Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Már készül az új shanghai lista

Újra világrangsort készít a felsőoktatási intézményekről a Shanghai Jiao Tong Egyetem. Ennek alapján legutóbb a legjobb közép-európai és hazai intézmény a Szegedi Tudományegyetem volt. Az idei Top 500-as összehasonlításon most végzik az utolsó simításokat.
A shanghai listára hivatkozott az egyik elsőéves hallgató, mikor arról kérdezték: miért éppen a Szegedi Tudományegyetemre jelentkezett. A „gólya" az újságban olvasta, hogy a világ felsőoktatási intézményeiről készített rangsorban az SZTE a legjobb magyarországi egyetem. Ez a történet is jellemzi, milyen hatást vált ki a Shanghaiban készülő, 2003 óta nyilvánosságra hozott összeállítás.

A világ közel ezer felsőoktatási intézményének rangsorolására vállalkozik a Shanghai Jiao Tong Egyetem. Az intézmény honlapján ott a 2003-as, 2004-es, és a 2005-ös lista – a 2006-os rangsort még szerkesztik. A világ legjobb egyeteme a Harvard, mert mindhárom listán első. Európa legkiválóbb képzőhelye Cambridge, mely a világranglista 5., 3., majd a 2. helyén állt. A szegedi egyetem – más intézményekkel holtversenyben – 2003-ban a 201–202. helyen volt, majd 2005-ben a 203. Az SZTE-n kívül tőlünk csak az ELTE került a világranglistára – tavaly a 301-400-as csapatba. A legjobb száz európai intézmény közül tavaly kiváló helyezést ért el az SZTE, mellyel a legjobb közép-európai és hazai felsőoktatási intézménynek minősült.

Hat fő szempont alapján vetik össze a világ felsőoktatási intézményeinek teljesítményét Shanghaiban. Figyelembe veszik a valaha ott dolgozottak által elnyert Nobel-díjakat, a kiemelkedő matematikai teljesítményért adományozott Fields-medálokat, a Nature és a Science című rangos lapokban megjelent publikációk, illetve más tudományos közlemények számát, a természettudományok művelőin túl a társadalomtudományokban elmélyülők és a művészetekben eredményt mutatók idézettségét, továbbá az intézmény méreteit.

A most készülő listához adatokat kértek az SZTE-től is – például a K+F kutatás nagyságrendjéről, az egyetemi költségvetésről – árulta el Szabó Gábor. A rektor szerint a shanghai lista arra is rámutat, hogy nem lehet a fűnyíróelvet működtetni, a felsőoktatás hazai finanszírozásában a minőségi mutatókat is figyelembe kellene venni. De arra is fölhívja a figyelmet a világrangsor, hogy milyen jól kamatozik az alapkutatásokra költött pénz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bukdácsolnak a gyalogosok

Megint a régi rendben közlekednek az autósok a szegedi Anna-kútnál, a gyalogosok viszont még egy… Tovább olvasom