Délmagyar logó

2016. 12. 10. szombat - Judit 0°C | 9°C

Már a családi pótlék is jövedelem

Még nem kapta meg senki a szeptemberre járó munkabérét, még mindenki csak dolgozik érte, egy olvasónk azonban máris jelezte: akár jelentősen is csökkenhetnek a nettó fizetések amiatt, hogy a családi pótlékot hozzáadják a fizetéshez.
A családi pótlék szeptember 1-jével adóterhet nem viselő járandóság lett. Első blikkre talán jelentéktelennek tűnik a változás, mégis az összes gyereket nevelő családot érintheti az intézkedés.

A családi pótlék után ugyan továbbra sem kell adózni, de be kell majd vallani, és beleszámít az éves összjövedelembe. Ennek pedig az a következménye, hogy az éves bruttó jövedelmet „feljebb tolja", s így a kis keresetű adózó is bekerülhet a magasabb adósávba, vagyis keresetének egy része a 18 százalékos helyett a 36 százalékos kulccsal adózik.

H. Ferencné esete az „állatorvosi ló": ha valaki kis keresetű, akkor ő az, mivel 104 ezer forint a bruttó fizetése. Két gimnazista gyereket egyedül nevel, férje tavaly év végén halt meg. Özvegyi nyugdíjként havi 64 ezer, családi pótlékként 29 ezer 600 forintot kap (ezen összegnek a felét kell hozzáadnia a keresetéhez). Mindkét járandóságával együtt havonta 182 ezer 800 forintot „keres", éves jövedelme tehát 2 millió 193 ezer 600 forint, vagyis közel 300 ezer forinttal több, mint az 1,9 milliós sávhatár.

A tervezési asszisztensként dolgozó anya munkahelyén állítólag már kiszámolták, hogy akár 20 ezer forinttal is kevesebb lehet a havi nettója: egyrészt elveszíti a 11 ezer 340 forintos adójóváírását, másrészt jövedelme egy része után 36 százalékos adót fizet. „Októberben józanodnak majd ki a családok" – jelentette ki a panaszos, aki történetét okulásnak szánta.

Felhívtuk az APEH ingyenes kék számát, valamint egy bérszámfejtő programon is átfuttattuk az adatokat – némi segítséggel. Kiderült: H. Ferencné az adójóváírás egy kis részét veszíti csak el a családi pótlék beszámítása miatt. A pótlékra eső adót ugyanis hiába nem kell megfizetnie – adóterhet nem növelő járandóságról van szó –, a bérhez hozzáadva az adózó átlendül vele a sávhatáron, és havi 4-5, évi 48-60 ezer forinttal kevesebb lesz a nettója, mint korábban. Ez különben messze nem akkora összeg, mint amelyről a dolgozót a munkahelyén tájékoztatták.

A törvény betűje

Ha a családi pótlékot egy olyan szülő kapja, aki házastársával vagy élettársával él együtt, akkor a családi pótlékot megfelezve mindkét személy bevallja. Ha egyedülálló szülő kapja a családi pótlékot, akkor csak a családi pótlék felét kell bevallania, így azt kell hozzáadnia az adóköteles jövedelmeihez (ezt teszi a példánkban szereplő asszony is). Akkor nem minősül adóterhet nem viselő járandóságnak, hanem marad „sima" családi pótlék, ha többek között tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermek utáni, magasabb összegű pótlékról van szó.

Olvasóink írták

 • 8. persona 2009. szeptember 11. 13:59
  „valamiből tömni kell a BKV-t..”
 • 7. achilleus 2009. szeptember 11. 10:59
  „Felhívtuk az APEH ingyenes kék számát, valamint egy bérszámfejtő programon is átfuttattuk az adatokat - némi segítséggel. Kiderült:(...) havi 4-5, évi 48-60 ezer forinttal kevesebb lesz a nettója, mint korábban. Ez különben messze nem akkora összeg, mint amelyről a dolgozót a munkahelyén tájékoztatták.

  Egészen megnyugodtam. /Ez irónia!!/ A két gimnazista gyereket nevelő özvegy anyukának csak nem egészen egy havi nettónak megfelelő összeggel csökken az évi bére csak az "adócsökkentés" miatt . /A pofámról a bőr leszakad!!/”
 • 6. KolompárRómeó 2009. szeptember 10. 22:34
  „5. hozzászólás macs 2009.09.10. 22:00

  A 18% a szuperbruttó 18%-a, azaz a jelenlegi 21-22%-os kulcsot jelenti.

  Igen, a VALÓBAN minimálbéres adókedvezménye bukta, sajnos ő szívna az adójóváírással. Én is ismerek ilyen keményen dolgozó embereket.
  De az kapjon kedvezményt szerintem, aki dolgozik. Csak azért fosni a világra a kölköt, 8-10-et, hogy azért jár a segíly, na azt nem támogatom.

  Vannak megoldások, hogy 2-3 gyerekig pótlék, felette adójóváírás. Így nem lehet belekötni egyik megoldásba sem. Akinek 8 gyereke + dolgozik, az írhassa le az adóból.
  Aki nem dolgozik + 8 gyereke van, az így járt.”
 • 5. macs 2009. szeptember 10. 22:00
  „Úgy tudom, hogy a családi pótlékot a szülők között fele-fele arányban adják hozzá a jövedelmehez. Majd erre kiszámítják az adót és a családi pótlékra eső részt levonják. Csak akkor jár rosszabbul, ha átlépi a 18%-os kulcs felső határát. Ki kéne számolni számokkal is, de most nincs türelmem.
  Ez a megoldás még mindig jobb, mint amit mások akarnak. Az a változat a családi pótlékot adójóváirásként kivánja kezelni. Aki keveset keres, keveset adózik és kév adót irhat jóvá. Aki többet, az többet. Melyik a jobb?”
 • 4. KolompárRómeó 2009. szeptember 10. 20:53
  „"akár jelentősen is csökkenhetnek a nettó fizetések amiatt, hogy a családi pótlékot hozzáadják a fizetéshez."

  Oszkó doktor úr azt hazudta, hogy ez a sosem látott adócsökkentés. Áfaemelés, jövedékiadó-emelés, stb. Plusz ez is.

  Bölcs előrelátás, hogy a valóban dolgozókat szopatják, a szerencsétlen, hátrányos helyzetű, integrálódni késsel és gyilkolással akaró kisebbség ugye eleve nem adózik, így ez őket nem érinti. Az meg, hogy a gyes és gyed csak 2 évig jár, újabb csapás, mert a dolgozó, azaz adófizető meggondolja a következő gyereket, a kölköket meg a világra fosó profi segélyből élők meg rá vannak kényszerítve, hogy ne 3-, hanem 2évente szüljenek.

  Nem félek attól, hogy csökkenni fog a népesség, lesz itt 15 millió "magyar" is. De azt én nem, vagy nem itt akarom megélni...”
 • 3. Naca 2009. szeptember 10. 12:38
  „Ki jár megint rosszul? Aki dolgozik. A 7-8 gyereket "nevelő", nem dolgozó, segélyen élő romáknak nem kell adót fizetni, nincs neki mivel összevonni. Ez még inkább visszatartja őket a munkától, mert ha mégis rászánja magát, rosszabbul jár.”
 • 2. csonakos 2009. szeptember 10. 12:00
  „Még az 50-es években beszéltek arról nagyapámék hétmillió magyar lesz nem is olyan sokára kis hazánkban. Nem gondoltam, hogy valaha igaza lesz. valamit tudott ez a Tata! - nem értem én, hogy látta ezt ennyire előre, mikor Ő 1959-ben elment közülünk. A cél egyre nehezebbé tenni a gyermekvállalást? Ez nem szociális intézkedés! Csodálkoznak miért fordul el egyre több ember az MSZP-től? itt a válasz, az ilyen intézkedésekben. Egy új szocialista gondolkodásra van szükség egy olyanra, ami tényleg szociálisan érzékeny! Addig amíg nem lesz ilyen vereség vár erre a csapatra.”
 • 1. Horton 2009. szeptember 10. 11:25
  „Köszönjük, elvtársak!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

10 éves a Virágpaletta

Ropogós sült csülök és ízletes grillcsirke, egy korsó sörrel. Ez várja a kíváncsiskodókat. Tovább olvasom