Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Már fészkelnek a szegedi gólyák

Szeged - Albérletkereséssel, a diákigazolvány rendezésével telik ez a hét a Szegedi Tudományegyetemre nyáron felvett elsősöknek. A várossal és egymással ismerkednek a gólyák.
– Kedden érkeztem, sok mindent kellett elintéznem a beiratkozós hét előtt – mondta Horváth Kitti. A tanulmányait a szegedi egyetemen hétfőn kezdő lánnyal az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban (TIK) találkoztunk csütörtökön, a diákigazolványát intézte.

A 18 éves szabadszállási gólyát az egészségtudományi és szociális képzési karra vették fel ápoló szakra, három barátnőjével együtt jöttek a TIK-be ügyintézni. Egyikük szintén szabadszállási, a másik két lánnyal a gólyatáborban ismerkedtek meg. Mindenkit ugyanarra a karra vettek fel. – Sajnos csak a Budapesti úton, az öthalmi diáklakásokban kaptam kollégiumi helyet, pedig számítottam rá, hogy közelebb is összejön. A három barátnőm bejutott a kívánt helyre. Nem bánom, maradt az albérlet, találtam egy jó helyet a Szent István téren. Négyen lakunk majd együtt – mesélte Kitti. A lányok a Hallgatói Szolgáltató Irodánál álltak sorba, csekket kaptak, 1400 forintot kellett befizetniük a diákigazolványért. Kittinek már sikerült felvennie az órái nagy részét, a felsőbb évesek segítettek neki megismerni az etr-t, azt a programot, amellyel jelentkezni lehet.

Kittiékkel együtt 6230 elsős kezd alap-, 1104 pedig mesterképzésen a Szegedi Tudományegyetemen. Fotó: Karnok Csaba
Kittiékkel együtt 6230 elsős kezd alap-, 1104 pedig mesterképzésen a Szegedi Tudományegyetemen.
Fotó: Karnok Csaba

Nyilatkozat, nem szerződés

A hallgatói szerződés új neve már hallgatói nyilatkozat. Ebben az állami ösztöndíjas hallgatók vállalják, hogy a végzést követően itthon dolgozzák le a képzési idejüket, és maximum a képzési idő másfélszerese alatt megszerzik a diplomát. Eddig a képzési idő kétszeresét kellett ledolgozni, de nyáron enyhítette a szabályokat a felsőoktatási államtitkárság.

Kittiékkel együtt 6230 elsős kezd alap-, 1104 pedig mesterképzésen a Szegedi Tudományegyetemen.

– Miután megkaptam a hivatalos levelet arról, hogy felvettek, elkezdődött a neheze, az ügyintézés – hallottuk a zentai Zabos Gabriellától. A képi ábrázolás szakon kezdő lány regisztrált az etr-en, elindította a diákigazolvány igénylésének folyamatát. Okmányokat fénymásolt, bankszámlát nyitott, egész délelőttjei teltek el különböző hivatalokban. – Rázósak voltak az utolsó hetek, sűrűn jártam át Szerbiából Szegedre, ücsörögtem, várakoztam a soromra egy adóazonosító számért vagy egy igazolványkép-készítésért. Ennek vége, mostantól a magunk urai, egyetemisták és igazán felnőttek vagyunk – mondta Gabriella.

Csak szénszünet

Sem őszi, sem tavaszi szünetet nem tartanak a Szegedi Tudományegyetemen a következő tanévben. A megszokott pihenők azért nem férnek be a tanrendbe, mert a téli szénszünet háromhetesre duzzadt. A tervek szerint a diákok december 22. és 2014. január 5. között gyakorlatilag elfelejthetik az egyetemi életet. Ebben a három hétben szénszünetet tartanak az intézményben, a hallgatók nem tudnak vizsgázni, az egyetem épületeibe sem mehetnek be, előreláthatólag az egyetemi könyvtár sem nyit ki.

Olvasóink írták

  • 1. x 2013. szeptember 01. 20:00
    „http://www.delmagyar.hu/forum/a_ttk-soknak_miert_nincs_talar/21/2000635/?action=kifejt”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kapitányi fogadóóra Szegeden

Zélity László rendőr ezredes lakossági fogadóórát tart hétfő 13 és 15 óra között a kapitányság… Tovább olvasom