Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 18°C Még több cikk.

Már menetel az alföldi éhségmenet

Szeged – Elindult az éhségmenet Szegedről Budapestre. A tiltakozókhoz csatlakozott Ujhelyi István parlamenti képviselő, az Országgyűlés szocialista alelnöke.
Az alföldi éhségmenet résztvevői és a velük rokonszenvezők, főként nyugdíjasok délelőtt a Széchenyi téren gyülekeztek. Líbor Sándor is útra készen állt. – Reggel négykor keltem, ötkor indultam Hódmezővásárhelyről gyalog és stoppal. Hat óra óta Szegeden mászkálok – mondta a 40 esztendős férfi, aki elmondása szerint két éve munkanélküli. Azóta alkalmi munkákból él a vásárhelyi szobafestő. – 2010-ben a Zöld Baloldalnak plakátoltam és gyűjtöttem szórólapot Vásárhelyen. Onnantól tart a vesszőfutásom – fogalmazott Líbor Sándor, aki elmondása szerint azt szeretné üzenni a menetelésével a vásárhelyieknek, hogy ne fotelforradalmárok legyenek, ne csak a televízió előtt szidják a kormányt és intézkedéseit, hanem menjenek fel február 11-ére Budapestre. A tiltakozók ekkorra, a parlament tavaszi nyitóülésére érkeznek meg a fővárosba.

Már menetel az alföldi éhségmenet. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

– Bár azt mondta az orvosom, hogy jót tesz a séta, nem vállalom a 174 kilométeres gyaloglást, mert az nekem nagyon sok – mondta Simicz József volt deszki polgármester, aki szolidáris a tiltakozókkal.

Az alföldi éhségmenet helyi szervezője, Hegyeshalmi Tibor az induláskor elmondta: akciójukkal elsősorban a lakosságot nyomasztó problémákra, a hatalmas rezsiköltségre, az embereket gúzsba kötő hitelekre és a kevés munkalehetőség szeretnék felhívni a figyelmet. Hangsúlyozta: legfontosabb követelésük, hogy a kormány állítsa vissza a közmunkásoknak járó nettó bér összegét a korábbi, 60 ezer 200 forintos szintre. Ez most 47 ezer forint. Arra a kérdésre, mi történik, ha nem teljesül a követelésük, azt válaszolta: akkor további lépéseket tesznek. Azt nem árulta el, hogy mik ezek a lépések. Hegyeshalmi elmondta, hogy az éjszakákat tornatermekben, művelődési házakban töltik.

A főként közmunkásokból és nyugdíjasokból álló menet tíz órakor indult el a Széchenyi térről. Ma a 25 kilométerre fekvő Balástyáig gyalogoltak. Mivel Balástyán nem kaptak szállást Hegyeshalmi Tibor elmondása szerint, buszra ültek, és a Postakocsi kempingben szálltak meg.

Ujhelyi István parlamenti képviselő, az Országgyűlés szocialista alelnöke Szeged határában csatlakozott az éhségmenethez. A politikus lapunknak elmondta: azért nem a Széchenyi térről indult, mert ott nagy volt a médiafelhajtás, s ő azt szeretné, ha nem róla, hanem a menetről és a tiltakozás céljáról szólnának a hírek.

* * *

B. Nagy László: Rágalomplakát után kampánymenet – tettek helyett uszítanak a szocialisták

„Megdöbbentő, hogy a szocialisták sem a pénzt, sem a legrászorultabbakat nem sajnálják saját politikai céljaik eléréséhez. Miután mintegy 20 millió forintot költöttek óriásplakátra, hogy a kormány politikusait lejárassák, most a leghátrányosabb helyzetben élőket használják fel.

Az MSZP kormány szociális érzékenysége abban merült ki, hogy ellehetetlenült azoknak a helyzete, akiknek most a közfoglalkoztatás becsületes, tisztességes munkalehetőséget ad. Őket fosztanák meg a munkától, bértől cserébe egy kis népszerűségi index növekedésért.
Álságos és megalázó, ahogyan toborozzák és felhasználják ezeket az embereket. Arról ugyanis hallgatnak, hogy csökkenteni akarják a minimálbért 32 ezer forinttal. Ha rajtuk múlna, akkor bizony ugyanennyivel, azaz harmadára csökkenne a közfoglalkoztatási bér is.
A közmunka az éveken áttartó munkanélküliség helyett, az álláskeresés idejére ad lehetőséget azoknak a hátrányos helyzetű munkavállalóknak, akiknek e nélkül kevés esélyük lenne az elhelyezkedésre.

Vidéken a munkának még ma is értéke és becsülete van. Az itt élők nem kérnek a hangulatkeltésből, mert tudják, hogy a megélhetéshez nyugalom és értékteremtő munka kell. Azok közül a Csongrád megyei emberek közül, akiket korábban a szocialisták az út szélén, segélyen tengődni hagytak, csak az elmúlt évben 11 ezer embernek tudtunk munkát adni.

Ez a kormány nem hisz abban, hogy több százezer segélyen élő emberrel az ország 'valaha is kimászna a szocialisták által ásott gödörből'. Abban hiszünk, hogy a segély helyetti munkára van szükség.

A szocialisták 'éhségmenet' szervezésre és támogatásra, valamit a lejárató-kampányra fordított millióit olyan célokra is használhatnák, amely az ország érdekeit szolgálja. Befizethetnék ezt az összeget, például az adósságalapba, ezzel némi közösséget vállalhatnának azokkal az állampolgárokkal, akik most helyettük oldják meg – nem kis áldozatot vállalva –, az általuk okozott gondokat. "Korábban írtuk:
Elindult Szegedről is a fővárosba az éhségmenet. Videó a Széchenyi térről.

Olvasóink írták

300 hozzászólás
 • 300. Bill42 2013. február 10. 17:08
  „Nyako elvtárssal az élen szaunáznak az éhező prolik. Ez igen ezt kell csinálni pár szavazat érdekébe.MEGBUKTOK elvtársak.”
 • 299. macs 2013. február 08. 13:40
  „"Nem kívánom senkitől,hogy csodás dolgot tegyen,
  de joggal elvárom mindenkitől, hogy mindig ember legyen!"
  /Ady/”
 • 298. Bill42 2013. február 08. 12:08
  „Már sokszor irtam erről az "éhségmenetrről" Egyszerüen nevetséges amikor nem soványka emberek henem 9o-100kg os emberkék menetelnek az komcsik által megfizetve.
  Probáljunk most pártoktol elvonatkozoan gondolkodni.
  Elinndul egy fiezett brancs,gyaloglást megunva mikrobuszba szállitjáűk a következő települéig,ott megint felveszik a nyulcipőt és rendithetetlenül gyalogolna,gyalogolnak néhány kilométert,majd elérkezik az ebédidő és láss csodát betérnek egy előre megbeszélt csárdába ahol elfogysztják a királyi ebédet,borju bélszint vagy libamájjal töltött karajt,majd megiszzák az amit ki,mit akar és caflatunk tovább a településen majd megint busz....stb majd leszáll az este és ujra bekell térni egy csárdába ahol az előző kezdődik minden előlről, és mivel álomra is kell szenderülni a "hosszu" ut után , hát megalszunk egy panzióba.
  Hát ez igy megy napokig.
  Kérdés kifizeti mindezt.Ha a szocik akkor rendbe van-hisz pénzük töménytelen- de ha a fogadós akkor a NAV -nak érdemes lenne vizsgálodni.
  Na ez a hataloméhes menet.”
 • 297. SP 2013. február 07. 21:26
  „296.
  OK.”
 • 296. havranek 2013. február 07. 20:48
  „SP
  Amikor a gyárakat bezárták a Magyaroknak azt ígérték a rendszerváltók (a mai kormánypártok is) ,hogy itt a filmekből "megismert"(?) nyugati jólét lesz ! Ezt a magyarok több mint 95%-a elhitte és így szavazott ! Kevesen gondoltuk-tudtuk ,hogy mi fog következni . Pedig lehetett tudni ! Én azon kevesek közé tartozom aki le is írta és az írás 1990.áprilisában a Vásárhelyi tükörben meg is jelent .Lássunk csodát igazam lett (sajnos) . De ha ezt egy "útszéli paraszt " láthatta miért nem látták a" hozzáértők" ?
  Más . A 205 ös írásában jogos észrevételeket ,jó javaslatokat tesz csak rossz a cím ! Ezt megszervezni mindig az aktuális kormány dolga ,az ellenzéknek erre módja nincsen!”
 • 295. macs 2013. február 07. 18:44
  „293. vélemény,
  látom jól szórakozol. Ők közben már Kecskemétre értek, ahol találkoztak a Békésből jövőkkel.
  Nos, miközben őket gyalázod, kérlek gondolkozz el azokon, akik a most menetelőkhöz hasonlóan elindultak, de nem gyalog, és nem csak Pestig mentek.
  Ajánlom figyelmedbe:
  http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/brutalis_kiesest_okoz_a_kivandorlas_magyarorszagnak.544374.html”
 • 294. macs 2013. február 07. 18:25
  „292. tucat,
  ne feledd, reményhal :-)”
 • 293. vélemény 2013. február 07. 17:36
  „Elég, lenne, ha csak kenyeret követelnének.
  A Cirkuszt megcsinálják maguk.
  A szociknak eszébe sem jutott az elmúlt 10 évben a rezsicsökkentés.
  Gyurcsány, Bajnai és az Mszp azt gondolja, hogy a bankok, akik a zsebüket tömik és, akiknek az adóját megszüntetnék, szavaznak majd 2014-ben?
  Ezzel ki is kampányolt annak idején?
  "Nem lesz gáz-ár-e -me-lés"
  Azóta szavahihetőbbek lettek?
  http://www.delmagyar.hu/forum-kepek/230/B2290497.jpg”
 • 292. tucat 2013. február 07. 17:23
  „288. macs
  Nem. Mindent megtudtam, ami fontos, semmit sem tartottam szükségesnek megkérdezni. Egy ideig még reméltem, hogy ez a mentalitás nem általános. Régen volt, már nem reménykedem.”
 • 291. vélemény 2013. február 07. 17:22
  „"Szegeden körülbelül 100-120 fővel indult el az éhségmenet. Kiskunfélegyházára körülbelül 15 fő érkezett tegnap este.
  Hegyeshalmi Tibor elmondta, a Budapestig vezető utat rendőri felvezetéssel teszik meg.
  A kiskunfélegyházi Societas Baloldali Ifjúsági Mozgalom tagjai közül három fő csatlakozott az éhségmenethez. "
  http://felegyhazitv.hu/?q=kiskunfelegyhaziak-csatlakoztak-ehsegmenethez-1”
 • 290. SP 2013. február 07. 16:06
  „284. vélemény http://www.delmagyar.hu/forum-kepek/230/B2290460.jpg

  :) :)

  Címlap fotó
  vagy kampány plakátfotó is lehetne valahol, ahol vidámmá tehetné az arra sétálókat.”
 • 289. macs 2013. február 07. 14:53
  „A szegediek már elhagyták Félegyházát. :-)”
 • 288. macs 2013. február 07. 14:49
  „281. tucat,
  azt nem kérdezted meg véletlenül a sofőrtől, hogy akkor mi van, ha az ima hatástalan?”
 • 287. vélemény 2013. február 07. 13:34
  „"A Szegedről indult menet, amelyik első este érkezett meg Balástyára, egy 5 kilométeres kitérőt tett Szatymaz felé, mert a helyi pékség szerette volna vendégül látni a menetet és ezt a kedves invitálást nem szerették volna visszautasítani.
  - A meghívónk még túracsomaggal is kedveskedett a menet résztvevőinek, ezt követően pedig a szatymazi kempingben tudtunk aludni - mondta Hegyeshalmi Tibor."
  Aki ismeri a környéket és a térképet az ezt nem veszi be.”
 • 286. vélemény 2013. február 07. 11:23
  „278. szegedi07
  A képek alapján nem tűnnek zárt alakzatnak, inkább egy "Happy team"-nek, így az elején.
  - Nézd meg Hegyeshalmi közösségi oldalán a képeket. Ugyanez az elvtársi kör jár a szoci rendezvényekre is.”
 • 285. vélemény 2013. február 07. 11:19
  „280. queenmargareth1
  Mi történt volna, ha nem hiszed el?”
 • 284. vélemény 2013. február 07. 11:16
  „277. SP
  Gyurcsányt hiányolom a menetből táblával a nyakában.
  - Majd leautózik az Apró villából a parlamenthez "Éhes vagyok" vagy "Közmunkás vagyok" táblával a nyakában. :))
  http://www.delmagyar.hu/forum-kepek/230/B2290460.jpg”
 • 283. vélemény 2013. február 07. 11:09
  „"a hatalmas rezsiköltségre, szeretnék felhívni a figyelmet"
  Ami az MSZP kormányzása alatt szállt az egekbe.
  http://www.delmagyar.hu/forum-kepek/230/B2290490.jpg”
 • 282. jozko 2013. február 07. 10:42
  „281. tucat:

  "Intelligens, keresztény ország..."
  Kedves ´tucat´, irigylésre méltó az optimizmusud - de legalább is a szemüveged!

  "Ki ássa azt a sírt, hol nemzet süllyed el...?"
  A múlt idő talán helyénvalóbb lenne.
  Akár így, akár úgy, jogos a kérdés - a baj csak az, hogy ezt feltéve sokan az Isten úntáig elcsámcsognak rajta, mint valami gumicsonton.
  A gödörből való kijutásra kellene inkább a szellemi és fizikai kapacitást koncentrálni - ez viszont gyengén megy!
  Pedig ráhajthatnánk - a sírásóval ráérünk később is foglalkozni.
  Európa egy idő után esetleg megúnja az úton éktelenkedő gödröt -
  és megelőzendő, hogy mások is beleessenek- egyszerűen betemeti.
  Akkor aztán a bányászbéka és a vakond sorsán is osztozhatunk!

  Gondolom, a "menetoszlop" ma estére letudja a táv felét.
  Ha mindezt gyalog, nem irigylem őket!
  Sportteljesítménynek sem utolsó!
  Nem értek egyet az ilyenfajta politizálással, de jó időt, jó utat és jó egészséget kívánok nekik!”
 • 281. tucat 2013. február 07. 07:24
  „273. sadap12
  Nem csak ő, és nem csak itt...
  Végtelenül szomorú, amit ez az ország tesz önmagával. Fent, lent, mindenütt. Intelligens, keresztény ország..., amely annyira szívből gyűlöli önmagát, hogy alig állja már a saját hátára mért ostorcsapásait. Egyszerre vágyja és utálja a szabadságot, retteg az éhezéstől, de nem fogadja el a kenyeret, fél a fagyhaláltól, de elzárja a gázcsapot, irtózik a haláltól, és maga hurkolja önnön nyakára a kötelet... Mindez az "odafent", a hatalomért egymást tiprók-taposók szétterjedő visszhangja, vagy torzult vetülete lenne? Igen is, meg nem is. Igen, mert mind ilyen: fél, és felfelé, egy biztonságosabb társadalmi státusz felé törekedve átgázol mindenen és mindenkin*; és nem, mert nem fentről árad a bűz, hanem lentről, és mindenfelől, az imént mondott séma szerint, amely a primitív falkaállatok magatartásának alapvető jellemzője... Á, annyira semmi értelme erről, vagy bármiről beszélni, olyan ez, mint a kiéhezett farkasfalkát simogatásra invitálni, vagy, ami ugyanaz: Jézusként csendesíteni..., őket. Igen, ők azok, ők is azok. Keresztény kultúrában nevelkedvén, tudjuk, mi lett abból is, és ugyanez történik ma is, semmi se változott...

  *Sok éve megkérdeztem egy SZKT-s buszsofőrt, mi lesz, ha a cég valóban nem tudja teljesíteni a 20 %-os béremelési követeléseiket. Akkor beérik a teljesíthető 11 %-kal? Azt mondta, nem. De hát, - mondom én - akkor a dolgozók közel felét kirúgják, ez nyilvánvaló, nem? Azt mondta, de Megkérdeztem, hogy ők mit csinálnak akkor. Emlékszem, szó szerint ezt válaszolta "Imádkozunk, hogy ne legyünk a kirúgottak között".

  Ki is ássa azt a sírt, hol nemzet süllyed el...?

  Eredményes, egymás felett aratott, gyönyörű győzelmek diadalától visszhangzó, vöröslő mámortól lüktető napot! Úton, útfélen, mindenütt! A mennyek országa felé vezető, rögös, kátyús utakon is.”
300 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szabadtéri ügyvezetői posztjára pályázik Orbán Zoltán jogász, újságíró

Musicalfesztivállal már júniusban elindítaná a Dóm téri szezont, a REÖK-ben csecsemőszínházat is szervezne Orbán Zoltán (65), a Pest megyei Rádió 17 főszerkesztője. Tovább olvasom