Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Szeged - delmagyar.hu

2015. 09. 02. szerda - Rebeka, Dorina

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > Szeged hírei > Már az inga is kaotikus

Már az inga is kaotikus

Szeged - Micsoda világ ez, már az inga is kiszámíthatatlan! – juthat eszünkbe a Szegedi Tudományegyetem kutatóinak nemzetközi szinten is kiemelkedő kutatási eredménye hallatán: bizonyították, hogy egy egyszerű inga mozgása is lehet kaotikus.

R. Tóth Gábor - 2008.11.25. 16:00
Megosztás: Facebook Twitter E-mail
Több évtizedes matematikai sejtésre sikerült teljes bizonyítást adnia az SZTE három tudósának, a Budapesti Műszaki Egyetem egyik kutatójával, Garay Barnabással együtt – tanulmányukat a tárgykör vezető folyóiratában, az amerikai SIAM Journal on Applied Dynamical Systemsben publikálták. – Elméleti matematikai eszközök és különleges számítógépes algoritmusok segítségével igazoltuk, hogy egy egyszerű fizikai inga kaotikus, megjósolhatatlan mozgásra képes abban az esetben, ha periodikusan lökjük, és hat rá a súrlódás is – magyarázza Hatvani László akadémikus, az SZTE professzora.

Az SZTE tudósai: Csendes Tibor, Hatvani László és Bánhegyi Balázs az ingával. Fotó: Segesvári Csaba
Az SZTE tudósai: Csendes Tibor, Hatvani László és Bánhegyi Balázs az ingával.
Fotó: Segesvári Csaba

Egyszerű, a hétköznapi életben is előforduló mechanikai rendszert vizsgáltak, mint például az ingaóra vagy a gyermekhinta. Azt is kimutatták, hogy benne a káosz szerencsére csak „ritkán" fordul elő, így senkinek sem kell a játszótéren attól tartania, hogy egy gyermek hintáztatása közben a hinta megjósolhatatlanul bonyolult mozgásba kezd.
Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!


Moderálásra küldöm 1. Luckatosh 2008.11.26. 13:51

Ja, meg ha innen onnan fujja a szel. Mekkora felfedezes. 20 evig szamolgattak mire kijott ez az eredmeny. Ennek ismereteben mar batran elindithatjuk a szegedi fejlesztesu urhajot a Jupiterre. Nobel dijat nekik!Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

HIRDETÉS

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...