Délmagyar logó

2017. 11. 25. szombat - Katalin 3°C | 12°C Még több cikk.

Már 800-an tettek állampolgári esküt Újszentivánon

Újszentiván - Pénteken 46-an tettek állampolgári esküt az újszentiváni polgármesteri hivatalban Putnik Lázár polgármester előtt. Ezzel a településen a honosítások száma elérte a 800-at.
A faluvezetőtől megtudtuk, elsősorban vajdasági magyarok adják be náluk a kérelmüket, de szép számmal jönnek székelyek is. A szerb határ melletti Törökkanizsáról, Zentáról, Keresztúrról és Gyáláról rendszeresen Újszentivánon tesznek esküt az új magyar állampolgárok, családostul. A hivatal igyekszik egyszerűsíteni az eljárást, az iratok beadásakor elég egyszer személyesen megjelenni, akkor sok hasznos információval igyekeznek ellátni az ügyfeleket például az útlevélkérésről és a honosításhoz szükséges egyéb dokumentumokról. A rendszer bejáratódott, az egész kérelmezési procedúra a korábbi félévhez képest most lényegesen rövidebb: két hónap. Jelenleg 600 kérelmet intéz a hivatal.

Putnik Lázár (középen) Újhelyi Nándorral, a törökkanizsai önkormányzat elnökével és Kovács Magdalénával, a törökkanizsai önkorányzat képviselőjével. Fotó: DM/DV
Putnik Lázár (középen) Újhelyi Nándorral, a törökkanizsai önkormányzat elnökével és Kovács Magdalénával, a törökkanizsai önkormányzat képviselőjével.

Kovács Magdaléna, a törökkanizsai Tisza Gyöngye Művelődési Egyesület vezetője és az ottani önkormányzat művelődési felelőse is most tett állampolgári esküt a férjével, lányával és vejével együtt. – Júniusban kérvényeztük a honosítást, és már meg is kaptuk. Ez azért nagy öröm, mert az unokám októberben már magyar állampolgárként születhet meg – újságolta az asszony. – Magyar honfitársaink nem is tudják megérteni, mit jelent nekünk ez az ünnep. Mi a dokumentumok nélkül is magyaroknak éreztük magunkat, de most az állam ezt hivatalosította. Jártam már korábban is állampolgári eskütételen Újszentivánon, akkor is nagyon megható volt. Az okirat mellé most mi is kaptunk emlékbe egy kerámiát címerrel, dátummal, hogy mindig emlékezzünk erre a nagy napra.

Olvasóink írták

 • 4. uborka 2012. szeptember 18. 09:27
  „S Z A V A Z A T !! FIDESZ, LEGALÁBB EZEK MENNEK A BEHÍVOTTAK SORÁBA....”
 • 3. Juhi 2012. szeptember 17. 18:53
  „Kell a Fidesznek a szavazat!!!!!!!!!!”
 • 2. Atlasz 2012. szeptember 17. 09:51
  „"A szerb határ melletti" helyett: a szerb határon túli”
 • 1. Queenmargareth 2012. szeptember 17. 09:08
  „Az jó, egyre többen leszünk, akit behívnak katasztrófavédelemre egyre több adó folyik be, egyre több fideszes lesz...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Városrészek fóruma: az Öreg hölgytől a minorita templomig

A felújított, megfiatalodott Szent István tér, valamint a felsővárosi minorita templom is része a szegedi 15-ös választókerületnek. Tovább olvasom