Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

Már megérkeztek a szavazólapok

A vasárnapi önkormányzati választásokon csak a megyei jogú városokban kap két szavazólapot az állampolgár, a többi településen három lapot kell átvennie a bizottságtól.
Az október 1-jei, reggel 6-tól 19 óráig tartó önkormányzati választáson azokon a településeken, ahol 10 ezren vagy annál kevesebben élnek, három szavazólapot kapnak a választásra jogosultak: egy úgynevezett kislistást, amelyen feltüntetik, hány nevet lehet jelölni, valamint egy polgármester- és egy megyei listás szavazólapot. A tízezer lakosnál nagyobb településeken szintén három lapot vihetnek be az állampolgárok a szavazófülkébe: az egyéni választókerületit, továbbá a polgármesteri és a megyei listás szavazólapot. A megyei jogú városokban nem szavaznak a választók a megyei listára, csak az egyéni választókerületek jelöltjeiről, és a polgármesterjelöltek személyéről.

Eredmény este kilenc után

Siket Judit, a Csongrád megyei választási iroda vezetője elmondta, vasárnap a leggyorsabban a polgármester-választás eredményéről és a megyei listákról kapunk majd információkat, előreláthatóan 20 óra körül. Nem lehet gyors összesítésre számítani az egyéni választókerületi, valamint a kislistás végeredményekkel kapcsolatban. Ez utóbbiakról az első adatlapok 21 óra körül érkeznek majd be a választási irodára.

A települési kislistás, az egyéni választókerületi és a polgármester-választás szavazólapja ábécérendben tartalmazza a jelöltek hivatalosan használt családi és utónevét, valamint a jelölő szervezetek nevét. A megyei listás szavazólapon a választási bizottság által kisorsolt sorrendben olvasható a jelölő szervezetek neve. A szavazólapon fel kell tüntetni a listán induló jelöltek közül az első öt nevet, ahogy azt a jelölőszervezetek kérték. Töredékszavazatokat a tízezer lakosnál nagyobb településeken számolnak: ezeken a helyeken ugyanis a képviselők egy része kompenzációs listáról jut mandátumhoz. A szavazólapok már elkészültek és meg is érkeztek a településekre, ezekről a visszalépők nevét a szavazatszámláló bizottság húzza le.

Aki ideiglenes lakcímmel is rendelkezik, és ezen a tartózkodási helyén szeretne szavazni, kérheti a névjegyzékbe való felvételét. Ehhez azonban az állandó lakóhelye szerint illetékes választási bizottság igazolása szükséges, amit pénteken 16 óráig lehet intézni. A tartózkodási helyen még a szavazás napján, a szavazatszámláló bizottságnál is lehet jelentkezni az igazolással.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb húsz dolgozó távozik a tanárképzőről

Noha a tanév már elkezdődött, az egyetemi tanárképzés átalakulása folyamatos. Május óta hatvanan… Tovább olvasom