Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Már készül az alsóvárosi tájház

Szeged - A tervek szerint november 22-ére befejeződik a Bálint Sándor Emlékház és Kutatóközpont első üteme, az alsóvárosi tájház és kiállítóhely. Folyamatosan gyűjtik a korhű berendezési tárgyakat a paraszti enteriőrök kialakításához.
Korábban megírtuk: késéssel ugyan, de a tervezettnél több pénzből készülhet el Alsóvároson a Bálint Sándor-emlékház első üteme. A Nyíl utcában már javában folyik a munka a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal javaslatai szerint, mivel az épület műemléki védelem alatt áll. A Bálint Sándor Emlékház és Kutatóközpont első üteme, az alsóvárosi tájház várhatóan november 22-ére készül el. Igaz Ágnestől, a szegedi önkormányzat fejlesztési irodájának vezetőjétől megtudtuk: a Nyíl utca 43. szám alatti épület felújítására nettó 80 millió forintot fordítanak.

– Felújítják a kétszobás főépületet, amelyben a kiállítótér és az autentikus helyiségek lesznek. Korszerűsítik a fűtést és a szellőzést, bekötik a csatornát, a melléképületet lebontják, és újjáépítik. Az udvarban górét építenek, amelyben régen a csöves kukoricát tárolták, rendezik a zöldterületet, és kerítést is húznak – tájékoztatott. A korhű berendezési tárgyakat Szabó Magdolna kurátor, a Móra Ferenc Múzeum muzeológusa gyűjti. Azt mondta, nehéz dolga van, hiszen a modernizáció már a 70-es években elérte Alsóvárost, és csak ritkán kerül elő régiségpiacokon, illetve idős emberek pincéjéből, padlásáról egy-egy korabeli darab. A muzeológus saját, korábban gyűjtött tárgyai is bekerülnek.

Felújítják a Nyíl utcai kétszobás főépületet. Fotó: Frank Yvette
Felújítják a Nyíl utcai kétszobás főépületet.
Fotó: Frank Yvette

– Ez az egyébként 1880-ban épült tájház a két világháború közötti Dél-Alföld népi kultúráját mutatja majd be a látogatóknak. A helyiségeket eredeti módon rendezzük be, a kiállítótérben pedig tablók és tárlók idézik fel az alsóvárosi múltat. Bálint Sándor valláskutatói munkásságának dokumentumai és az új kutatói generáció műhelyei a telken megépítendő új központban kapnak majd helyet – mondta a muzeológus.
Megtudtuk: a néprajzkutató hagyatéka a Móra Ferenc Múzeumban marad, a múzeum döntése alapján.

Olvasóink írták

 • 5. Ganxta 2010. október 07. 23:42
  „80.000.000 Ft+Áfa = 100.000.000 Ft (adóforint). Egy kétszobás parasztház felújítására??? +melléképületek???

  Ennyire hülyének nézünk ki? Hol van ilyenkor az Állami Számvevőszék? Ezt az önkormányzatot nem lehet feljelenteni hűtlen kezelésért?

  Anyám, borogass.”
 • 4. frakk 2010. október 07. 20:34
  „Újabb improduktív "beruházás: Természetesen a szegedi önkormányzat fejlesztési irodájának megbízásából . Ha elkészül a további működtetése évi kb 20 millió Ft.
  Na és mi kerül ott 80 millióba? sőt állnaka falak is. 80 millióból 3 padlófűtéses passzív házat építek bárhol a városban. Ja az önkormányzat adja a megbízást????? ....................
  Állami cég bíz + magán vállalkozást ?? ..........”
 • 3. papsajt 2010. október 07. 18:31
  „"elújítják a kétszobás főépületet"-"felújítására nettó 80 millió forintot fordítanak."

  Ennyi pénzért 6 lakásos, új társasházat építek!”
 • 2. QM 2010. október 07. 15:49
  „THAI-HOUSE”
 • 1. Zugliget 2010. október 07. 15:06
  „De jó! Épp a napokban jutott eszembe, hogy vajon hogy áll a dolog.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Arcul csapták az örményeket Szegeden

Leváltották Szegeden az örmény kisebbségi önkormányzatot eddig adó egyesületet. A korábbi önkormányzat elnöke állítja: az "új" örményeket még sohasem látta. Tovább olvasom