Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

Már készülnek a halottak napjára a temetőkben

Szeged - Készülnek a megyei sírkertekben a halottak napjára: visszavágták az aljnövényzetet, kiürítették a szeméttárolókat. A legtöbb temetőben meghosszabbított nyitva tartással üzemelnek az ünnep miatt.
Már egy héttel halottak napja előtt virágba borultak a sírok a szegedi Belvárosi temetőben, amelynek tisztaságára egész évben odafigyel a működtető Szegedi Testamentum Temetkezési Kft., a november elsejét megelőző két hétben pedig teljes nagytakarítást végeznek.

Mindenszentek napjára idén is kitakaríttatták a hősi sírokat, és virággal ültették be azokat – tudtuk meg Molnár Tamástól, a Szegedi Testamentum Temetkezési Kft. ügyvezető igazgatójától. November elsejére ügyeletet is szerveznek. Ezen a napon a városőrség megerősített szolgálatot teljesít a Belvárosi temetőnél. Minden évben nagy szükség van a segítségükre. Előfordult például, hogy egy elveszett idős bácsit kellett megkeresniük. Molnár Tamás elmondta: az önkormányzati temetőkben – Gyálaréti, Tápéi, Dorozsmai, Református és Belvárosi – kiürítették a hulladéktárolókat. A Belvárosiban a jövő hét végén mobil vécéket is elhelyeznek.

Mától november másodikáig virágot is vásárolhatnak majd az ide érkezők az árusoktól. A nagy forgalomra való tekintettel ideiglenes parkolót is kialakítanak a Belvárosi temető mellett. A sírkert november 3-áig nyári nyitva tartás szerint üzemel: reggel 7-től este 8-ig.

Takarítottak, kertészkedtek Fotó: Frank Yvette
Takarítottak, kertészkedtek
Fotó: Frank Yvette

A hódmezővásárhelyi Dilinka temető kapuját halottak napján egész éjjel nyitva hagyják, hogy a hozzátartozók akár éjszaka is tudjanak gyertyát gyújtani az elhunytak emlékére. Itt és a Kincses temetőben, amelyet szintén a református egyház tart fent, már két hete megkezdték a takarítási munkákat. Összegyűjtötték a gallyakat, levágták a sírok közti aljnövényzetet, így átláthatóvá tették a temetőket. Makón, a Belvárosi temetőben is rendezték a sírok közötti részeket. Permeteztek, és új munkagépeket szereztek be a karbantartáshoz. A sírkert halottak napján éjjel-nappal nyitva lesz.

Szóróparcellát avatnak

Csongrádon már az elmúlt hétvégén is ügyeletet adott a köztemető gondnoksága. Az elmúlt évekhez hasonlóan péntektől vasárnapig egyirányúsítják a sírkerthez vezető Vég utcát. Szentesen, a Kálvária temetőben csütörtökön fogják avatni a szóróparcellát, amely a hamvasztásos temetéseknél jelenthet új szolgáltatást. A szentesi sírkertek napkeltétől napnyugtáig látogathatók a hétvégén.

Olvasóink írták

 • 5. IVY 2009. október 27. 08:25
  „Kíváncsi vagyok, -idén megy-e lopni a szomszéd nyögdíjas nyanya a Belvárosi temetőbe.....?!”
 • 4. horvathi 2009. október 27. 04:09
  „Az egyházi ünnepekben cikkíró figyelmébe:

  Halottak napja csak november 2-án lesz!

  November 1-én Mindenszentek napja lesz!”
 • 3. superlamps 2009. október 26. 21:41
  „Jé rokonok a képen:)))”
 • 2. pille 2009. október 26. 13:58
  „"..tisztaságára egész évben odafigyel.."-nem ezt tapasztalom egész évben.”
 • 1. nyomdasz63 2009. október 26. 12:31
  „A cigók is !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Mindenki vigyázzon !!! A tizenévesek/még nem büntethetők/ bedobják az autóablakot még 1 kabátért is !!!(főleg az alsóvárosiban)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Világjáró utcaművész

Szeged - Nem mindennapi látványban volt részük tegnap délután a Kárász utcai járókelőknek. Goldi, az… Tovább olvasom