Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Már az évadnyitó előtt vége a nyárnak a színházban

Szeged - Noha a Szegedi Nemzeti Színházban csak szeptember 10-én tartják az évadnyitó társulati ülést, már véget ért a nyár; jól indult a bérletezés, és próbálják a drámai tagozat első produkcióját, a Képzelt fösvény beteget.
– Bérletezésünk mindig nagyon jól indul, amióta az első háromszáz néző, aki bérletet vásárol, jegyet kap a Nyitány-gálára. Most is egy nap alatt elfogyott az ajándékjegyre jogosító első háromszáz bérlet. Körülbelül a tavalyi évadnak megfelelő ütemben vásárolja a közönség a bérleteinket, csak kicsit más szerkezetben: az olcsóbbak érezhetően jobban fogynak, mint a drágábbak, és a korábbi éveknél népszerűbb a kedvezményes szabadbérlet, amelynek az előadásait a nézők választhatják ki – mondja Gyüdi Sándor.

Bár a teátrumok háza tájáról az utóbbi hónapokban egyre másra érkeznek a finanszírozással kapcsolatos aggasztó hírek, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója arról számolt be: a rendes, éves állami támogatási keretből érkező támogatásukat nem érintette a központi zárolás.

– Bennünket most az érint fájdalmasan, hogy az új színházi finanszírozási rendszer kárvallottjai számára kiírt meghívásos pályázaton tavasszal elnyert 90 millió forintunknak csak a kétharmadát – azaz 60 millió forintot – kaphatjuk meg biztosan. A további 30 millió sorsa egyelőre teljesen bizonytalan. Kedvező viszont, hogy a megváltozott törvényi szabályozás alapján az éves jegyárbevételünk nettó összegének 80 százalékát, azaz több mint 80 millió forintot fogadhatunk be a cégek, vállalkozások társasági adójából. Már több tízmillió forintra van komoly ígéretünk; hamarosan megkötjük a szerződéseket is. Ez a lehetőség tavaly novemberben nyílt meg, akkor az év végéig néhány hét alatt 8 millió forintot sikerült így szereznünk. Úgy tűnik, ez a forrás egyre jelentősebbé válik, arra számítunk, hogy a színházat korábban is támogató cégek, vállalkozások ezután is mellénk állnak majd – fogalmaz a színidirektor.

Bodolay Géza irányításával már próbálják a kisszínházban az első bemutatót, a Képzelt fösvény beteget. Fotó: Veréb Simon
Bodolay Géza irányításával már próbálják a kisszínházban az első bemutatót, a Képzelt fösvény beteget.
Fotó: Veréb Simon

Noha a színházban csak szeptember 10-én tartják az évadnyitó társulati ülést és a hagyományos Nyitány-gálát, Bodolay Géza főrendező irányításával már próbálják a drámai tagozat első bemutatóját, a Képzelt fösvény beteget a kisszínházban. Moličre két klasszikusát „kombinálta össze" a tagozatvezető egyetlen történetté. A színészek szerint szellemes, izgalmas a szöveg, valószínűleg szeretik majd a nézők a komédiát, amelyben az új tagok közül Kárász Zénó és Kedvek Richárd is bemutatkozik. A nagyszínházban a jövő héten kezdik a Triesztben már a nyáron sikert aratott Csárdáskirálynő próbáit – az évadnyitó premiert október 1-jén tartják.

Október 22-éig bérleteznek

A színház bérletértékesítési időszaka október 22-éig tart. A múlt évad bérletei szeptember 13-áig újíthatók meg. Minden bérlettulajdonos fél áron vásárolhat belépőt a nemzetközi operaverseny és fesztivál egy-egy versenyprodukciójára. Diákoknak, pedagógusoknak és nyugdíjasoknak igazolványuk felmutatásával – a premierbérletek kivételével – további 20 százalék kedvezményt ad a teátrum. A bérletek átlagára nem emelkedett, a diákbérletek árai minden kategóriában változatlanok maradtak, az operabérletek átlagárát pedig közel 8 százalékkal mérsékelték.

Vidor Fesztiválra megy a Hal a zacskóban

A vidámság és a derű országos seregszemléjén, a nyíregyházi Vidor Fesztivál versenyprogramjában játsszák Tasnádi Csaba rendező, színigazgató meghívására a Mobil Front Műhely és a szegedi színház közös produkcióját, a Hal a zacskóbant. Barnák László és Deme László darabját vasárnap két alkalommal láthatja a közönség a Móricz Zsigmond Színház melletti Krúdy Kamarában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Más zenekarok is játszanak Szegeden

Az új koncertévadban ismét Szegeden vendégszerepel Kocsis Zoltán vezényletével a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, és más vendégegyütteseket is hallhat a közönség. Tovább olvasom