Délmagyar logó

2016. 05. 24. kedd - Eszter, Eliza 15°C | 22°C

Már idén tesztkutatásokat terveznek az ELI-ben

Közgyűlést tartottak az ELI lézeres kutatóközpont programjában részt vevő országok képviselői Magyarország brüsszeli állandó képviseletén pénteken.
A résztvevők az egyes kutatási terveket, költségvetéseiket, az elmúlt év eredményeit és a terveiket hangolták össze – mondta Lehrner Lóránt, az ELI-HU Kutatási és Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-nek. Mindhárom tagország, Románia, Csehország és Magyarország képviselői arról bizonyosodhattak meg, hogy a lézerközpontok építése a megbeszéltek szerint történik.

A kutatás-fejlesztési intézményegyüttes 2018-ra készül el Prágában, Bukarestben és Szegeden egyszerre. Várhatóan sehol sem fog ehhez hasonló lézerközpont épülni, így ezeket a központokat keresik majd fel a kutatók a világ minden részéről. A központok a fotonika egy-egy területével foglalkoznak majd, de a szegedi lézerközpont lesz a legszélesebb spektrummal rendelkező intézet, amely ötfajta berendezéssel fog dolgozni. Az igazgató elmondta: a szegedi lézerközpont épülete hamarosan elkészül, és a berendezések is megérkeznek, így az év végén már tesztkutatási programokat tudnak végezni.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

De honnan jöttek a migránsok a Tescóhoz?

De honnan jöttek a migránsok a Tescóhoz?
Szinte naponta látnak olvasóink menekülteket a Rókusi körúti Tescóban. Tovább olvasom