Délmagyar logó

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

Malacuk van az elítélteknek

Szeged - 13 tengerimalac éli mindennapjait az elítéltek mellett a szegedi Csillagbörtönben. A terápiás célból tartott állatok jótékony hatással vannak a tényleges életfogytiglanra ítéltekre, valamint a gyógyító-nevelő csoport mentálisan sérült fogvatartottjaira.
Malacuk van az elítélteknek a szegedi Csillag börtönben: a rágcsálók a fegyházban működő állatterápiában vesznek részt. – A Csillagban 5 éve létezik ez a program, ami az itt dolgozók közös ötlete volt. A kisállat-terápiának korábban már voltak jó eredményei Magyarországon: az elítéltek életét teszi teljesebbé – magyarázta Volford Róbert. A BV osztályvezető őrnagy elmondta: többek között a méret miatt döntöttek a tengerimalacok mellett.

– A hörcsögénél hosszabb az élettartama, könnyebb dédelgetni, és nagyon jól kommunikál. Jelenleg 13 tengerimalac él a Csillagban: 5 a tényleges életfogytiglanra ítélteknél, a többi a gyógyító-nevelő csoportban van. Csak ezen két körlet lakói igényelhetnek az osztályvezetőkön keresztül állatot – magyarázta az őrnagy. A gyógyító-nevelő csoportban mentálisan sérült fogvatartottak élnek: az állatterápiának számukra gyógyító hatása van.

Az egyik tengerimalac a születésekor nem lélegzett: amikor ezt meglátta egy többszörös emberölésért elítélt, szívmasszázst alkalmazott a kisállatnál, és visszahozta az életbe.
"Az egyik tengerimalac a születésekor nem lélegzett: amikor ezt meglátta egy többszörös emberölésért elítélt, szívmasszázst alkalmazott a kisállatnál, és visszahozta az életbe."


11-féle hangot adnak ki

Az angliai Leicesteri Egyetem pszichológia tanszékének kutatói kimutatták, hogy a tengerimalacok 11-féle hangot tudnak kibocsátani, amelyekkel különböző érzések kifejezésére képesek. A tengerimalac legjellemzőbb hangja az éles visítás vagy füttyentés csak az emberrel való kommunikációban használatos, és jelentése általában: élelmet akarok. Kellő türelemmel meg lehet őket tanítani bizonyos szavak, mondatok megértésére, vagy arra, hogy hívásra az emberhez szaladjanak.

– A tényleges életfogytiglanra ítéltekre jó hatással van – a nagyfokú elkülönítettség miatt –, hogy gondoskodhatnak az állatokról. Az egyik tengerimalac a születésekor nem lélegzett: amikor ezt meglátta egy többszörös emberölésért elítélt, szívmasszázst alkalmazott a kisállatnál, és visszahozta az életbe. Azt hiszem, ez a történet önmagáért beszél – mesélte Volford Róbert. Az elítéltek maguk nevezhetik el kedvenceiket: van Manó, Mazsola, Ördög, Béla, Zénó és Borzi nevű tengerimalac is. A börtön minden malactulajdonosnak biztosít megfelelő nagyságú terráriumot, de a legtöbb rágcsáló szabadon bóklászhat a zárkában.

– Az elítéltek a kisállatok hatására csak jó irányba változtak. Volt egy olyan fogvatartott, aki korábban soha nem jött ki a zárkájából, és egyáltalán nem kommunikált a személyzettel. Miután kapott egy tengerimalacot, elkezdett nyitni a világ felé: először az állatáról kezdett el beszélgetni a börtönőrökkel. Azóta már a zárkájából is kijön, hogy az udvaron megsétáltathassa kedvencét – mondta az őrnagy. A malacok láthatóan nagyon jól érzik magukat a börtönben: igazán jó húsban vannak, és elégedetten füttyögnek, ha megsimogatja őket az ember. Az elítéltek tanítják is a rágcsálókat: némelyik tengerimalac odamegy, ha hívja a gazdája, parancsra visszamászik a helyére, és hangosan jelzi, ha valaki közeledik gazdája zárkája felé.

A BVOP sajtóosztályán elmondták: állatterápia a Csillagon kívül a miskolci és a kecskeméti börtönben is létezik. – Miskolcon fiatalkorú fogvatartottak vakvezető kutyák előnevelését végzik egy szakember segítségével. A munkában részt vevő elítéltekkel szakpszichológus is foglalkozik, hogy az állatterápia az elvárt jó hatással legyen rájuk. Kecskeméten kutyamenhelyen élő ebeket tanítanak az elítéltek az alapengedelmességre. A tököli Fiatalkorúak Büntetés-végrehajtási Intézetéből pedig néhány elítéltet szállítanak ki egy kutyamenhelyre, ahol házakat készítenek a négylábúaknak – magyarázta Balogh Zsolt. A BVOP sajtóreferense elmondta: a vezetőség nem zárkózik el az állatterápia kibővítésétől más börtönökbe, de ez elsősorban az ott dolgozó nevelőkön és munkatársakon múlik, hiszen nekik kell koordinálni az állatokkal való foglalkozást.

Olvasóink írták

 • 19. mynameis 2013. január 04. 13:01
  „Jelen világunkban az egyik legjobb szociális háló a börtön.
  Nincs gondjuk a megélhetésre.Hamarabb hal éhen egy devizahiteles itt kinn mint odabenn a legelvetemültebb bűnöző odabent.Ráadásul némelyiket még le is diplomáztatják ingyen.Nekik jár az ingyenes felsőoktatás is.
  Minek???!!!!!Kérdem én.”
 • 18. tol 2013. január 04. 11:11
  „úgy, kedves geza, hogy egy csendes-rendes gyerekböl kibújt az ördög és megfojtotta a kedvesét, ezután eltöltött egy idöt a börtönben és komplett szociopataként jött elö onnan. Igen sajnos. Most ha még fenevadként dugják be, hogyan fog távozni? Plusz tengerimalac. Nehéz kérdés ez...”
 • 17. lisa01 2013. január 03. 19:59
  „Javasolnám a léggömbök, plüssmackók, vásárlását. A legjobban játszó életfogytos gazdát, pedig tv műsor keretében, aminek a címe lehetne pl: Hogyan játszik az életfogytos gazda plüssállatkáival minden szombaton 19-20 óra között a ...csatornán, akár nagy csinnadrattával, ajándék autóval, lakással, dominikai nyaralással szabadon lehetne engedni, hogy még a Fábry, vagy a hajdú show-ban is felléphessen. Mindannyiunk szívetmelengető nagy örömére.”
 • 16. emigrans 2013. január 03. 17:31
  „Most az egyszer az en velemenyem is egyezett rozsakertevel :)”
 • 15. czindi 2013. január 03. 11:22
  „10. rózsakert,néha egyezik a véleményünk?! És emigránsnak is teljesen igaza van. A mentálisan sérülteket pedig kezelni kellene, életfogytiglan, de nem börtönben - ha nem követett el semmit, hanem a visszaállított Lipóton.”
 • 14. emigrans 2013. január 03. 09:55
  „Szerintem meg a sulyos buncselekmenyeket elkovetoinek igenis dolgoznia kellene,mondjuk heti 6 nap 12 oraban. (Vasbeton-szereles,alap asas,cementes zsak cipeles fel az 5.re stb)
  Par ev elteltevel,kesz uriemberekke valnanak !
  Nem malacokkal kellene "kedvesedni" ezeknek a disznoknak,hanem nehez fizikai munkaval vissza integralni oket a tarsadalomba.. Nonszensz,hogy egy rab atlag napi 8-10.000 Ft-jaba kerul a becsuletesen dolgozoknak,holott sajat maguk is kitermelhetnek az eltartasuk koltseget. Jo pelda erre USA-ban az onfenntarto bortonok .”
 • 13. Szurkoló 2013. január 03. 09:47
  „A tényleges életfogytos nagy valószínűséggel minősített emberölésért tölti szabadságvesztését. Vagy más, igen súlyos életellenes bűncselekményért (többszörös) visszaesőként.
  A Szita Bencével történtek óta azt hiszem, én képtelen vagyok ezekre emberi lényként tekinteni.
  Szerintem aki szándékosan, minősített módon elveszi más életét, az nem érdemli meg az életet.
  Persze, tudom, az emberi jogok... Az áldozatnak is volt...”
 • 12. geza 2013. január 03. 09:42
  „#11 Az meg hogyan? "aki önhibájából eltöltött 15 évet a börtönben"”
 • 11. tol 2013. január 03. 00:16
  „nekem van egy közeli ismerösöm, aki önhibájából eltöltött 15 évet a börtönben. Ahogy kijött, kifejezett szociopata is vált belöle. Sajnos, teljesen mindegy, örül-e a malackának, avagy se. Embertársai a normál társadalomban dacára a romantikus elképzeléseknek - nem lesznek partnerei. Marad a malacka. Ez kevés.Sajna.”
 • 10. rózsakert 2013. január 02. 19:31
  „6.andalgokandallo 2013.01.02. 16:30

  SAJÁT AKARATUKBÓL KIÍRTÁK MAGUK A TÁRSADALOMBÓL !!!

  -úgyis kell bánni velük...tartom---víz-kenyér-munka-abban majd kimelegszenekTEHÁT FŰTETLEN CELLÁK-ABLAK NÉLKÜL RÁCCSAL !!!----és vasgolyó a lábukra...a lelkük mellett a testük is edzödhessen !

  így legalább lenne elrettentő hatása is----vagy egy kis középkori törvénykezés is jöhetne----a tojás,mint lopott tárgy nagysága és értéke----az a bizonyos réteg gyorsabban tudna tanulni!!!”
 • 9. Aranea 2013. január 02. 18:38
  „Végre egy értelmes kezdeményezés. A malackák tartási költsége az elítéltek konyhai hulladékából (amit szemétbe dobnak) kitelik, forgács/széna is akad a közelükben. Ha pedig nem csak malacokkal foglalkoznának, hanem későbbiekben pl. állatmenhelyek lakóinak rehabilitálásával - akkor hasznos munkává válik az állatterápia. Persze kétségtelen, hogy nem lehet rögtön mély vízbe dobni a hozzá nem értőket - s a kezdő lépésekhez a rágcsálókkal való foglalkozás nagyon jó tapasztalatszerzési lehetőség.”
 • 8. Jozsoci 2013. január 02. 17:05
  „Kedves Margit!
  Nem ide tartozik amit írt, de akkor már én is ideírom a véleményemet a detoxikálóról. Megdöbbenéssel olvastam, hogy Pesten megszüntetik a detoxikálókat, és a sürgősségre helyezik át azt az ellátást. Hogy a szívinfarktussal beérkező betegeket együtt kezelik a maguk alá piszkított, magatehetetlen vagy agresszív, dühöngő részegekkel.
  Ez jellemző a mostani kormány dilettáns irányítására. Margit! Sok ellenkező vélemény ellenére én tisztelem magát.
  Boldog új évet kívánok!”
 • 7. queenmargareth1 2013. január 02. 16:47
  „nagyon jók ezek a terápiák, kicsit elfogadhatatlan számomra, hogy pszichiátriák már nincsenek, detoxikáló is csak egy maradt Pesten...Miért nem jár a kórházi betegeknek?mikor fizetik a tb-t?ha ők is megkapják azt az ellátást, amit a börtönökben megadnak, semmi kifogásom ellene.”
 • 6. andalgokandallo 2013. január 02. 16:30
  „így is van, csak bután de erőszakosan a véleményekkel.
  a börtön azér van ott, hogy a bűnözők ne köztünk szaladgáljanak. ezt pedig jó lenne minél olcsóbban és egyszerűbben megoldani.
  nem értem miért kell annyira sajnálni tőlük a malacokat. szerintem talán nekünk is jobb ha kisállatgondozással foglalkoznak mint egymással és bajkeveréssel.”
 • 5. haresz 2013. január 02. 15:27
  „Azonnali halálbüntetés visszaállítást!”
 • 4. queenmargareth1 2013. január 02. 15:15
  „ááááááááááá, többszörös emberölésért benn ül és visszahozott az életbe egy tengeri malacot?!Hát!Hajrá!Ezek után ki az életbe, ott csak emberek vannak.
  Szégyen, hogy egy hajléktalan vagy egy csóró megfagy kinn és ezeknek tengerimalac jár!Miből etetik az állatot?!”
 • 3. Zotya100 2013. január 02. 15:04
  „"...egy többszörös emberölésért elítélt, szívmasszázst alkalmazott a kisállatnál, és visszahozta az életbe." -- Inkább azzal törődött volna, hogy akit legyilkolt, az maradjon életben.”
 • 2. geza 2013. január 02. 14:40
  „#1 Egyetértek! Ők sem törődtek az áldozatok lelki életével, mikor megölték őket. (Gondolom az életfogytosok egy része gyilkosság miatt van ott)
  Víz és kőtörés mezőgazdasági munka, nem tengerimalac....”
 • 1. rózsakert 2013. január 02. 14:20
  „víz-kenyér és kőfejtő----nem életfogytig igyenzaba az adófizetők pénzén !”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állandó változást és tervezgetést hoz 2013

2013 az országnak a bizonytalanságok, konfliktusok éve lesz – a kártyalapok szerint. Szeged esztendeje sem indul felhőtlenül, de a második félév egyértelműen jónak ígérkezik. Tovább olvasom