Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 35°C Még több cikk.

Már esedékes a 13. havi nyugdíj fele

A napokban kezdi folyósítani a nyugdíjbiztosító a márciusi nyugdíjakat és vele együtt a tizenharmadik havi ellátás első felét. A másik felét novemberben kapják meg a nyugdíjasok.
Pénteken vagy hétfőn érkezik a banki átutalással fizetett nyugdíj, a pénzes postások szokás szerint huszadika után kézbesítik. A nyugdíjszelvényen külön tünteti fel a nyugdíjintézet a március havi ellátást, alatta pedig a 13. havi nyugdíjrész látható. Ebben az évben fizeti először a nyugdíjfolyósító a tizenharmadik havi nyugdíj teljes összegét. A rendelkezések szerint idén és a következő években a plusz havi nyugdíj megegyezik a novemberi nyugellátás teljes összegével. Mivel az idei – inflációval arányos – nyugdíjemelésről még nem született döntés, az eddigi évekhez hasonlóan a márciusi kifizetés alapja: a márciusban esedékes nyugdíj. A megyében közel 125 ezer nyugdíjas kapja.

Országszerte 2,6 millió nyugdíjasnak összesen 84 milliárd forinttal többet folyósítanak márciusban. Ez tartalmazza az idén bevezetett 4,3 százalékos emelést, és a nyugdíjkorrekciós csomagban szereplő esedékes növekedést, vagyis az 50 százalékos özvegyi nyugdíj magasabb, 55 százalék.

A Fidesz a nyugdíjról

Rendkívüli parlamenti ülés összehívását kezdeményezte a Fidesz-MPSZ mára a 14. havi nyugdíjról. Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető hétfőn bejelentette: nem vesznek részt az ülésen. Bodó Imre és Balogh László, a Fidesz szegedi országgyűlési képviselőjelöltjei tegnap sajtótájékoztatón felszólították a megyei MSZP-seket: ne hagyják cserben a nyugdíjasokat. A Fidesz kivonná a nyugdíj ügyét a kampányból. A párt egyedül is ülésezik, bár döntést nem hozhat. A 13. havihoz hasonlóan bevezetné a 14. havi nyugdíjat, és megtartaná a korrekciós csomagot. A pénzt járulékcsökkentéssel teremtenék elő.

A nyugdíj másik felét novemberben fizetik ki. Ha év közben emelkedik a nyugdíj, a novemberben esedékes összeggel visszamenőleg az emelést is folyósítja a nyugdíjintézet.
– Tizenharmadik havi ellátásban részesülnek, akik tavaly legalább egy napon és a kifizetés idején is saját és/vagy hozzátartozói nyugellátásban részesülnek – magyarázta Dudás Józsefné, a megyei nyugdíjbiztosítási igazgatóság vezetője. Tehát a plusz havi összeg érinti az öregségi (korengedményes, bányász, művészeti tevékenységet folytatók öregségi és a szolgálati) nyugdíjasokat, rokkantsági, baleseti rokkantsági, özvegyi, szülői és baleseti hozzátartozói nyugdíjasokat, az árvaellátásban részesülőket, a mezőgazdasági és szakszövetkezeti nyugdíjasokat.

– Nem érinti viszont a tizenharmadik havi ellátás az ideiglenes özvegyi nyugdíjban részesülőket, és nem kapják a járadékosok sem – hangsúlyozta az igazgatónő. A járadékok – mint a rendszeres szociális járadék, átmeneti járadék, bányászdolgozók egészségkárosodási járadéka, rokkantsági járadék, házastársi pótlék, jövedelempótlék – ugyanis nem nyugellátások, hanem a szociális ellátáshoz tartoznak. A nyugellátást a nyugdíjfolyósító a nyugdíjalapból fizeti, a szociális ellátást pedig a központi költségvetésből finanszírozza. A járadékosok 13. havi pénzét a szociális tárca tervezi bevezetni, ám ez egyelőre csak szándék.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A lakók újítják fel a Hágit

Fordulat történt az 1997. december 31. óta zárva tartó Hági ügyében, tegnap megkezdődött az épület… Tovább olvasom