10
  „8. Kutya11 2012.04.29. 15:22 Ebben igazad van! De egy 100% önkormányzati tulajdonban lévő kft-ben hogy kaphat 2 milla jutalmat!? Mikor csak ártott a cégnek, megrendelőket vesztett, herdálta a pénzt saját karrier építésére Miklós Péter, ő akkor milyen vezető?! 45. bélabá 2012.04.29. 11:31
  Ugye ez a Miklós Péter a 31 évével 140kilójával luxus 220 mercijével agyondolgozta magát!”
 • 48. Kutya11 2012. április 29. 15:22
  „32. bab60.
  szerencsétlen, a prémiumot nem az önkormányzat hn a cég fizeti az igazgatónak, feltéve ha van miből és nem minuszos.
  A KHT nem az vagyis jó az új vezetés!
  Szerintetek egy 5-6 milliárdos, többszáz dolgozós állami cégnél vagy multinál mekkora a fizetés plussz a prémium? Ennek 3x-a! Bizony, bizony. Szóval nem kell ezt sajnálni. Jól csinálja!”
 • 47. Francois 2012. április 29. 12:11
  „45. bélabá 2012.04.29. 11:31
  Ezt elfelejtettem, én ilyen fideszeseket szoktam reggelizni! :D Vagy ilyen vagy olyan módszerrel, de nehezen szoktam felejteni.... sőt sehogy, tehát aki a képembe kerül annak harangoztak egy idő után..... megtalálom vagy találtatom a gyenge pontot.... felkészülök belőlük mint a matekleckéből.....és ha korrupció gyanú van, lehet egy év ,lehet két év de került már sittre politikus segítségemmel.....”
 • 46. Francois 2012. április 29. 11:50
  „45. bélabá 2012.04.29. 11:31
  Én pont nem vagyok bértollnok, de ezeket a semmihez nemértő embereket azonnal el kellene távolítani minden oldalról! Érdekes ennek a Miklós Péternek mennyi emberre, sajtósra van szüksége, nem tán miniszternek készül! Egyedüli bértollnok te vagy itt! :D De ha mán a sportot is támogatja néha kocoghatna, mert én aggódok az egészségi állapotáért, és nem akarom hogy 34-évesen infartust kapjon! Egyébként az elmúlt évben hány órát töltött ez a Miklós gyerek a telepen?! Fél éve számoltatom egy IKV-s dolgozóval, elárulom neked nem sokat! :D :P Tehát igaza van őt kellene először meneszteni..... bélabá védd már meg a kis csávót.....”
 • 45. bélabá 2012. április 29. 11:31
  „33. Mike3 2012.04.28. 19:00
  Ott a pont, megfogtad a lényeget. A többi csak mellébeszélés. Egy-egy ilyen cikk lehetőség a bértollnokokat, hogy "megdolgozzanak" a pénzükért ( mindkét oldalról! ). Vicces látni a több néven beregisztrált roppant hiteles hozzászólókat, jól tájékozott és bátor nethuszárokat.”
 • 44. Queenmargareth 2012. április 29. 09:39
  „37. Mike3 2012.04.28. 20:24
  én viszont a dolgozni nem akaró kirúgnám.......”
 • 43. sunyifigyelő 2012. április 29. 08:52
  „Remélem előveszik ezt a Miklós Pétert és elszámoltatják, sikerül lassan neki az előző igazgató Kozári Úr 9-éves munkáját teljesen romba döntenie! Számoltassák el és fizettessék meg vele az elherdált pénz. És egy fillér jutalmat ne kapjon. Mire akar kapni, teljesítette azt amit egyébként is a takarítók végeztek el?! Ez mind önkormányzati munka, ha nincs ott akkor is kész lenne. Emberek, álljunk már meg egy baráti szóra, mit akar ez az ember. Én is csatlakozom, átvizsgálni a céget, Miklóst eltávolítani.”
 • 42. SztrogofMihály 2012. április 29. 07:44
  „Miklós rossz vagy. Olvasom a fórumon, nem fizeted ki a dolgozó év végi jutalmát indok nélkül! Többek szerint variáltok a leltárral, szórod a közös pénzt! Semmibe veszed a dolgozókat! Nincs lassan magán megrendelőtök csak az önkormányzat! Csatlakozom a többiekhez eltávolítani, nyomozást tartani a cégnél, miből is szórod te a pénzt?! Kiktől miktől vonod el???!!!!!! Mire is akarsz te jutalmat felvenni hisz semmit nem produkáltál, sőt a megrendelők ott hagytak titeket. Nem tervet nem csináltál, ártottál a városnak, mellé szórod a pénzüket. Miért is tartod a markod, magyarázd már el, ha van szóvivőd azon keresztül is megértjük.”
 • 41. tótkomlósi 2012. április 28. 22:52
  „És már nem kell neki 98% adót fizetni!

  Kezdőőőőőődik!”
 • 40. Egyolvasó 2012. április 28. 21:43
  „Most akkor válság van vagy nincs??
  A megszorítások miért csak a kis jövedelműekre vonatkozik???”
59 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eper: kicsi, savanyú, és nem a miénk

A spanyol epret 1200, a hazait 1400 forintért kínálják a Mars téren. Az elmúlt napokban felröppent a hír: magyarként árulják a spanyol importot. Tovább olvasom