Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Már csak pár napig lesz lekvárnak való

Szeged - Ezen a héten leérik a sárgabarack és a korai szilva, aki befőttet szeretne elrakni, vagy lekvárt főzni, annak most kell megrohamoznia az árusokat. A „kényszerérett" kajszi drága és apró szemű.
Annyian vannak hét közben is a Mars téren, mint máskor a szombati csúcsban. Sok zöldségnek az „utóját" szedik, bőven van például lecsónak való paprika. De ami ezekben a napokban leginkább a piacokra vonzza a háziasszonyokat, az a befőzés kényszere.
Elindultunk a szezon slágerének számító kajszibarack és szilva levadászására. Sárgabarackból csak nagyon apró szeműt találtunk, a legolcsóbb fajtának 390 forint, a legdrágábbnak 480 volt kilója. Egy helyen igazi befőzőcsemegére is bukkantunk: Baby Doll néven úgynevezett nyírségi „gumibarackot" vehettünk volna, kilóját 350 forintért.

– Három héttel előrébb jár a természet a kánikula miatt – magyarázta az egyik őstermelő. – Ez a fajta, amit én árulok, tavaly nagyobb szemű volt, maradt ideje arra, hogy megnőjön a fán. Egy évvel ezelőtt 450 forintért kínáltam, most be kell érnem 390-nel, mivel ennyire kicsi. De ez is elfogy ezen a héten.

gyengén termett idén a sárgabarack. Fotó: karnok csabab
Gyengén termett idén a sárgabarack.
Fotó: Karnok Csaba

Többe kerül a kevesebb

A februári és a húsvéti fagyok miatt az átlagos évi 30-40 ezer tonnához képest most negyedannyi, 8-9 ezer tonna körül alakul a hazai kajszitermés. Őszibarackból még rosszabb a helyzet: a megyében a híres szatymazi őszibarack szinte teljes egészében elfagyott, csak mutatóba tudtak szedni belőle a termelők. A szezon indulásakor egy kiló kajszi- és őszibarack duplaannyiba került, mint tavaly. Mostanra mérséklődtek az árak, de még így is többet kérnek a termelők a satnyább minőségért – a sárgabarackért átlagosan 400 forintot –, mint tavaly. Az őszibarack kilója tavaly ilyenkor 200 forintba került, most a közepes nagyságúnak 300–400, a nagy szeműnek 450–500 forint kilója.  

Csak egy kis zacskónyit vett ugyanitt a kajsziból Szabó Jánosné. Azt mondta, idén nem rak el belőle: mire kivenné belőle a magot, alig maradna valami a gyümölcsből. Elárulta, hogy idén eddig még csak zöldbabot tett el, a gyümölcs kimaradt, hiszen a cseresznye is nagyon drága volt.

Egy másik, keceli árusnál a szilvát nézegettük: kiírták mellé, hogy a fajtája Lepotika, azt meg láttuk, milyen szép nagy szemű a magvaválónak mondott gyümölcs. Az őstermelő 2 héttel ezelőtt kezdte el árulni a szilvát, és nem sokkal többért, mindössze 200 forintért ment el az első eresztés. Szerinte ezen a héten a szilva is leérik. Jött is egy vevő, Lacziné Börcsök Erzsébet, aki biztosra akart menni: arra kérte az árust, szombatra tegyen neki félre egy ládával, még kora reggel érte jön. Lekvárt szeretne főzni belőle. Szerinte nem drága, de amúgy se lesz már olcsóbb ebben a pár napban. Tavaly átlagosan 150 forintért lehetett hozzájutni egy kiló szép kék szilvához.

Úgy tűnt ottjártunkkor, van keresgélnivalója annak, aki télire olcsó kompóttal, lekvárral szeretné feldobni családja étkezését. De ahogy jobban szétnéztünk, észrevettük: a korábbi évekhez képest messze kisebb a gyümölcskínálat, viszont sokkal nagyobb most a felhozatal zöldségfélékből.

Olvasóink írták

  • 2. Egyolvasó 2012. augusztus 02. 20:37
    „Pár napja pedig arról szóltak hírek, hogy oda a barack termés, most meg a piacon árulják????”
  • 1. papika56 2012. augusztus 02. 13:45
    „.... " Tanulok , mert a tanulásba fektetett energia meghozza a gyümölcsét .És mint tudjuk :a gyümölcsből pálinkát lehet főzni ! ...."”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szőregi besurranók: 14 perc helyett sokan a rövidebbet húzzák

A Szőregről érkezők lassú haladásra és idegeskedésre számíthatnak. Tovább olvasom