Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Már dolgoznak a legények a gáton: 294 közmunkás állt munkába a vízügynél

Csongrád megye - 547 millió forintot költhet arra az Atikövizig, hogy egy évre közel 400 közmunkást vegyen fel árvízi és belvízi védekezési és karbantartási munkára. Az utóbbi tíz évben nem volt pénz ilyen nagyságrendű takarításra, helyreállításra.
– Tavaly csak egy hónapot dolgozhattam a vízügynél, akkor is partot takarítottunk. Különben havi 28 ezer a segély, ami maximum két számlára futja. Ha nem dolgozom, édesanyám nyugdíjából élünk – hallottuk az 52 éves, hegesztő végzettségű Miklós Ferenctől a tápai gátőrháznál.

Oda osztotta be őket közmunkára ismerősével, az 57 éves Lovász Istvánnal a szegedi szakaszmérnökség személyzetise, Jenei Gábor. Hárman segédkeznek hétfő óta a gátőrnek, a két régi motoros és egy új munkaerő. Három hónap a próbaidő, aki rendesen dolgozik, december végéig maradhat napi 8 órában. Amíg a Tisza-töltés járhatatlan, addig a gátőrháznál rakodnak, aprítják a tavaly kitermelt fát, szemetet, gallyat szednek. Később befogják őket parttakarításra, parlagfűirtásra, nádkitermelésre, kézi iszapszedésre, zsilipkarbantartásra, és velük rakatják rendbe a töltésen a sarokköveket, jelzőtáblákat.

Miklós Ferenc és Lovász István hétfőn kezdett. A tápai gátőrháznál segédkeznek: az első feladat fát aprítani. Fotó: Frank Yvette
Miklós Ferenc és Lovász István hétfőn kezdett. A tápai gátőrháznál segédkeznek: az első feladat fát aprítani.
Fotó: Frank Yvette

6,2 milliárd

Több mint 5 milliárd forint áll rendelkezésre a sürgető ár- és belvízi problémák megoldására – jelentette be egy hete Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi államtitkára. További 1,2 milliárd forintot fordítanak az országos közmunkaprogram önerejére, amiből összesen 9000 ember vehet részt a vízügyi munkálatokban. Az államtitkár szerint az évente országosan védekezésre fordított közel 35 milliárd forint fele elég lenne arra, hogy a megelőző fejlesztéseket megvalósítsák.

Ha szakmunkások jönnek, rájuk bízzák az őrtelepek, gát- és csatornaőrházak helyreállítását. A szegedi szakaszmérnökségen a héten 39-en vették fel a munkát, de 86 ember foglalkoztatására kaptak elegendő pénzt. A rutinosakból lesznek a brigádvezetők, ők és a szakmunkások havi bruttó 94 ezret, a segédmunkások 78 ezret visznek haza. A legkevesebb a felhozatalban a szakmunkás, a többség általános iskolát végzett vagy érettségizett, de akad egy olyan 35 év körüli fiatalember is, aki levelezőn hírközlési szakos egyetemista. A férfitöbbség mellett feltűnik egy-két nő is.

Az Atikövizig átlagosan havi 393 közmunkás foglalkoztatására pályázott a Vidékfejlesztési Minisztériumhoz. Eddig 294 embert vettek fel a négy szakaszmérnökségre a saját adatbázisuk és a munkaügyi központ ajánlása alapján. 497 millió forint állami támogatást kapnak hozzá, amit 49 milliós önerővel egészítenek ki – tájékoztatott Dobi László főmérnök, igazgatóhelyettes. Regisztrált álláskeresők jelentkezhetnek, akik bérpótló jutatást kapnak. Olyan ár- és belvízvédelmi feladatokat látnak el, amire az évi szokásos 80–90 millió forintos fenntartási költségből eddig nem futotta, vagy csak minimális mértékben. Tavaly megközelítőleg 200 közmunkást foglalkoztatott az Atikövizig egy hónapon át.

Olvasóink írták

 • 11. queenmargareth 2011. január 27. 21:10
  „Sajnálom, én próbáltam több figyelmet terelni erre.
  Sokkal jobban élvezik a mocskolódást az emberek.”
 • 10. geza 2011. január 27. 20:42
  „Kíváncsi lennék a bodzaszedő szó kit sértett tisztelt moderátor??”
 • 9. queenmargareth 2011. január 27. 20:30
  „nem hiszem el, hogy tényleg ilyen hozzászólások vannak egy értelmes cikkhez.”
 • 8. geza 2011. január 27. 15:58
  „Csak érdekelne hogy ebből a számból mennyi a <moderálva> mert ugye most nincs szezonja a bodzának.
  A cikkben nem pl 24 éves erőtől duzzadó fiatalemberek mennek dolgozni....”
 • 7. jay_és_néma_bob 2011. január 27. 15:50
  „jaj de jó, van munka”
 • 6. papsajt 2011. január 27. 14:50
  „A közmunkások nagy részével az a baj, hogy másnapra eltünteti vagy tönkreteszi a szerszámait.
  1 jó pénzért el lehet adni
  2 addig se kell dolgozni.”
 • 5. Agyalapi 2011. január 27. 13:02
  „Tudjátok, hogy du. 4-kor tüntetés lesz a Dugó téren a sajtószabadságért?”
 • 4. queenmargareth 2011. január 27. 12:29
  „MINDEN ELISMERÉSEM AZ OTT DOLGOZÓKNAK, ha ez számít valamit!
  Nagyon szeretném, ha meg is FIZETNÉK őket! Ne éhbérből éljenek, kemény fizikai munka, ahova azért ész is kell! Hidegben, esőben, hóban, szélben.
  EZT A CIKKET KELLENE FŐOLDALON KINAGYÍTANI!
  Köszönöm Nekik, mert így rajtam is segítenek.
  Én nő vagyok, gyenge fizikummal én csak gátolnám Őket.”
 • 3. zoltanszabo 2011. január 27. 11:29
  „Végre egy jó hír . Sok hasonlót szeretnénk itt olvasni. Sok rendes embernek pár hónapra--de megoldódik a gondja,lesz fizu, egy kicsit talán könnyebb hétköznapok.
  Sok nő is munkanélkül van. Nekik is kellene valami értelmes--ne csikket-szemetet szedjenek más trehány ember után. !!!”
 • 2. benq 2011. január 27. 11:16
  „kedves Huba!
  én támogatom a kérdésedben felvetetteket!”
 • 1. Huba 2011. január 27. 08:13
  „És a börtönlakókat miért nem lehet kivinni? ( Megfelelő őrzés mellett )
  Legalább kitermelnék az őrzésükre, etetésükre, stb. stb. fordított összeget!
  Ha rajtam múlna már régen megoldottam volna az ország belvíz ás árvíz problémáját, a sok ingyenélővel!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Féléves a Szeged-kártya

Fél éve vezették be a kedvezményekre jogosító Szeged-kártyát. Eddig a lakosság kevesebb mint egytizede élt a lehetőséggel. Tovább olvasom