Délmagyar logó

2017. 02. 20. hétfő - Aladár, Álmos -2°C | 8°C Még több cikk.

Már nem csak átutazik a drog

Szeged - Magyarország sokáig „csak" tranzitútvonal volt a nemzetközi drogkereskedelemben, de mára nálunk is egyre több a fogyasztó. Az ország drogtranzitútvonalán elhelyezkedő két „végpont" megyében, Győr-Moson-Sopronban és Csongrádban érdeklődtünk a helyzetről.
Az európai és az országos helyzethez hasonlóan a kábítószert kipróbáló fiatalok között a marihuána az elterjedt. Ennek oka egyrészt az olcsósága. Legnagyobb arányú a fogyasztása Dániában – a 15–34 éves korosztály 44 százaléka kipróbálta már –, de Nagy-Britanniában és Franciaországban is 40 százalék felett van. A nemzetközi és az országos helyzethez hasonlóan a Győr-Moson-Sopron és a Csongrád megyei városokban a tiltott drogokat kipróbáló diákok túlnyomó többsége marihuánát fogyasztott.

A kokain is jelen van

Nő a kokain fogyasztása is, aminek egyik legfőbb oka, hogy e kábítószer ára az elmúlt években csökkent. A heroinélvezők száma stabil vagy csökken. Az EU-lakosok kevesebb mint egy százaléka próbálta már ki ezt a kábítószert, a legsúlyosabb kábítószeres esetek fele mégis mindig a heroinhoz kapcsolható. Az ecstasy tabletták használata a fiatalok között terjed, főleg a nagyvárosi körzetekben.

Összességében 1–1,5 millió ember számít igazi kábítószer-élvezőnek az Európai Unióban és Norvégiában. A legnagyobb arányt Portugáliában és Nagy-Britanniában mérték – minden ezer emberből 6–10 –, a legkisebbet – 3 ezreléket – pedig Németországban és Ausztriában.

A magyar rendőrség becsült adatai szerint ma Magyarországon 250–300 ezer olyan ember van, aki rendszeres kábítószer-fogyasztónak minősül. A becsült adat 1993-ban 10–50 ezer körül volt. Az alkalmi fogyasztók száma ennek többszöröse. Hivatalos statisztikák szerint hetente meghal egy ember kábítószer-fogyasztás miatt. Jelenleg a drogpaletta teljes kínálata elérhető hazánkban, a nyugati trendek hetek alatt begyűrűznek.

A fiatalok vannak leginkább veszélyben

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának vezetője, Kovács Sándor alezredes megdöbbentőnek tartja, hogy az általános iskolások 22 százaléka, a szakiskolások 42 százaléka próbált már valamilyen illegális drogot.

A határon lefoglalt heroin a szegedi droglaborban. Az EU-tagállamok lakóinak kevesebb mint egy százaléka próbálta ki, de a legsúlyosabb kábítószeres esetek fele mégis ehhez a droghoz kapcsolható.
A határon lefoglalt heroin a szegedi droglaborban. Az EU-tagállamok lakóinak kevesebb mint egy százaléka próbálta ki, de a legsúlyosabb kábítószeres esetek fele mégis ehhez a droghoz kapcsolható. Fotó: Frank Yvette

Az említettek miatt a bűnmegelőzési osztály ifjúságvédelmi munkájának fontos része az általános, a közép- és felsőoktatási intézményekben fölhívni a figyelmet a droghasználat veszélyeire. A 2008/2009-es tanévben 279 alkalommal, összesen 7079 általános és középiskolás tanulónak, valamint főiskolai hallgatónak tartottak drogprevenciós előadásokat. Győrújbaráton minden évben megrendezik a bűn- és baleset-megelőzési tábort, ahol a megyéből 19 középiskolás fiatal kortárs oktatóvá válását igyekeznek elősegíteni önismereti és kommunikációs tréninggel.

Szegeden 60 százalékos növekedés

Csongrád megye speciális területi elhelyezkedéséből következik, hogy itt halad át az Ázsiát Nyugat-Európával összekötő, úgynevezett „balkáni útvonal", amelyen a kábítószert szállítják. A Nyugat-Európából – elsősorban Hollandiából – érkező, illetve a hazai előállítású drogok is megtalálhatók. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője, Tuczakov Szilvána őrnagy elmondta: visszaélés kábítószerrel bűncselekményben 2007-ig csökkenést, az elmúlt évben jelentős, 37,8 százalékos növekedést jeleznek a statisztika mutatói. Szeged meghatározó – mintegy 60 százalékos – szerepe mellett a többi város fertőzöttsége csekélynek tekinthető. A 30–35 év közöttiek túlsúlyát ma a 19–24 éves korosztály vette át.

A kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények eredményes felderítésében a Csongrád megyei rendőrség a területileg illetékes társszervekkel is együttműködik, határ menti megyeként a szomszédos országok rendőrségeivel is. A megelőzésben kapcsolatokat kerestek társadalmi és civilszervezetekkel. 2009-ben a mórahalmi szenvedélybetegek otthonával vették fel a kapcsolatot. A Makói Városi Televízióval közösen drogprevenciós projektet indítottak.

DADA-program

Az általános iskolákban a rendőrség iskolai programjának szerves részét jelenti a „DADA" – drog-, alkohol-, dohányzás-, AIDS-megelőzési – program oktatása.

Ambulanciák

Az ország minden megyéjében működnek drogambulanciák. Ezekhez a helyekhez lehet fordulni, ha valaki úgy érzi, a droggal kapcsolatban problémái vannak. Avatott szakemberek segítenek. A Csongrád megye székhelyén működő Dr. Farkasinszky Terézia Ifjúsági Drogcentrum címe: 6726 Szeged, Fésű u. 4. Telefon: 62/436-353, fax: 62/436-355.

Csongrád megyében azokban az iskolákban, ahol nincs ilyen oktatás, rendkívüli osztályfőnöki órákat tartanak a bűnmegelőzési munkatársak, elsősorban a 7–8. osztályok számára. A még 2004 szeptemberében országosan indult „ELLEN-SZER" komplex középiskolás prevenciós program oktatása jelenleg is folyik az egyik szegedi szakközépiskolában.

A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karán évek óta egyszemeszteres drogprevenciós kurzust tart a rendőrség. A kábítószer veszélyeire a szegedi Mentőöv csoporttal közösen elkészítették a Drogcédula című kisfilmet, ami egy drogos fiatal halála előtti 30 percét mutatja be.

A bűnmegelőzési osztály Bárka-füzetei között elkészült a Drogprevenciós tanácsok fiataloknak című kiadvány, melyet nagyobb példányszámban a Szegedi Ifjúsági Napokra terveznek megjelentetni.

Milyen jelei lehetnek annak, hogy gyermekünk kábítószert fogyaszt?

– Kevésbé közlékeny, kevésbé beszédes.
– Elhanyagolja kedvelt tevékenységeit.
– Eltűnnek dolgai, melyek korábban fontosak voltak neki.
– Romlik az ítélőképessége, mozgása rendezetlenné válik.
– Feledékeny (időpontokat felejt el, nem elég egyszer vagy kétszer elmondani neki valamit).
– Lobbanékony, hirtelen kirohanásai vannak.
– Agresszív.
– Hirtelen lefogy.
– Hazudozik, lop, csal a korábban becsületes, szavahihető gyerek.
– Aluszékony.
– Egyre hosszabb időkre tűnik el otthonról.
– Kimaradozik az iskolából/munkahelyről.
– Baráti köre teljesen megváltozik.
– Ideje nagy részét egyedül tölti.
– Elhanyagolja magát és környezetét.

Drogszlengszótár

Anyag: matéria, materiál, cucc, cumó, cuccos, szer, vegyszer, méreg.
Jó (anyag): flott, frankó, faja, kafa, ütôs, fullos, extra, tiszta, működik.
Rossz (anyag): tré, tréfás, lightos (lájtos), lezser, pocsék, posvány, kaka, gagyi, unfrankó, koszos, beütött, fakó.

Az anyag szervezetbe juttatása: beharapás, lövés, beszívás, beküldés, szúrás, cöpizés, füstölés, pipázás, dobás, nyomás, fóliázás, spriccelés, bőr alá tesz, elpörget (egy spanglit), kerázás (szívás), becibál.

Az anyag szervezetbe jutása: flashsel (flessel), stonde-ul (sztondul), lefagy, felpörög, beáll, betép, beszakít, bejön, mozizik, parázik, repül, halózik (hallucinál), elrottyan.

Mértékegységek: pack (pakk), packett (pakett), tasak, zacskó, zacsi, gramm, g (gé), utca, street (sztrít), csík, adag, adi, feles, köb, mili, lövet, löket.

Drogos: anyagos, drogember, cuccos, cumós, szeres, junkie (dzsánki), hot junkie (hát dzsánki).

Anyagot hígítani: beütni, felütni, feltupírozni.

Az LSD atyja

A korábban a gyógyításban használt LSD ma illegális szernek számít. Felfedezője, Albert Hoffman tavaly, 102 éves korában hunyt el.

A lizergsav-dietilamid, közkeletűbb nevén az LSD bonyolult szerves vegyület, amelynek hatóanyaga bizonyos gombákéhoz, például a meszkalinhoz hasonlatos, a XX. század egyik legellentmondásosabb, elátkozott és áldott találmánya volt – írja a stop.hu.

Albert Hoffman
Albert Hoffman

Albert Hoffman eredetileg azt remélte tőle, hogy a szer egyénre szabhatóan stimulálja az ember vérkeringését, de 1943 áprilisában, miután véletlenül önmagán próbálta ki az LSD-25-öt, élte át először azt, ami nemcsak a drogok, hanem a modern kultúra történetében is fordulópontot jelentett: megtapasztalta a módosult tudatállapot érzését, amely erősen emlékeztette a gyermekkori erdei séta élményére. Másnap már tudatosan kereste azt az összetételt, ami ezt az állapotot, elméjének addig nem látott kitágulását jelentette. „Az LSD eljött hozzám, és azt mondta: »Meg kell találnod. És ne adj oda a gyógyszerészeknek, mert nem találnak majd semmit.«" Április 19-én már az egyik asszisztense is elkísérte, amikor hazafelé biciklizett, és később pontosan lejegyezte mindazokat a hallucinációkat, amelyeket átélt. Ez a nap az LSD születésnapja.

Hoffman kezdettől fogva tudta, hogy az LSD nem játékszer, és hogy csak nagy fegyelemmel, ellenőrzés alatt szabad használni. De azért ő maga is tovább kísérletezett, elsősorban saját magán. Az LSD-t legalább tíz évig elsősorban a pszichoanalízisben, skizofrén betegek esetében használták, de fájdalomcsillapítóként is alkalmazták rákbetegeknél. Aztán jöttek a 60-as évek, és az LSD beáramlott a beatkultúrába.

Olvasóink írták

 • 20. Luckatosh 2009. július 29. 10:14
  „Az a baj ezekkel a mai fiatalokkal hogy mar makot sem jarnak el metszeni, olyan lustak. Inkabb megvarjak meg a szajukba repul a metadon!”
 • 19. Luckatosh 2009. július 29. 10:11
  „No ettol a cikktol meg is jott a kedvem hogy szurjak egy kis fuvet, majd utanna elszivjak egy jo LSD-s cigit ezt kovetoen az ire felteszem a pontott egy jo francia konyakkal. Ha netan tulporgok, nyalok egy kis heroinos belyeget!”
 • 18. adambuj 2009. július 29. 07:33
  „"A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karán évek óta egyszemeszteres drogprevenciós kurzust tart a rendőrség. A kábítószer veszélyeire a szegedi Mentőöv csoporttal közösen elkészítették a Drogcédula című kisfilmet, ami egy drogos fiatal halála előtti 30 percét mutatja be."

  Az említett film megtekinthető a Mentő-öv Csoport honlapján

  http://szertelenul.uw.hu/eloadasaink.htm

  vagy a Szeged Mentőállomás honlapján

  http://szegedmentok.hu/galeria/Video/Album4.htm”
 • 17. 620829 2009. július 28. 21:22
  „és a miattad egy t-vel, hogy alultmüveltséggel vádolhass....egyébként tanultam is ott, de szabadidőmben védtem a maturát!!!”
 • 16. 620829 2009. július 28. 21:15
  „EMBEREK !

  AZ AKI ÖNMAGÁT ÖLI AZ MITŐL BETEG???
  SZABADAKARATÁBÓL TESZI...TEGYE...FORDULJON FEL...ÉS NE AZ ÁLLAMNAK KELJEN NAGYON SOK PÉNZBŐL REHABILITÁLNI A SELEJTEKET...
  KEDVES FLEX....PESTEN VOLTAM 81-86 KÖZÖTT, AZ EGYETEMI KLUBBAN MINT KIDOBÓ.....RENGETEG SELEJT ÉS MINDENRE KÉPES ILYEN SZUTYKOT LÁTTAM MÁR AKKOR IS....JA , HOGY NEM VOLT BENNE A KÉKFÉNYBEN....AHA...A LÁNYOK ELKURVULTAK, A FIÚK EGYRÉSZE IS A MÁSIK RÉSZE MEG MENT ANYÁT ÖLNI ÉS BETÖRNI......TÉNYEK!!!!SAJNOS!!!
  CSAK NEKED ÉS MIATAD NAGYBETŰVEL-MERT TÉGED BOSSZANT!!!”
 • 15. varadipal 2009. július 28. 18:06
  „Ha valaki beteg, annak a Tb és az adófizetők fizetik a kezelését. Ha valaki a pénzét drogra költi, és azért munkaképtelen, adót nem fizet és ráadásul a drogtól beteg, annak is az előbbiek fizetik a kezelését. Ez így igaságos? Szerintem nem sajnálni kell őket, hanem elzárni, bár az is pénzbe kerül, de segít./rajtunk/”
 • 14. andrisne 2009. július 28. 17:39
  „zeitgeist,sajnos nem sok időm jut tv nézésre,az információim se onnan származnak.Viszont több,mint 20 éve dolgozom szenvedélybetegekkel,köztük drogosokkal.Nem azt mondtam,hogy mindegyik bűnöző,de sajnos nagyon sok és egyre többen.Mindemellett nem ítélem el őket,inkább sajnálom,hiszen beteg emberek és segítségre szorulnak.”
 • 13. zeitgeist 2009. július 28. 17:30
  „andrisné honnan vannak az információi a médiából vagy egy drogellenes reklámból? ja hogy maga az akinek a tévé az isten..elnézést..”
 • 12. andrisne 2009. július 28. 17:24
  „Flexi,már megint játszod az okost!!!!!!!!!!Nézz utána.....mert a drogos mindent elkövet,hogy a szerhez jusson,bűncselekményt is.”
 • 11. flexsnake 2009. július 28. 16:49
  „10. tévedsz. Kábítószerfüggők nem szoktak bűncselekményeket elkövetni. Kevered a terjesztőkkel.
  2. nem jelent veszélyt. A kukain előállítása elég nehézkes európában. Heroint viszont egy házi laborban is elő lehet állítani. Na ettől veszélyesebb, nem csak hogy utazik és célország, valószínűleg laborok is működnek.”
 • 10. 620829 2009. július 28. 15:44
  „<moderálva>...nem kár a sok kábszeresért.....a gond, hogy öl-rabol stb majd azért, hogy pénzt keressen......lelki beteg az összes, ha bent nem találja meg a harmóniát-kivülről önmagát megerőszakolva nem lehet bevinni.........személyiségzavaros emberkék........LASSAN MEGINT AKTUÁLIS EGY KIS ÖZÖNVIZ!!!!!HA MÁSÉRT NEM LEGALÁBB, HOGY FELÉBREDJENEK!!!”
 • 9. gyongyi01 2009. július 28. 15:02
  „pfff....
  már nagyon régóta nem csak "átutazik a drog" hanem itt is marad!
  hoffman bácsi meg még kísérletezett is!hát gratulálok!hova fajul ez a világ!”
 • 8. flexsnake 2009. július 28. 14:59
  „moderálva”
 • 7. Zeppelin 2009. július 28. 14:18
  „"Már nem csak átutazik a drog"

  Erre magadtól jöttél rá Csillagom?! Ébresztő!!!”
 • 6. zeitgeist 2009. július 28. 12:33
  „hol lett olcsóbb a kóla? :D :D amúgy meg nyugodtan oda lehetne írni a jelekhez, hogy mi van ha gyerekünk alkoholt fogyaszt..minden pont stimmel”
 • 5. Mathiasking 2009. július 28. 09:19
  „Flexi!

  Tudod-e milyen évforduló van ma?”
 • 4. dean23 2009. július 28. 08:37
  „Túl nagy a jólét! :)))”
 • 3. ocsi1 2009. július 28. 08:33
  „Ha kádítószerezni akar valaki akkor nézze és hallgassa Bajnai Gordon és társai kábító dumáját a tv ben illetve a rádióban. Ha ezektől nem kábul el akkor semmitől !”
 • 2. bo 2009. július 28. 07:59
  „A kokain ugyan olyan veszélyt jelent és jön is erre rendesen. Lásd május környékén a magyar kokain csempészeket akiket Aradon fogtak meg Perui anyaggal! Van itt baj nem kevés!”
 • 1. flexsnake 2009. július 28. 07:02
  „Azért én a heroin továbbterjedésétől sokkal jobban tartok mint a kokaintól. Az lsd meg teljesen értelmetlen a cikkben...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Panel - eladhatatlan?

Szeged - A panelt, aki csak teheti, megpróbálja eladni. Egyre nehezebb küldetés ez. Tovább olvasom