Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 5°C | 8°C Még több cikk.

Már csak két napot kell várni a napsütésre

Szeged - 1978-ban 35 napig nem sütött ki a nap Szegeden, a mostani szürkeség még csak 5 napja tart. A meteorológus szerint a ködös nappaloknak hamarosan végük.
Lassan egy hete felhő és köd takarja Szegedet. A fényhiány miatt levertebbek lehetünk, a folyamatosan ködös időben a fásultság és az indokolatlan álmosság is jellemző.

Szeged ugyan a napfény városa, mégis a leghosszabb napsütés nélküli időszak rekordja éppen Csongrád megye székhelyéhez köthető. 1978 őszén 35 napon keresztül nem sütött ki a nap Szegeden, a mostani borús idő még messze van a csúcstól. – Decemberben is előfordult, hogy egy hétig napsütés nélkül maradt Szeged. A Kárpát-medence feletti hideg légpárnás helyzetben arra is van példa, hogy a köd 24 órán keresztül megmarad. Ritka, de szerdán előfordult, hogy egy teljes napig 1000 méter alatt maradt a látótávolság – tudtuk meg az Országos Meteorológia Szolgálat Szegedi Magaslégköri Megfigyelési Obszervatóriumától. Elmondták, pénteken hidegfront érkezik, lenyomja a meleg légrétegeket, ezért felmelegedés várható. – A napsütés mellett hétvégére újra 10 fok fölé emelkedik a hőmérséklet – közölte Tóth Tamás meteorológus.

Nem lehetett látni tegnap a Tisza másik partját sem a ködtől. Fotó: Segesvári Csaba
Nem lehetett látni tegnap a Tisza másik partját sem a ködtől. Fotó: Segesvári Csaba

A közlekedőket is megviseli az egyhangú szürkeség. Az autósok városon belül is ködlámpáznak, miközben ezt a forgalom nem indokolja. – A tanulóknak is azt javaslom, hogy csak sűrű ködben vagy hóesésben használják a ködlámpát. Amikor 100-200 méterre el lehet látni, akkor a ködlámpa nem indokolt – mondta Majoros Gabriella gépjárművezető-oktató. A KRESZ nem tiltja a lakott területen belüli ködlámpahasználatot, ugyanakkor kimondja: csak korlátozott látási viszonyok között lehet használni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kállay-Saunders András gyerekek elleni erőszakról énekel

Gyerekkori barátjának szomorú történetét énekli el Kállay-Saunders András abban a dalban, amellyel… Tovább olvasom