Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Már a postaköltségre sem futja az egy százalékból

Az adózók elfelejtik felajánlani személyi jövedelemadójuk egy százalékát civil alapítványoknak, egyesületeknek. Sok szervezet olyan keveset kap, amennyi a postaköltségekre sem elég.
A mozgáskorlátozottak egyesületének is egyre kevesebb jut. Fotó: Karnok Csaba
Azok az alapítványok, egyesületek kapják a legtöbb felajánlást az adófizetők egy százalékaiból, amelyek reflektorfényben állnak, köszönhetően annak, hogy van pénzük hirdetésre. Az adóforintok tehát az amúgy már „feljövőben" lévő civileket teszik még tehetősebbé. Egy országos felmérés szerint minden tizedik szervezetről elmondható, hogy olyan kevés pénzt ajánlottak fel számára, amely még a postaköltségekre sem elég.

Szinte fillérek jutnak a Közéleti Kávéházi Esték Alapítványnak, az idei bevétel 85 ezer forint volt – mondta el Szondi Ildikó, aki alapítóként nevezte meg magát. A tizenöt éve működő alapítvány hiába ismert, alig kap támogatást az emberektől, az egy százalékokból befolyt összeg még egy hirdetés kifizetésére sem lenne elég. Szondi Ildikó szerint az óvodák, iskolák, egészségügyi alapítványok „elhappolják" a pénzt, és az igaz civileknek nem marad.

A civil szervezetek közül az egészségügyi, szociális és állatvédő alapítványok, egyesületek – és a történelmi egyházak – kapják a legtöbb felajánlást. Főleg azok a szervezetek, amelyek intézményeket is fenntartanak, azáltal ugyanis nagyobb az ismertségük, több család, azok rokonsága, baráti köre kötődik hozzájuk. Jó példa erre a két megyei mozgássérülteket tömörítő egyesület: míg a négy intézményt, három támogató szolgálatot és egy nappali foglalkoztatót fenntartó Mozgássérültek Alternatív Egyesülete évről évre több pénzhez jut az adóforintokból, a másik, a Mozgáskorlátozottak Csongrád Megyei Egyesülete csökkenő bevételekről számol be.

Félpénznél is kevesebb

Az adóbevallások alapján 23,7 milliárd forintot lehetett volna idén felajánlani a civil egyesületeknek, 11 milliárdról azonban nem rendelkeztek az adózók. Természetesen ez az összeg sem vész el, a parlament dönt arról, hogy a költségvetésen keresztül milyen célokra fordítja.

Az előbbi egyesület elnöke, Fekete Albertné szerint idén százezer forinttal több volt a bevételük az egy százalékokból, és a Nemzeti civil alaptól – ahová az el nem utalt adóforintok automatikusan eljutnak – hárommillió forinthoz jutottak pályázat útján. A Csongrád Megyei Mozgáskorlátozottak Egyesülete viszont – mondta el Tóth Margit elnök – kereken százezer forinttal kevesebb pénzt kapott az állampolgároktól, és a Nemzeti civil alaptól is mindössze 800 ezer forint jutott számukra működési kiadásokra, holott tavalyelőtt még hárommilliót ítéltek meg nekik. Fekete Albertné azt mondta, azért állnak jobban, mert a négy intézményhez kötődő családokat, ismerősöket – igaz, óriási munkával – meg tudják győzni, ne felejtsenek el rendelkezni az egy százalékokról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dalí magyar hangja: Gesztesi Károly

Dalí ürügyén a magánéletéről – Liptai Claudiáról, a két hónapos Pankáról és más élvezetekről… Tovább olvasom