Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Már csak a Jobbik vett részt a Szociáldemokrata Párt fórumán

Szeged - Tóth Péter szerint az autót az ember azért találta föl, hogy azzal járjon. A Critical Mass pedig az, amikor „néhány füves barom végighajt a városon".
Csak a Jobbik fogadta el a Szociáldemokrata Párt meghívását a pártok második szegedi konzultációjára csütörtökön. Az első alkalommal az LMP is részt vett a vitában. A Lehet Más a Politika a Jobbik és az SZDP szerint megsértődött és megfutamodott. Az MSZP és a Fidesz pedig azért maradt távol, mert „nem kíván demokráciában működni"– jelentette ki Balogh Tiborné.

Az októberi konzultáció konklúziója az volt, hogy az ellenzék pártjainak azt kell mutatni, ami összeköti, nem azt, ami elválasztja őket. Innen folytatták. A résztvevők tehát: Balogh Tibor, Balogh Tiborné, Lőrik György (SZDP) és a Jobbik megyei elnöke, Tóth Péter, megyei önkormányzati képviselő.

Az első téma az egészségügy volt, amit az SZDP szerint állami kézben kell tartani, a gyógyszerárakat pedig be kell fagyasztani. Tóth Péter arról beszélt, hogy problémás, hogy nincs tisztán hazai érdekeltségű gyógyszergyártás Magyarországon. Közölte: ha a Jobbik vezetné Szegedet, a gyógyszergyártás és a konzervipar lenne a két fő prioritás. Az SZDP számára ilyen helyzetben az egészségügy, a mezőgazdaság, és oktatás átalakítása lenne a legfontosabb.

– A népességfogyás nem csak egészségügyi kérdés – mondta Tóth Péter, aki hangsúlyozta azt is, a gyerekek utáni támogatásnak a személyi jövedelemadóból kellene leírhatónak lenni, vagyis csak az a család kaphatna támogatást, ahol legalább az egyik szülő dolgozik.

Balogh Tibor közölte: illúzió, hogy minden jó orvos külföldön munkát talál magának, szerinte hamarosan telítődik a piac. Abban egyetértettek a konzultáció résztvevői, hogy aki államilag finanszírozott orvosképzésen tanul, és a diploma megszerzése után külföldön dolgozik, az a képzés díját fizesse ki utólag.

Lőrik György kifejtette: a népességfogyás abból is következik, hogy sokszor maradnak el vagy tolódnak műtétek, ezért sokan halnak meg 30-60 éves kor között. „Ezt meg kell oldani, az ország ebbe bele fog rokkanni" – fogalmazott.

Az államadósság, költségvetés témában Lőrik azzal kezdte, hogy a GDP-arányos államadósság 77 százalék. Az arány csökkent ugyan, de a bruttó államadósság nőtt. – Volt befizetés, de milyen áron? A nyugdíjalapokból lett finanszírozva, ami egyszeri és megismételhetetlen. A költségvetés tekintetében a visegrádi országok közül is a legrosszabb helyzetben van Magyarország. Fölülről kell kezdeni a költségvetés kezelését, a kormányzatnak példát kell mutatni – fogalmazott.

Tóth Péter szerint az országnak az IMF diktál. Kijelentette: olyan kormányra van szükség, amelyik meg akarja ezt változtatni, ő pedig csak a Jobbikban látja ennek lehetőségét. Szerinte Magyarországnak jobb lenne, ha az EU-n kívül lenne. A Szociáldemokrata Párt ezzel nem értett egyet.

– Minden perc, amit az EU-ban töltünk, kárt okoz – fogalmazott Tóth. Lőrik György erre így reagált: – Minden elhamarkodott döntés kárt okozhat.

Tóth szerint az uniós pályázatokhoz szükséges önerő vezetett az önkormányzatok eladósodásához. Közölte azt is: baj van abban az országban, ahol multinacionális cégek agresszív üzletpolitikával elérik, hogy átrendezik a kedvükért „a területet és a társadalmat".

A bankokkal kapcsolatban Lőrik György kifejtette: a különböző bankok termékei közötti választási lehetőség látszólagos, „olyan, mintha a piacon minden standon ugyanannyiba kerülne a fokhagyma." Tóth szerint a „kisebbfajta modern uzsorázást láthatunk a bankrendszer és az állampolgárok között, amit csak állami szabályozással lehet megváltoztatni".

Érintették még többek között a csatornázást, a mezőgazdaságot, a szegedi kerékpárutakat, melyek Balogh Tiborné szerint „életveszélyesek", ugyanis a legtöbbet rosszul jelölték ki. Nem a Jobbik, hanem saját véleményét fogalmazta meg Tóth Péter amikor közölte: borzasztóan zavarják a kerékpárutak.

– Ha valaki kerékpározni akar, azt a városon kívül tegye meg – közölte. A Critical Massra utalva úgy fogalmazott: amikor fel van túrva Szeged, mi értelme van annak, hogy „néhány füves barom végighajtson a városon? Az ember azért találta fel az autót, hogy használja – jelentette ki.
Megint nem volt idő minden tervezett témát érinteni a másfél órás konzultáción, de a résztvevők eredményesnek találták a vitát. Balogh Tibor szerint a konklúzió ezúttal: a politika nem az elvtelen kompromisszumok művészete.

Olvasóink írták

40 hozzászólás
12
 • 40. Zuperman 2011. november 05. 09:51
  „Kedves Tóth Péter!
  A hozzászólására inkább előre moderálom magam!”
 • 39. 23szeged 2011. november 04. 20:52
  „A Szociáldemokrata Párt /SZDP 1890-/Szegedi Alapszervezete
  Kapolyi Lászlótól mentes tiszta párt.”
 • 38. katarakta 2011. november 04. 19:19
  „Izsó:
  Önnek is jó lenne ha keróra ülne, lehet lenne fél óra, de képzelje ingyen van. :) Amúgy meg látom kiragadta a lényeget a mondókámból,de ha a személyes dolgaimra kíváncsi, 42es cipőt hordok és van egy kutyám is. :)”
 • 37. Izso 2011. november 04. 18:28
  „24. katarakta 2011.11.04. 03:15
  "Egy, én elindulok kocsival reggel munkába, a cél, a belváros egyik végéből a másik (klinika kert, el sem merem magyarázni te Zagyvadék..) Kocsival ez a táv 15 perc, tömegközlekedés 12 Perc eddig ok? Felfogtad? Gyalog 10 perc.. Kerékpárral.. 3-4 perc.."

  De jó önnek.
  Nálam kocsival 25 perc, busszal kb 1,5 óra (2 járat), gyalog még nem próbáltam ( 13,4Km ). Délután ugyanez vissza.
  És én is szegedről beszélek helyi járattal.”
 • 36. Kotogán_Róbert 2011. november 04. 11:27
  „Vona Gábor és a Jobbik kifejezetten támogatja a városi kerékpározást, lehet hogy a helyieknek ez még nem jött le, vagy , ha lejött, Tóth nem rest ezzel ellentétes véleményt nyilatkozni, amikor a párt képviselőjeként a jelen. Tóth nyilván a szmogot is szereti, hagy hulljon a magyar!
  Ugyanakkor azt is mondta Vona Gábor: "hülyének lenni az mszp-ben is lehet, de a Jobbikban nem!"”
 • 35. harcsabajusz 2011. november 04. 09:40
  „26. K.T. 2011.11.04. 07:48
  Nem magyar, hanem árpádsávos zászló volt. Ott voltam. A faszi hosszú idön keresztül blokkolta a felvonulást mert csak röhögött a szervezőkön akik kérték, hogy ne vigyen politikát a CM-ra.
  Tóthot és pártját meg minősíti a képviselő kijelentése. Egy izomagyú politikai mozgalmárra nem érdemes idöt pocsékolni.”
 • 34. v.imre 2011. november 04. 09:40
  „"...Az államadósság, költségvetés témában Lőrik azzal kezdte, hogy a GDP-arányos államadósság 77 százalék. Az arány csökkent ugyan, de a bruttó államadósság nőtt. - Volt befizetés, de milyen áron? A nyugdíjalapokból lett finanszírozva, ami egyszeri és megismételhetetlen. ..."

  "Cséfalvay Zoltán államtitkár mondta a Parlamentben pár nappal ezelőtt: az államadósság mértékét mindenütt az év végén számítják ki, és az EU is ezt veszi alapul. Elmondta azt is, hogy tavaly 21.750 milliárd forintot tett ki az államadósság, ami a GDP 81,3 százaléka volt, idén azonban 20.658 milliárd forint lesz az év végére, vagyis a GDP 73,9 százaléka."

  A bruttó államadósság látszólag azért nő, mert a folyó napi változások (bevételek, külkereskedelmi elszámolások) a maguk természeténél fogva nem esnek egybe azon forduló napokkal, amikor elérkezik az éppen lejáró államkötvény, valamint az IMF-EKB csődmentő hitel részlet visszafizetés törlesztés napja. A magánpénztári nyugdíjalap átvételével keletkezett egyszeri kisegítő lehetőség véletlenül esik egybe a szintén egyszeri, kényszerből felvett csődmentő hitel visszafizetés kötelezettséggel. Az erre a célra felhasznált pénz így átváltozott hosszúlejáratú belföldi államadóssággá. Vagyis az állam kezességet vállalt mindenki befizetett nyugdíjalap fillérje után. Nem veszett el. Nem ül rá, de forgatja.”
 • 33. bánki 2011. november 04. 09:31
  „Szóval ez a Kapolyi féle gitt egylet !

  Pénz beszél, kutya ugat !

  Pediglen lenne igény egy valóban ,,szociáldemokrata" pártra !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!44

  ,,Az MSZDP az 1990-es magyarországi országgyűlési választáson 3,55%-ot ért el, így nem jutott a Parlamentbe. Ezután 1992-ben zavaros platform-harcokban az elnöknőt leváltották, Borbély Endre és Király Zoltán egy-egy évi elnöksége után másfél évtizedig Kapolyi László lett a párt vezetője. A Kapolyi-vezetéssel elégedetlen szociáldemokraták kiléptek és megalapították az úgynevezett ,,Történelmi" Szociáldemokrata Pártot. Kapolyi a Kádár-rendszerben ipari miniszter volt, a rendszerváltás után egy energia-nagyvállalat tulajdonosa lett. Elnöksége alatt pártja a reformkommunista utódpárttal, az Magyar Szocialista Párttal (MSZP) lépett szövetségre, annak politikáját támogatta."

  ,,A program ismertetése után Vona helyzetelemzéssel zárta beszédét. Eszerint a Fidesz elindult a bukása felé, a szocialisták baktérium módjára osztódással szaporodnak, az LMP pedig még nem döntötte el, hogy fiú-e vagy lány, a Jobbik viszont nyert Gyöngyöspatán, Püspökladányban pedig 33 százalékos eredménnyel "döngölte földbe" a szocialistákat. "Nem szabad csüggednünk, vagy mi, vagy senki. Bízzatok magatokban, és bízzatok bennem is" - zárta beszédét Vona. - Írták a hírek."”
 • 32. ifj. Nagy Gábor 2011. november 04. 09:19
  „Tóth Péter egyébként vajon nem tudja, hogy a pártja olyannyira közlekedési eszköznek tartja a kerékpárt, hogy a biciklilopás büntetési tételének szigorítását javasolja?

  http://www.hirado.hu/Hirek/2011/11/03/06/Sulyosabb_buntetessel_szoritana_vissza_a_biciklilopasokat_a_Jobbik.aspx

  Vagy ha tudja, szándékosan szembemegy vele, még ha csak magánvéleményt mondott is?”
 • 31. klj_54 2011. november 04. 08:35
  „17. LV-426 2011.11.03. 21:48
  Igazat írtál, de.
  Itt lép be az ország belső szabályozása!
  Lehet és kell védekezni a dömpingáron behozott élelmiszerek nevezett szemét ellen, ahogy más ellen is teszik ezt a Lajtán túl!
  Persze ott nem a saját zsebük tömése a lényeg.
  Tele van a hócipőm a felesleges kifogásokkal.
  Aki csak kifogást tud felhozni azt úgy rúgnám hátsón, hogy az anyukája kötényénél landoljon!”
 • 30. pajzanko 2011. november 04. 08:28
  „Mióta Tóth Péter nem jár biciklivel azóta lebarmozza őket.Na de Péter.Ne feled honnan indultál,nagyot is lehet esni.Szép és nagyon jó ötlet a konzervgyár,gyógyszergyár ügy.De kérdem én mennyi időt szánt erre a szegedi jobbik? Valami tervet letett már az asztalra,hogy legyen min vitatkozni,közelebb haladni az érvek-ellenérvekkel. Mig csak addig jutunk el ez kellene,meg az kellene,de a megvalósitás felé sosem jutunk,addig nincs miről beszélni. Készitsenek legalább egy tanulmányt,és akkor látnánk,hogy valami érdemi munkát is végeznek.”
 • 29. Kotogán_Róbert 2011. november 04. 08:17
  „24. Ne keverjük össze Tóthot vagy Keresztúrit a Jobbikkal. Ők és a párt nem biztos, hogy kompatibilisek, csak ez fent még nem derült ki.”
 • 28. ifj. Nagy Gábor 2011. november 04. 08:16
  „21. vuk

  Én úgy látom - és ebben az itteni hozzászólások is megerősítenek -, hogy annyira egyértelmű Tóth Péter véleményének elutasítottsága, hogy azzal részemről tovább foglalkozni egy percet sem érdemes.

  Ellenben sok igazság van Balogh Tiborné véleményében, hogy a szegedi kerékpárutak kijelölése rossz, bár a megoldást valószínűleg ő sem a jó irányban látja, de erre a cikk már nem tér ki. A szakma viszont dolgozik az ügyön és ez a fontos.”
 • 27. jq 2011. november 04. 07:57
  „Politikusnak teljesen alkalmatlan, aki ilyen kijelentéseket tesz. Egyébként a critical mass ilyen formában tényleg hülyeség. Nem néhány órára kell lebénítani a város közlekedését olyanoknak, akik nagy része máskor nem is ül biciklire, hanem sokan rendszeresen biciklivel közlekedni (SZABÁLYOSAN), és akkor a mindennapos problémák talán kikényszerítik a normális megoldásokat (Ja, hogy az nem olyan látványos?)”
 • 26. K.T. 2011. november 04. 07:48
  „"...mi értelme van annak, hogy ,,néhány füves barom végighajtson a városon? ..."
  Ezt talán kérdezze "kedves" Tóth Péter a Colos becenevű haverjától, rajongójától, aki nem átalkodott még magyar zászlót is végighurcolni egy ilyen felvonuláson ( a demonstráció szervezőinek ellentétes irányú kérése ellenére is)”
 • 25. bubuk 2011. november 04. 07:33
  „Én járok autóval is, bicajjal is, soha nem füvezek, ez a lükeTóth menjen oda, ahol a bors terem!”
 • 24. katarakta 2011. november 04. 03:15
  „Az intelligenciát is azért találta fel az ember hogy használja. Kedves mély Magyar (Magyar?nem hiszem..). A nevemben és még pár többdiplomás orvos, gyógyszerész, kutató, Magyar tanár nevében.. Tudod, akik a te pártnak nevezett majomparádédban nem nagyon vesznek részt. Picit kezdj el gondolkodni te jobbik.. Egy, én elindulok kocsival reggel munkába, a cél, a belváros egyik végéből a másik (klinika kert, el sem merem magyarázni te Zagyvadék..) Kocsival ez a táv 15 perc, tömegközlekedés 12 Perc eddig ok? Felfogtad? Gyalog 10 perc.. Kerékpárral.. 3-4 perc.. Felfogtad Jobbik?? Én szerintem ez azért elég funkcionális, és nem is vagyok liberális és még füvet sem szívok. De azon folyamatosan szégyenkezem, hogy a Magyar népet akár szóban is egy ilyen tanulatlan paraszt képviselheti. Szerintem ezzel a szinttel észak Koreáig meg sem kellene állnod. További szép napot simpleton úr..”
 • 23. vuk 2011. november 04. 00:48
  „15. Csecs 2011.11.03. 21:18
  Toth ne hangoztassa a maganvelemenyet (plane ha ilyen..) egy olyan helyen, ahova egy part szineiben politikuskent ment el.. Persze ha ez a maganvelemenye az regen rossz, es nem szabadna donteshozas kozelebe sem engedni.”
 • 22. manstein 2011. november 04. 00:04
  „Orbitálisan nagy bunkó ez a Tóth Péter, de komolyan. Vállalhatatlan. A következő mi lesz? Irritálják a dolgozó nők, húzzanak gyereket szülni?”
 • 21. vuk 2011. november 04. 00:02
  „10. deszkás 2011.11.03. 18:16
  Nem vagyok CM szervezo, de a "fuves barom" kijelentesert lehetne cirkuszolni. Perelni nemtom hogy lenne-e ertelme, de egy nyilt levelnek (a DM oldalain) nagyon is lenne helye.

  Gaborok?”
40 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizennégy határsértő két taxiban

Két autónyi határsértőt füleltek le csütörtök hajnalban Szőreg területén a Szegedi Határrendészeti Kirendeltség rendőrei. Tovább olvasom