Délmagyar logó

2018. 11. 13. kedd - Szilvia 8°C | 17°C Még több cikk.

Már csak pár napig látható a nagy sikerű Mucha-kiállítás a Reök-palotában

Szeged - Május 7-éig tekinthető meg a több mint hatvan ikonikus Alfons Mucha-alkotás a Reök-palotában. Holnap Selmeczi Tibor humorista tart szubjektív tárlatvezetést, ráadásul titokzatos, a szecesszió mesterével kapcsolatban kevésbé ismert témakörben.
Tárlatvezetés Selmeczivel

Selmeczi Tibor humorista, újságíró e témakör mentén tart szubjektív tárlatvezetést a palotában április 30-án, vasárnap 18 órától. A szigorúan szubjektív tárlatvezetésre csupán az 500 forintos tárlatjegyet kell megvásárolni, mely a 10. jubileumát ünneplő REÖK születésnapi kedvezményeként később levásárolható másik kiállításra, programra, ajándéktárgyra vagy akár Szabadtéri-jegyre is.
Megnyitójától kezdve kiemelt érdeklődés kíséri a szecesszió legnépszerűbb alkotójának, Alfons Muchának a kiállítását a REÖK-ben. Eddig rengetegen voltak kíváncsiak a buja motívumokkal körülvett, ikonikus nőalakokra, melyek halhatatlanná tették a cseh képzőművészt. A kiállítóház elmúlt tíz évének egyik legsikeresebb tárlatát azonban már csak bő egy hétig, május 7-éig nézhetik meg a látogatók.

A gyönyörű szecessziós Reök-palotában külön kuriózum, hogy a korstílus legnagyobb mesterének műveiben gyönyörködhetünk. A közismert Virágok-sorozatának három darabja is megtalálható itt, a Szegfű, a Rózsa és az Írisz – ez utóbbi érdekessége, hogy Szeged csodapalotájának homlokzatán és lépcsőkorlátján ugyanezt a szecessziós motívumot fedezhetjük fel, így rímel egymásra képzőművészet és építészet.
 
 Mucha Írisze - a Reök-palotában is felfedezhetjük ugyanezt a szecessziós motívumot.
Mucha Írisze – a Reök-palotában is felfedezhetjük ugyanezt a szecessziós motívumot.

Mucha hajladozó nőalakjai mellett azokról a plakátokról is híres, melyeket a népszerű francia színésznő, Sarah Bernhardt felkérésére készített el. Többek közt a Médea bemutatójára megálmodott terve is látható a REÖK-
ben, ezen szintén szemügyre vehetjük a művész zsenialitását, aprólékos műgonddal megalkotott szimbólumrendszerét.

A kiállítás utolsó kísérőprogramjaként speciális tárlatvezetésen vehetnek részt az érdeklődők. A szecesszió mesteréről kevesen tudják, hogy szabadkőműves mozgalmakban is részt vett. Először Párizsban, majd hazatérve, Csehszlovákia létrejöttekor is részt vett a mozgalomban, sőt alapítója volt az első cseh nyelven dolgozó páholynak. Vezetői tevékenysége mellett számos műalkotást tervezett a páholyok részére, így például díszpoharakat, jelvényeket, felvételi oklevelek dekorációját. (X)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rab miniszterelnökkel lehetett szelfizni - fotók

Rab miniszterelnökkel lehetett szelfizni - fotók
Narancssárga rabruhában, bilinccsel a kezén szomorkodott a munka ünnepén Orván Viktor kartonból készített mása a szegedi Ligetben, aki mellé rendőrként bárki beállhatott egy fotó kedvéért. Tovább olvasom