Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 11°C Még több cikk.

Már eltűnt a falak mögül a kendergyár

Szeged - A nagykörútról csak annyit látni: valami elkezdődött, bontják a volt kendergyár irodaépületét.
„Vigyázat, bontási terület, belépni tilos!" – figyelmezteti a járókelőket több piros betűs tábla a Londoni körút és a Bakay Nándor utca sarkán. Ezek azonban valójában nem táblák, hanem az irodaépületből kibontott, s a már fejlődő szocializmus időszakából származó ajtók kilinccsel, zárral. Mindenki tud mutatni hasonlókat a saját háztartásában.

Mint ahogy az bontáskor szokás: a használható darabokat, ajtókat, ablakokat, vasakat, beépíthető téglákat meg lehet vásárolni, jönnek is folyamatosan az érdeklődők. Az alku kötelező.

Mostanra ennyi maradt a kendergyár irodaépületéből. Fotó: Schmidt Andrea
Mostanra ennyi maradt a kendergyár irodaépületéből.
Fotó: Schmidt Andrea

Az utcai épületeken már nincs cserép, a felső szinteken hiányoznak a nyílászárók is, így látni lehet, milyen színűre festették legutoljára a falakat. Apró kulisszatitkok ezek egy eddig a külvilág számára elzárt világból. Az irodaépület mellesleg mindig is a szebbik fele volt a gyárnak, odabent az udvaron azonban a legcsúfabb szocreál fogadja a kíváncsiskodót. Pontosabban az, ami megmaradt belőle, mivel a legtöbb összetákolt épület helyén törmelékkupacok állnak.

 
Értékes vasak

A megőrzésre szánt és az Árkádban majd látható százéves vasoszlopokon kívül is megtartanak kibontott vaselemeket, gépalkatrészeket azért, hogy szobrok alkotóelemei lehessenek. Helyi művészeknek ugyanis pályázatot írnak ki, hogy kendergyári témákat mintázzanak meg, az alkotásokat a bevásárlóközpontban állítják ki az ipartörténeti emlékként fennmaradó gépekkel együtt. Az Árkád elé is terveznek egy, az öntöttvas oszlopokból formált művészi alkotást.


Egyedül a legnagyobb üzemépület mutatja még meg magát teljesen a „régi fényében": a megőrzésre szánt öntöttvas oszlopokkal alátámasztott csarnok, amelyet vastagon belepett a kenderkóc és a por. Zárófala a Rigó utca felőli fronton található, ezt a homlokzatot és a jellegzetes „timpanonokat" kell majd megőrizni a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal előírásainak megfelelően, hogy az Árkád falaiba építhessék be őket.
Megtudjuk, a bontást a tömb belsejében kezdték el, így a külső falak – és a még érintetlen múzeumi raktár épülete – megvédik a portól és a zajtól a környéket. A fővállalkozó cég úgy adja át a munkaterületet, hogy 2 méter magasságban valamennyi fal állni fog. Ezektől a „kulisszáktól" majd csak az építkezés idején válnak meg végleg. Az Árkád-beruházás előreláthatóan szeptemberben kezdődik el.

2011-ben adják át az Árkádot

100 millió euróból, mintegy 28 milliárd forintból építi fel az ECE Budapest Kft. a szegedi Árkádot. A bevásárlóközpont 130 üzletétől 1000 munkahelyet lehet remélni. A nyitást 2011 tavaszára tervezik.

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. IVY 2009. július 15. 13:20
  „24.
  Légy törzsvásárlója az összes árkádos "márkás" boltnak.
  Végül is, az ilyen shoppingdilik tartják el őket.”
 • 25. IVY 2009. július 15. 13:18
  „Béke poraira.:(”
 • 24. Dzsoni 2009. július 12. 13:51
  „Meg már nem azért,de örülnünk kellene,hogy végre épül is valami,mert ez amit mi plazának nevezünk Szegeden kb. egy cserepes sorhoz hasonlít ,annyi különbséggel hogy épületben van,de a boltok amik benne vannak...áááh inkább nem is mondom.Szóval ÉN örülök! :-)”
 • 23. Dzsoni 2009. július 12. 13:44
  „Végre lehet majd vásárolni,elég cink,hogy Szegeden eddig semmi márkás bolt se volt...nagy szégyen egy ekkora városnak!”
 • 22. Mil 2009. július 12. 08:53
  „Elég végigtekinteni a történelmen: mindig az az ország volt a nagyhatalom, amelyike termelt, gyártott.
  Ebmerek! Észre sem vesszük, és mi fogunk dolgozni a kínaiaknak! Azaz szépen megfordulnak a dolgok, a fagyi visszanyal. Lehet tapsolni neki.”
 • 21. Mil 2009. július 12. 08:49
  „14-nek és 15-nek teljesen igaza van! Ez a gyár is-mint szinte minden termelőüzem eddig és majd a későbbiekbek(nemcsak itt!)-a globalizáció áldozata. Látszatgazdaság, találó megfogalmazás. A nyugat rövid távú önző érdekekből kitelepítette/telepíti a termelést Kínába, majd a fagyi szépen visszanyal, a kínaiak már rendelkeznek tőkével, és kezdik felvásárolni a nyugatot. Az autóiparban már nyomulnak, szinte minden bajban levő autógyárral kapcsolatban hallani kínai felvásárlási szándékot(Saab, Opel..) 5-10 éven belül már a saját márkás autóik is eladható minőségűek lesznek, és lesöprik a nem prémium eu gyártókat a piacról. ÉS ez nem csak az autókra igaz, hanem mindenre. Néhány szűk területen az EU még megőrzi elsőségét jó ideig-na de ebből nem fog megélni egy 300 milliós piac. A nyugat sikeresen tökönszúrta magát, elkezdődött a nyugat alkonya. A kínaiak már Afrikában is nyomulnak, pedig az egy értékes biomasza terület, sok nyersanyag stb, és azt is lenyúlják előlünk. Bajban vagyunk, nagyon. Mi vagyunk a balekok, nem a kínaiak. ÉS sokan, akik fel sem fogják mi történik, még tapsolnak is ennek..”
 • 20. kutyuka 2009. július 12. 01:11
  „Koszi,de en biztosan nem fogom ott kolteni a penzem. A kerdesre, hogy minek meg egy felesleges bevasarlokozpont,senki nem adott valaszt!Azert,mert regi epulet, muszaj mindenbol korszeru,modern felesleges dolgot csinalni?”
 • 19. flexsnake 2009. július 12. 00:32
  „Kína úgy jön ide hogy rettentő olcsón tudnak termelni. Mivel nagyon sokan vannak a munkalehetőség elkezdett csökkenni, a bérek lent voltak erre ráugrott a nyugati tőke és mindenki nyer az üzleten. Ma Kína és Taivan a termelések központja. A nyugati cégek velük gyártatják le a termékeiket mert olcsón és jól tudnak termelni. Még a minőségi normákat is képesek hozni. A legtöbb miliomos Kínai.... Ha 20éve nem ilyen hülyék a vezetőink, ma keleteurópa ,,Kínája" lehetnénk. Mi is tudtunk olcsón gyártani.”
 • 18. flexsnake 2009. július 12. 00:28
  „HA egész évben senki nem vásárolna egyik multiban sem akkor is nyereséges lenne :)
  HA a magyar termelő nem 10szeres áron akarna beszállítani , talán vennének tőle.
  Ha havi 200at keresnél, leszarnád hogy hol vásárolsz.
  A sok ha.
  ,,minek annyi multi?" mert kicsiben nem lehet eladni. Kicsiben meghalni lehet. Csak üzletláncok tudják a veszteséget nyereséges üzletekkel kompenzálni. Azt látom hogy még mindig tele az ország posztszocialista gyárközpontú emberekkel akik képtelenek megérteni hogy ez most európa.
  Piacgazdaság van, tessék versenyezni.”
 • 17. zehn 2009. július 11. 23:46
  „Figyelő! Nem gondolom, hogy eddig sokan jártak csodájára az említett ipari épületnek. Tessék megnézni a Délmagyar fotóját, ki a bánat nézegetné még évekig ezt az üres épületet. Ami értékes benne / öntöttvas oszlopok, stb./ az megmentik, beépítik. Ha a Dóm teret bontanák, ellenezném, de a kendergyári épület legfeljebb az egykor ott dolgozóknak kedves. És hát valjuk be, ide nem is szerveztek élőláncot.”
 • 16. zehn 2009. július 11. 23:29
  „14. Pontosan annyi bevásárló központ van/ lesz / amennyit mi /vásárlók / eltartunk. Nem kell bemenni a Tescoba,Corába, ha nem tetszik, hagy menjen tönkre.
  Régen valóban sok magyar gyár, üzem stb. termelt, de kevés kivétellel csak a KGST- nek tudtunk eladni, illetve, jobbára bartelezni. A silány termékekre a nyugat nem volt vevő. Kína meg nem tudom , hogy jön ide? Más kategória mindenben.”
 • 15. lidocain 2009. július 11. 22:29
  „Azért még 15-20 éve el sem tudtam képzelni,hogy a gyárak,mint gyufa,kábel,kender stb meg fognak szűnni.Ma mindenki a kereskedelmből,hálózatépitésből akar megélni,olyan látszat gazdaságnak tűnik ez az egész.”
 • 14. Rozsdás 2009. július 11. 22:27
  „Fejlődni pedig kell!!
  Annyi bevásárló központ van már mint égen a csilag!De mennyi a magyar termék mit benne árulnak?
  És mennyi a magyar gyár vagy üzem ahol terméket állitanak elő a bevásárló központokhoz képest?
  Kina hamarossan lekörözi a nyugatot,mert mindenki azt hitte ök a balekok,pedig fordítva van!!!”
 • 13. flexsnake 2009. július 11. 21:07
  „10. azért hogy el tudd költeni a pénzed. Az én iskolámat meg simán ledózerólták. Igaz hogy életveszélyes volt de hát ugye én ott tanultam, ezért álljon ott még ezer évig.... Fejlődni kéne, nem mindig visszanézni.”
 • 12. flexsnake 2009. július 11. 21:06
  „Vietnami kenderért nem megyünk a gyárba,
  parkolóban hadonászva egyezkedünk árban....”
 • 11. tsz 2009. július 11. 21:01
  „és ha már korszerűtlen, szinte használhatatlan és nem éri meg gyár céljaira fenntartani, mit kellett volna vele csinálni?”
 • 10. kutyuka 2009. július 11. 19:57
  „Szegyen!Mi a fenenek meg egy bevasarlokozpont?En szerettem a kendegyarat,dolgoztam is,ot volta gyakorlatom kozepiskolaskoromban.”
 • 9. flexsnake 2009. július 11. 19:28
  „Nagyon helyes, van még útban elég sok épület. Kell a megújulás és az új üzletek. A probléma inkább az hogy ugyanazok a cégek nyitnak üzleteket mindenütt.”
 • 8. o1királylány 2009. július 11. 19:03
  „Mathiasking-nek /6havi kauciot kell lerakni és 1o- éves szerződést kell aláirni.de ez mindenütt igy van.Nézd meg a Plázát és hidd el nekem jól megy. Az árkád is jól fog menni azon az áron ,hogy a kis üzleteket tönkre teszi. Teremtettünk 1OOO munkahelyet és tönkretettünk 2OOOezret csak arról nem beszéllünk,az nem sikk.”
 • 7. Figyelő 2009. július 11. 18:31
  „Egy akarnok polgármester áldozata lett ez is!
  Csődöljön be mihamarabb az a bazár ami helyette épül!
  Egy ipari műemléket csak egy akarnok tud így leromboltatni!”
26 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jobbik tüntetés Szegeden: hétfejű sárkány leszünk!

Szeged - Mintegy 200-220 ember demonstrált a Magyar Gárda feloszlatása ellen Szegeden, a múzeum… Tovább olvasom