Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 12°C | 17°C Még több cikk.

Már 200 millió forintba került a rendőrautók javítása

Már 200 millió forintba került a rendőrautók javításaMár hétvégén is dolgoznak. Rengeteg munkát ad a rendőrség a gumiszervizeknek.
Csongrád megye - Megeszik az utak a határzár környékén cirkáló rendőrautók kerekét és futóművét a nagy igénybevétel miatt. A kerítés mellett kiépült manőverút kavicsa előszeretettel pihen meg az abroncsokban. A Csongrád megyében használt járőrautók javítása idén már 200 millió forintjába került a rendőrségnek.
Tudta?

A Csongrád Megyei Rendőr-
főkapitányságnak nagyjából 400 gépkocsija van. A déli határ folyamatos védelmét ellátó rendőrök megközelítőleg 100 szolgálati autóval látják el állandóan a feladatukat. Az ország más megyéiből ideiglenesen a déli határszakaszra vezényelt rendőrök további 60 gépkocsit használnak a határnál.
– Azok a rendőrségi járművek, amelyek a határzár védelmét látják el, és a migrációval kapcsolatos feladatokat végzik el, havonta átlagosan több mint 5000 kilométert futnak – tájékoztatta lapunkat az ORFK Kommunikációs Szolgálata. Az Egyenlítő Földünk legnagyobb szélességi köre, hossza 40 ezer 76 kilométer. Egy évben tehát egy határzárnál migránsok után furikázó járőrautó éppen másfélszer tudná megkerülni a Földet.

A nagy igénybevétel miatt nem meglepő, hogy Szeged több autójavítójának környékén rengeteg rendőrautót látni.

– Május óta javítunk rendőrautókat. Átlagosan heti 15 érkezik hozzánk kisebb-nagyobb hibákkal – mondta Fülöp Zoltán. A szegedi Fülöp gumiszerviz ügyvezetője elmondta, hogy a csak gumicserére érkező rendőrautókat hamar meg tudják javítani, de a komolyabb hibák kijavítására kapnak pár napot.

– A sok rendőrautó javítása miatt már hétvégén is nyitva vagyunk, hogy a civil ügyfeleink elromlott kocsiját is lehetőleg minél hamarabb meg tudjuk javítani. Szerettem volna új embert felvenni a megnövekedett feladatok miatt, de munkaerőhiány van az autójavító-szakmában. Mivel nem találtam senkit, egy már nálunk dolgozó srácot képeztünk át kifejezetten Nissan autók javítására, amelyik a zöld színű rendőrautók többsége – magyarázta Fülöp Zoltán.
 
  A Makai úton egymás mellett több gumijavító és autószerelő üzem áll. Tucatnyi meghibásodott rendőr- autó várt a szakikra. Fotók: Karnok Csaba
A Makai úton egymás mellett több gumijavító és autószerelő üzem áll. Tucatnyi meghibásodott rendőr- autó várt a szakikra. Fotók: Karnok Csaba

A fiatal ügyvezető élvezi a rendőrautók bütykölését. – Nagyon jó benne ülni, amikor ki- és betolatok vele a műhelybe. Ha járőrautóval tolatok ki az útra, mindig megáll a forgalom. Ha civillel, mindenki rám dudál – mosolygott.

Október közepén adták át a magyar–szerb határkerítésnél a manőverutat. Azóta csökkent az autómeghibásodások száma, ám az út elkészülte előtt gyakoriak voltak a futóműhibák és a különböző gumiabroncs-sérülések. Többször előfordul a szolgálati autóknál tengelykapcsoló-meghibásodás, a fékrendszer és a fűtési rendszer kisebb meghibásodása – közölte az ORFK.

Mivel a manőverút végig kavicsos, így Fülöp Zoltán elmondása szerint hetente nagyjából nyolc autó gumiproblémákkal érkezik hozzájuk. Ha a kavics kilyukasztja az abroncsot, a kerék már menthetetlen.

A Csongrád megyében használt gépjárművek javítása és karbantartása idén eddig 200 millió forintba került.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatékonyabban segítik az autistákat

Hatékonyabban segítik az autistákat
Budapest után hat vidéki városban nyílik Autista Információs Pont országszerte. Szegeden a Szerb… Tovább olvasom