Délmagyar logó

2017. 01. 20. péntek - Fábián, Sebestyén -9°C | 0°C Még több cikk.

Már irtják a szúnyogokat Szegeden

Szeged - A korai tavasz miatt már éledeznek a holt-tiszai árvízi szúnyoglárvák, irtani is kezdték őket. Kedden megnéztük, ahogy Gyálaréten biológiai anyaggal permetezték a holtágat: a lárvák pár óra alatt elpusztultak.
– Nem akkor kell a szúnyogot irtani, amikor már csíp – mondta kedden reggel a kénes szagú gyálaréti Holt-Tiszánál Gajda Zita. A szúnyoggyérítés-szakértő Szepesszentgyörgyi Ádámmal együtt bemutatta, hogyan készülnek a nyári vérszívó-invázióra a szegedi szúnyogirtók.

A Szegedi Környezetgazdálkodási Kft. megbízásából 2011 óta biológiai megelőzéssel is foglalkozó No Mosquito Kft. szakemberei elárulták: az első tavaszi napsugarakkal felélednek az árvízi szúnyoglárvák, a tavaszias melegben pár hét alatt repülő vérszívóvá fejlődnek. Hogy ezt megakadályozzák, baktérium által termelt fehérjével kezelik a vizet, így végeznek a szúnyoglárvákkal. – A Holt-Tiszát már ilyenkor is permetezni kell, amit egy csónakból végeznek. Egy közeli üzemből termálvizet engednek a holtágba, amitől a víz melegebb, ráadásul oxigénszegény, így nincs a szúnyognak természetes ellensége – indokolta a márciusi gyérítést Szepesszentgyörgyi Ádám. A biológus elmondta, a korai tavasz miatt rengeteg a szúnyoglárva, március eleje óta járják a korábban feltérképezett „szúnyogfészkeket".

Már irtják a szúnyogokat Szegeden. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Sok a túlélő kártevő

A hvg.hu azt írta, a téli lehűlés egyik célja, hogy csökkentse a kártevők számát. – Ha elmaradnak a kemény fagyok, nagy számban élik túl a téli hónapokat, és tavasszal akár meglepően nagy tömegben bújnak elő. Ha a folytatás is kedvező, természetesen a kártétel is nagyobb lesz – mondta a portálnak Ripka Géza, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) osztályvezetője. Hasonló a helyzet a különböző kórokozók, gyomnövények esetében is. Jegyezzük azért meg, hogy a károsító fogalma is kifejezetten emberi, gazdasági szempontból felállított kategória, a természet nem ismer ilyet.

– A csatornákban, az esővíztározókban a felszínre petéző szúnyogok kelnek, ezek ellen a védekezés már hatékony. Ha nem lesz árvíz, akkor valószínűleg szinte szúnyogmentes lesz a nyár – mondta Szepesszentgyörgyi Ádám. Hozzátette, optimizmusát nemcsak a biológiai irtás hatékonysága, hanem a Tisza vízgyűjtő területén kimutatott hóban tárolt vízkészlet nagysága is indokolja.
Az érték mindössze 8 százaléka a sokéves átlagnak, így az olvadással komoly árvíz nem várható.
A szúnyogirtók elmondták, a biológiai szer csak a táplálkozó lárvákra hat. Szegeden 154 tenyésző vízteret fedeztek fel, 6300 hektárt felügyelnek. Hetente több száz kilométert mennek Szegeden. Gajda Zita hozzátette, az országban egyedül itt sikerült a kémiai irtást nagymértékben visszaszorítani. – Árhullámnál szükséges lehet a légi permetezés, ez kivédhetetlen – fogalmazott Szepesszentgyörgyi Ádám. Elárulta, „szúnyogéknál" a nőstények szívják a vérünket, de nem táplálkozás céljából. Ugyanis a szúnyogok növényi nedveket esznek, a vérből a szaporodáshoz szükséges fehérjét szerzik meg. – Az árvízi szúnyog akár egy kilométert is megtesz, ellenük nehezebb védekezni. A legfertőzöttebbnek Újszeged, Hattyas és Tápé számít – tette hozzá Gajda Zita.

Robbanhat a kullancsbomba

A kullancs túlélés és alkalmazkodás szempontjából a természet remekműve, az avarba húzódva bármelyik fejlődési stádiumában képes átvészelni a fagyos időszakot. Ha az idő melegebbre fordul, a kifejlett állatok nem nézik a naptárt, akár egy 10-12 fokos januári napon is előbújnak. A kemény és hosszan tartó fagy az ő állományukat is megtizedeli, következésképp az enyhe tél számukra is kedvező hatással volt. Az elmúlt tél a mérések óta a harmadik legenyhébb volt, így kullancsinvázióra lehet számítani.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Díjnyertes rendőrkutyák őrzik a határt

A második és a harmadik helyet hozta el egy szegedi rendőrpár két kutyája a III. Szolgálati és Őrző-védő kutyák Országos Versenyén. Tovább olvasom