Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Már az inga is kaotikus

Szeged - Micsoda világ ez, már az inga is kiszámíthatatlan! – juthat eszünkbe a Szegedi Tudományegyetem kutatóinak nemzetközi szinten is kiemelkedő kutatási eredménye hallatán: bizonyították, hogy egy egyszerű inga mozgása is lehet kaotikus.
Több évtizedes matematikai sejtésre sikerült teljes bizonyítást adnia az SZTE három tudósának, a Budapesti Műszaki Egyetem egyik kutatójával, Garay Barnabással együtt – tanulmányukat a tárgykör vezető folyóiratában, az amerikai SIAM Journal on Applied Dynamical Systemsben publikálták. – Elméleti matematikai eszközök és különleges számítógépes algoritmusok segítségével igazoltuk, hogy egy egyszerű fizikai inga kaotikus, megjósolhatatlan mozgásra képes abban az esetben, ha periodikusan lökjük, és hat rá a súrlódás is – magyarázza Hatvani László akadémikus, az SZTE professzora.

Az SZTE tudósai: Csendes Tibor, Hatvani László és Bánhegyi Balázs az ingával. Fotó: Segesvári Csaba
Az SZTE tudósai: Csendes Tibor, Hatvani László és Bánhegyi Balázs az ingával.
Fotó: Segesvári Csaba

Egyszerű, a hétköznapi életben is előforduló mechanikai rendszert vizsgáltak, mint például az ingaóra vagy a gyermekhinta. Azt is kimutatták, hogy benne a káosz szerencsére csak „ritkán" fordul elő, így senkinek sem kell a játszótéren attól tartania, hogy egy gyermek hintáztatása közben a hinta megjósolhatatlanul bonyolult mozgásba kezd.

Olvasóink írták

  • 1. Luckatosh 2008. november 26. 13:51
    „Ja, meg ha innen onnan fujja a szel. Mekkora felfedezes. 20 evig szamolgattak mire kijott ez az eredmeny. Ennek ismereteben mar batran elindithatjuk a szegedi fejlesztesu urhajot a Jupiterre. Nobel dijat nekik!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fontosabb a szép köröm, mint az ebéd: hogyan spórolnak a nők

Szeged - Nagykezelés, teljes gyanta, műköröm. A szegedi nők, ha tehetnék, semmiről nem mondanának le a „nagy spórolás" idején. Tovább olvasom