Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Mancs gazdája az eltűnt lányról

Hiába a hatóságok összefogott akciója, a mai napig nem találták meg azt a kislányt, aki július 29-én tűnt el a Tiszában. A két hete történt eset óta nemcsak a megyei hatóságok, a Miskolci Speciális Mentők is keresik a lányt.
– Az a tapasztalat, hogy ha egy uszadék alá sodródik az elmerült személy, akár egy hónapba is beletelik, amíg a víz feldobja a testet. Manccsal és Radarral egy hete végigjártuk a Lapostól a határig tartó folyószakaszt. A sodorvonalban sehol sem akadtunk a lány nyomára. Nagy a valószínűsége, hogy a víz átsodorta a testet a határon. Máskülönben a Tisza jelenlegi hőmérsékletét nézve maximum hat-hét nap alatt rá kellett volna találni – magyarázta Lehóczki László, a miskolci Spider mentőcsoport vezetője.

Mancs gazdája elmondta, folyamatosan tartják a kapcsolatot a szegedi vízimentőkkel, és valószínű, hogy újra bekapcsolódnak a Tiszában két hete eltűnt lány kutatásába. – Megnyugtatóbb lenne, ha a határ túloldalán is körülnézhetnénk, de nem nagyon avatkozhatunk bele az ott dolgozó szakemberek munkájába. Ez mindenhol presztízskérdés – mondta Lehóczki.

– Mivel Csongrád megye határmegye, ilyen esetekben mindig értesítjük a határon túli hatóságokat. Személyleírást és fényképet adunk nekik az eltűntről – magyarázta M. Toronykőy Márta. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense elmondta, ha valaki öngyilkossági szándékkal ugrik vízbe, vagy fürdőzés közben merül el, és nem találják meg, a rendőrség közigazgatási eljárásban, eltűntként kezdi keresni az illetőt. Akár húsz éven át. Halottá nyilvánítani az eltűnt személyt öt év után, a hozzátartozók kérésére lehet. Ezt a területileg illetékes bíróságnál lehet kezdeményezni.

Életben találták

Mint arról lapunk is beszámolt, június 11-én a mindszenti Nagyrév üdülőknél a megáradt Tiszába esett egy 55 éves hódmezővásárhelyi nő. Az asszony az úszóstégbe kapaszkodva több mint egy napot töltött a vízben, amikor egy helybeli férfi véletlenül rátalált.

Az eltűnt kislány példája sajnos nem egyedi: az elmúlt években, főleg a nyári nagy melegben, többen is halálukat lelték a megye különböző vizeiben. – A tapasztalatok azt mutatják, hogy a bányatavak a legveszélyesebbek, mert ezekbe bátrabban merészkednek bele az emberek, nem mérve fel az ilyen vizek kiszámíthatatlanságát – mondta a sajtóreferens. A Tiszában eltűntek holttestére általában a Boszorkánysziget környékén találnak rá, a „terepviszonyok" miatt.

Vannak azonban megdöbbentő adatok is. A Szegedi Rendőrkapitányság nyilvántartásában a mai napig szerepel az a hat évvel ezelőtti eset, amikor egy nő a Belvárosi hídról vetette magát a Tiszába. Nyomára azóta sem akadtak, a rendőrség eltűntként keresi.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szurdi Zsolt: a szegedi Dugonics tér

Mi a kedvenc helye? – kérdezzük Szeged és Csongrád megye lakóitól, közszereplőktől, és nem… Tovább olvasom