Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Malac segít az újraélesztésben

Szeged - Oláh Orsolya szegedi medika újszülöttek újraélesztéséhez szükséges gázkeveréket tesztel kismalacokon. Úttörő vállalkozása két-három éven belül életmentő segítséget jelenthet a szülőszobán.
Az újszülöttek agyi vérellátása alapvetően kihat az agyuk fejlődésére. Bár viszonylag sok gyerek születik oxigén ellátási zavarokkal, 80 százalékuk tünetmentesen cseperedik fel. Hazánkban azonban évente nagyjából 300-400 olyan kisbaba jön a világra, akinél ez a születési trauma élete végéig maradandó károsodást jelent. Visszamarad a mozgása vagy a szellemi fejlődése. A kritikus állapot amiatt alakul ki, hogy az oxigénhiány közvetlenül károsítja az idegsejteket, illetve az újraélesztést követően a kicsik erei – melyek létfontosságú tápanyagokat szállítanak az agyba, valamint eltávolítják onnan a mérgező salakanyagokat – valamilyen okból beszűkülnek, megszűnik a normálisan szabályozott működésük. Minél hosszabb ideig tart ez az állapot, annál nagyobb mértékben károsodnak az idegsejtek. A másik végletet az újraélesztést követő túlzott oxigénellátás jelenti, mert amikor az oxidációs folyamatok robbanásszerűen újraindulnak, romboló hatású melléktermékkel árasztják el az agyat.

A kísérleti malacot is úgy nyugtatják meg, mint a csecsemőt. Fotó: Frank Yvette
A kísérleti malacot is úgy nyugtatják meg, mint a csecsemőt.
Fotó: Frank Yvette

A szegedi orvoskar élettani intézetében Bari Ferenc professzor irányításával a most már ötödéves orvostanhallgató, Oláh Orsolya a laboratóriumban úttörő módszerrel keresi az újraélesztéshez vezető „arany középutat". Ez egy olyan optimális összetételű gázkeverék lenne, amely újraélesztéskor gyorsan bejuttatható az újszülött agyába. A 22 éves palicsi medika – amerikai és japán kutatócsoportok elvét továbbfejlesztve – kilenc hónapja pár órás malacokon modellezi, mennyire sikeres az újraélesztés, ha a normális oxigéntartalmú levegőhöz kevés hidrogént kever. A módszer tehát nem új, de malackísérletekkel még a világon senki nem tesztelte. Azt vizsgálja, hogy az újfajta újraélesztési stratégia hatására károsodik-e az agyi erek funkciója, ugyanakkor a beavatkozás védelmet jelent-e az idegsejteket számára. A tesztsorozathoz a malacoknál kritikus állapotot idéznek elő, olyat, ami azoknál az újszülötteknél következik be, akik legalább 10 percig nem kapnak levegőt, és emiatt súlyos agykárosodás fenyegeti őket. Ha a tesztsorozat bizonyít, akár két-három éven belül a szülőszobába kerülhet egy palack abból az olcsón előállítható gázkeverékből, ami mesterséges légzéshez létfontosságú. Jelenleg az ilyen kritikus helyzetben oxigénnel vagy szobalevegővel lélegeztetik az újszülötteket. A hidrogén hozzáadása azért jelent különbséget, mert az a mérgező „melléktermékek" egy részét megköti és semlegesíti. Oláh Orsolya eredményeivel tavasszal elsődíjas lett a tudományos diákköri konferencia nyolcvanas mezőnyében. Őszre várható a kísérletek eredményeit bemutató tudományos publikáció, és a szegedi kutatók munkájukról egy bécsi világkonferencián is beszámolnak.

Malackísérlet

Egyáltalán nem új a nap alatt, Bari professzor – amerikai és európai gyakorlatnak megfelelően – 15 éve modellezi malacok segítségével az újszülöttek agyi vérkeringésének élettanát. Az élő malac azért tűnik a legalkalmasabbnak, mert az idegrendszer fejlettsége, szervméretei, egy kiló körüli testtömege, vérnyomása, szívverése közel áll az újszülöttéhez. Sőt ugyanúgy kell megnyugtatni és elaltatni is, mint egy pólyást.

Olvasóink írták

 • 2. tothgy 2008. július 17. 17:24
  „Sajnálom a kicpocát, remélem azért legtöbben élve megússzák a kísérletet és visszamaradások csak műszerrel mérhetőek, életminőségüket nem befolyásolja számottevően. Így érthető rew reagálása - bár először azt gondoltam ő is így járt anno - és elnézését kérem.
  Az állatbarátoknak azonban emberbarátoknak is kell lenniük.
  A csecsemőknek és szüleiknek, a társadalomnak nagy segítség lehet.
  Amúgy hány malacot megesznek a világban? A malachúson mindig is csodálkoztam, miért kell a kis ártatlan jószágoknak ilyen korán bevégezni, kinek jó ez?
  Honnan a kismalacok?
  Vannak halva született pocák is, akiken később segíteni lehet - bár nyilván őket nem hozzák be a szülőszobákra..: )
  És lehet, hogy nemcsak csecsemőkön lesz használható, hanem más sérülteken stb. is.
  Ez pedig óriási eredménye lehet. Gondolom mindezt számításba vették az 1. díj odaítélésénél, amihez gratulálok és használják mielőbb!
  Vajh vetnek-e rá szemet üzleti szándékkal is?”
 • 1. rew 2008. július 16. 10:19
  „Miért nem magadon próbálod ki te idióta !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halott nőt találtak a Tiszában Tiszaszigetnél

Tiszasziget - A delmagyar.hu értesülése szerint egy fiatal nő holttestére talált két horgász hétfőn… Tovább olvasom