Délmagyar logó

2018. 07. 20. péntek - Illés 18°C | 28°C Még több cikk.

Már a bútorozásnál tart az ELI

Már a bútorozásnál tart az ELI
Kétméteres betonfal veszi körbe az ELI legfontosabb részét, a tiszta teret, ahol a lézeres kísérletek folynak majd. Az épület már csaknem kész, várják a lézeres berendezéseket. 217-en már itt dolgoznak, de informatikusból és fizikusból van még felvétel.
Sajtóbejáráson mutatták meg szerda délután az újságíróknak és a megyei uniós fejlesztési biztosnak, B. Nagy Lászlónak a szegedi lézeres kutatóközpontot. Az üvegdoboznak nevezett főépületből indulva azt az útvonalat jártuk végig, amit majd a látogatók is fognak, ha minden elkészül. Ennek már nincs nagy híja, sok helyen már a bútorozásnál, illetve a takarításnál tartanak. - Év végére készre jelenthetjük az épületet – mondta Lehrner Lóránt az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.
 
Már a bútorozásnál tart az ELI


Lesz külön látogatóközpont, könyvtár és konferenciaterem, utóbbi kétszáz fős és az előcsarnok egyik fénypontja. A másik egy médiagömb, amiből ez az első, ami Európában üzemel és információink szerint 60 millió forintba kerül. Közelmúltban egy osztály hallgatott meg egy előadást az ELI-ről és mire elbúcsúztak, minden második diák fizikus akart lenni. Ezt az ügyvezetőtől tudjuk, s azt is, hogy nagy erővel keresik az informatikusokat és a fizikusokat, egyikből sincs túlkínálat az országban. 
 

A bejárás során kiderült, hogy a lézeres berendezéseknek helyet adó teret 2 méter vastag betonfal veszi körül, elsősorban sugárzásvédelmi célból. Ezen van még két olyan bejárat, amit később a berendezések megérkezése után betontéglával majd befalaznak. Találkoztunk egy másik különleges falrészlettel is, ez Losonczi Áron üvegbetonjából készült. Négy négyzetméteres, nem lézerbiztos, viszont fényáttetsző és szép gesztus az ELI részéről.
 
Már a bútorozásnál tart az ELI


A legérzékenyebb gépek a tiszta térben dolgoznak, ami már teljesen elkészült, s ahova a dolgozók is csak tiszta téri köpenyben léphetnek majd be. Az érkező lézeres berendezéseket természetesen tiszta térbe csomagolják be és itt ugyanabban ki, hogy minden tökéletes legyen.

A jövő év közepén jöhetnek meg az első komolyabb gépek Szegedre, 2017-18 arról szól majd, hogy emberek és gépek népesítik be az ELI-t. – A próbaüzem közepén vagyunk, és szeretnénk mielőbb ideköltözni a Tisza Lajos körútról – mondta az ügyvezető a bejárás utáni sajtótájékoztatón.
 
Már a bútorozásnál tart az ELI


B. Nagy László hangsúlyozta, a 70 milliárd forintos beruházás 85 százaléka uniós pénz és az ország 20 éves fenntartási kötelezettséget is vállalt. A 2020-as évek elején várhatók az első igazán komoly eredmények az alkalmazott kutatás számára – eddig tartják a határidőket. Kiderült, már most 217 ember dolgozik az ELI-nél, közülük 170 a magyar, a többi 18 másik országból verbuválódott.

Egy kérdés erejéig a kedden nyilvánosságra került számvevőszéki jelentésre is reagált Lehrner Lóránt. Kiderült, ők a projekt végén akarták aktiválni azt, amit a számvevőszék korábbra kér. Érdemi szabálytalanságot nem találtak, a kéréseket pedig teljesítik. Az már az uniós biztos tette hozzá, hogy egy 20 milliós kft. finanszíroz egy 70 milliárdos beruházást. Ez nem szokványos, ebből fakadhatnak a számvevőszéki megállapítások. 

Nagy számok

B. Nagy László – élve a sajtófigyelemmel – beszélt az uniós pénzekről. Kiderült, szeptember végéig a 2014-20-as ciklus keretének 71 százalékát hirdették meg, ez 6391 milliárd forintot jelent. Van némi csuszás, hiszen a vállalkozások és az önkormányzatok sem állnak még teljesen készen. – 2017 közepére minden pályázatot ki tudunk írni és akkor 2020 végéig lesz idő ezeket lehívni – hangsúlyozta. Fontos, hogy a pénzek 60 százalékát gazdaságfejlesztésre kell fordítani. Helyi számokat is hallottunk, a megye hétéves fejlesztési kerete 29, Szegedé 34, Vásárhelyé 10 milliárd forint. Rengeteg forrás fog rászabadulni az önkormányzatokra, csak tudják fogadni. A megyében 117 esetben 44 milliárd forintot már kifizettek gazdaságfejlesztési beruházásokra. Ez az országos összeg 12,5 százaléka, jóval magasabb, mint a megye „súlya" az országban.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új sportigazgatót választ a közgyűlés pénteken

Ketten pályáztak a Szegedi Sport és Fürdők Kft. ügyvezetői posztjára, Oláh Attila és Szabó Mihály. Tovább olvasom