Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Mamutgépekkel csak módjával az utakon

Szeged - A gazdák szerint továbbra is betarthatatlan és életszerűtlen a túlméretes és -súlyos mezőgazdasági járművekre vonatkozó előírás. Csak útvonalengedéllyel, időkorlátozással dolgozhatnak, a szabályok megszegéséért pedig akár 1 millió forintra is bírságolhatják őket.
- Életszerűtlen, hogy a mezőgazdasági munkák idején a túlsúlyos és -méretes járművek csak este 7 és reggel 6 óra között, illetve délelőtt 10-től délután 3-ig közlekedhetnek a főutakon. Ez nem úgy működik, hogy csak ilyenkor vetünk vagy aratunk. Akkor dolgozunk, amikor kell – állapította meg Hevesi István mindszenti gazdálkodó. Bár a KRESZ-módosítás nem új keletű, a szezon kezdete előtt rendszeresen napirendre kerül a téma. A 2,55 méter szélességet meghaladó járművek útvonalengedély-kötelesek, ami 50 kilométeres körzetben érvényes. A megengedett össztömeg 28 tonna. Az út típusa és a jármű mérete függvényében autós kíséretet is előírhat a közútkezelő, illetve minden esetben figyelmeztető jelzéseket – sárga villogót és piros-fehér harántsávos fényvisszaverő táblákat – kell a járművön elhelyezni.

Kispál Ferenc, a Magosz megyei elnöke szerint így betarthatatlanok a szabályok. Nem az útvonalengedély beszerzése a gond, hanem a felvezető autó és az időbeli korlátozás.

Ez a monstrum csak engedéllyel indulhat munkába – tudtuk meg Hevesi Istvántól. Fotó: Frank Yvette
Ez a monstrum csak engedéllyel indulhat munkába – tudtuk meg Hevesi Istvántól.
Fotó: Frank Yvette

– A nagyobb cégeknek lehet, hogy nem nagy vérveszteség fogadni egy felvezető autót. Egy 20–30 hektáron gazdálkodónak, aki az MTZ traktorjával vontatja a túlméretes vetőgépet, amely összesen ér vagy 300 ezer forintot, viszont már nincs rá pénze. Két kísérőjárműért óránként 5–10 ezer forintot is elkérhetnek. A figyelmeztető jelzés használatára pedig külön le kell vizsgáztatni a járművet – sorolta. Elmondta: több fórumon hadakoztak már a szabályok ellen, eddig hiába, de továbbra is azt szeretnék, hogy hatályon kívül helyezzék a rendeletet.

Bírság

Bagi Pál őrnagytól, a megyei rendőr-főkapitányság munkatársától megtudtuk: ha nincs útvonalengedély, vagy nem a meghatározott időszakban közlekedik a gazda, közigazgatási eljárást kezdeményeznek ellene, ami 500 ezer forintba is kerülhet neki. Ha több előírást is megsért, akár 1 millió forintra is büntethetik. Az őrnagy tudomása szerint erre még nem volt példa, de 80–150 ezer forintos bírságra igen. Tapasztalatuk szerint a mezőgazdasággal foglalkozók közül néhányan még mindig nem szerzik be a szükséges engedélyeket.

Engedély 6 ezerért

Az állami utakra a közútkezelőtől kell útvonalengedélyt kérni, ami évi 6 ezer forint; az önkormányzatira pedig a polgármesteri hivatalban. Csongrád megyében túlméretes, túlsúlyos járművekre 2009-ben összesen 1075 engedélyt adott ki a közút, ennek 60 százaléka szólt mezőgazdasági járművekre.

Olvasóink írták

 • 9. CID 2010. március 05. 20:19
  „7. hozzászólás Minibusz 2010.03.05. 07:04

  Arról nem tehet egy földműves sem, hogy a közbiztonság olyan, hogy nem lehet a gépeket a földeken hagyni, és kénytelen a "munkaeszközét" hazavinni. Ilyenkor mondanám azt, hogy a nagytudásúak fogjanak össze, irány a mező és egy db kapával mutassák meg a tudományukat

  És mi lenne ha az érintettek fognák meg a kapanyelet, a támogatással megvásárolt traktorokkal meg nem tüntetni járnának ?”
 • 8. maci52 2010. március 05. 08:09
  „Szegények,én még parasztot csak sírni-ríni láttam,ha esik aza baj,ha nem esik aza baj,ha van hó aza baj,ha nincs hó az a baj,mennyi adót fizetnek ezek a családi őstermelők?”
 • 7. Minibusz 2010. március 05. 07:04
  „5. hozzászólás shalomka 2010.03.04. 18:25

  Gondolom majd miután megvettétek ezt az országot (is) kilóra, akkor az egészet lebetonozzátok!

  Aki meg úgy gondolja, hogy a gazdáknak nincs igaza, az meg egye a brazil/dán/amerikai "ennivalót".

  Arról nem tehet egy földműves sem, hogy a közbiztonság olyan, hogy nem lehet a gépeket a földeken hagyni, és kénytelen a "munkaeszközét" hazavinni. Ilyenkor mondanám azt, hogy a nagytudásúak fogjanak össze, irány a mező és egy db kapával mutassák meg a tudományukat.”
 • 6. igaz1017 2010. március 04. 19:13
  „A gazdák ellehetetlenítése a céljuk.Saját kedvük szerint nyilvánítják a legelőket NATURA2000-nek,megszabva,mikor legeltehetünk a saját földünkön.Nagyon sok dolga lesz a Jobbiknak,mire rendbeteszik a hazánkat.”
 • 5. shalomka 2010. március 04. 18:25
  „igenis hogy ezeket a nagy monstrumokat le kell tiltani a főközlekedési utakról. menjen mellékúton, d ot is úgy hogy mindenki biztonságosan közlekedhessen, nekik ez munkaeszköz, arra meg költeni kell. reméljük hogy az osztrák gazdákkal egy kis kultúra is kerül az országba”
 • 4. CID 2010. március 04. 18:24
  „moderálva”
 • 3. sonkamiki 2010. március 04. 16:49
  „Sajnos az a baj,hogy a törvényekkel/szabályozásokkal általában olyan emberek foglalkoznak amelyeknek nincs rálátásuk a dolgokra/folyamatokra!
  A "sok diplomával" rendelkező, még élőben talicskát sem látott ember /nem hogy kombájnt vagy vetőgépet/ ne szabályozza már meg a földművesnek, hogy mikor művelje meg a földet vagy mikor vessen-arasson! Ráadásul az "nagy ötleteikért" annyi pénzt felvesznek amennyit nem szégyellnek! Ezért is tart itt az ország ahol tart! Talán meg kellene kérdezni azokat az embereket akik ezzel foglalkoznak és Velük egyeztetve kellene meghozni a lehető legjobb döntést. De ez igaz bármelyik foglalkozási szektorra!”
 • 2. benq 2010. március 04. 13:25
  „igaza van varadi úr”
 • 1. varadipal 2010. március 04. 12:15
  „A Rókusi pályaudvar előtti villamos végállomás építkezésére a gépek árkon-bokron át közlekednek, méteres sarat felhordva a széttaposott parkból a járdára. Ki és milyen feltételekkel engedélyezte ezt a barbár munkát.
  Egyetlen művezetőt sem láttam, amelyik egy lapátos embert küldött volna a gépek sara után a járdát eltakarítani.Kultúr országban már sitten lenne az ilyen munkavezető.Nem a földekre hajtó traktorokkal kell foglalkozni, hanem a gondolkodásmód megváltoztatásával.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Méteres belvíz a subasai pincékben - videóval!

Átmenetileg tengerpartivá váltak a subasai üdülők – a tulajdonosok legnagyobb bánatára. Videóval! Tovább olvasom