Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Már nem drogozik a transzszexuális előadóművész

Szeged - Kilenc éven át heroinozott a transzszexuális szegedi előadóművész, Dana. Egyik barátja mellette halt meg drogtúladagolásban – ekkor döntött: leteszi a szert. Mintha ráspollyal reszelnék a csontjaidat – mesél fizikai fájdalmairól. De azt is elárulja: kárpótolja a szerelem, s hogy végre hallja a madarak énekét.
– Ádám az életét adta azért, hogy felnyíljon a szemem. Az ő elvesztése késztetett arra, hogy leszokjak a kábítószerről – meséli a 22 éves Dana. A szegedi transzszexuális előadóművész 24 esztendős barátja egy éve halt meg herointúladagolásban. Dana mellette feküdt egész éjjel: reggel vette észre, hogy barátja nem él. Ekkor döntötte el: legyőzi a heroint. Fél éve tiszta.

– Amikor a kábítószerre gondolok, a holttest látványa jut eszembe, ennél rémisztőbb visszatartó erő nem kell. Ádám keze feldagadt, belilult a teste. A szája véres volt. Én csuktam le a szemét – emlékszik vissza. – Nagyon nagy barátot veszítettem el. Ha elkezdtem egy mondatot, befejezte, mintha testvérek lettünk volna. Ő csak hébe-hóba használta a szert, mindenki azt hitte, én halok meg előbb – mondja.

– A halála után nem akartam enni, ittam, nyomtam a tűt. Józanul nem bírtam, mondtam, megyek utána. Voltak pillanatok, amikor úgy éreztem: nem bírom – vallja be. – Hat hónappal a tragédia után viszont találkoztam valakivel, aki segített leszokni. Ha nem jön az életembe, a mai napig szúrnám magam.

Azokra támaszkodik, akiket szeret. Belőlük merített erőt a küzdelemhez.

Dana és az emlékbe eltett, utolsó tű. Távol tartja magától. Fotó: Segesvári Csaba
Dana és az emlékbe eltett, utolsó tű. Távol tartja magától.
Fotó: Segesvári Csaba

– Összerakhatom a két kezem, hogy voltak mellettem. Persze vannak kísértések, csábítások. Ha rám tör a kábítószer hiánya, kiülök a konyhába egy üveg vörösborral, cigivel – és gondolkozom. Direkt a haláleset van a fejemben. Ez elrettent attól, hogy még jobban mérgezzem magam. Másra azt mondják: nagy kanállal eszi az életet. Én a halált ettem nagy kanállal – fogalmaz, hozzátéve: gyönyörű, derékig érő haja elszáradt, bőre tönkrement. 13 éves kora óta drogozott. Családi gondok, kíváncsiság – ezek miatt kezdte el.

– Testi fájdalmaim vannak a mai napig. Mintha ráspollyal reszelnék a csontjaimat. Hidegrázást, idegességet érzek. De a szerelem akaraterőt ad. Ki merem jelenteni: legyőztem a heroint – mondja magabiztosan Dana, majd sokadik cigarettájára gyújt a művirágokkal telezsúfolt, barátságos szegedi panelnappaliban.

Karjai már szépen meggyógyultak, bőre egyenletes, nem látszanak a szúrásnyomok. De egy-egy puklis, feldagadt véna még mindenre emlékezteti. Legutolsó tűjét is elrakta emlékbe.

– Végre józan vagyok, hallom a madarak énekét az utcán. Barátaim, akik a kábítószer miatt fordultak el tőlem, most újra keresnek. Úristen, Dana, szépülsz, más a tekinteted, a hajad – ezt mondják. Édesapám, édesanyám, nagymamám is boldog – meséli az előadóművész Dana, aki újra fotózásokra, fellépésekre jár. – Elégedett vagyok, és büszke arra, hogy így hoztam rendbe az életemet – vallja –, a hétköznapi drogot találtam meg: az élet élvezetét.

A drog nem megoldás

– Egy évvel ezelőtti önmagamat gusztustalannak tartom. Minden drogos körül van egy ilyen eset, ami nekem segített, csak az én ismeretségi körömben 5-en haltak meg 3 év alatt – mondja. Egyedül viszont nem ment volna: a szegedi drogambulancián, ahol mintegy 80 helyi heroinistáról tudnak, gyógyszereket kapott. Sorstársainak Dana azt üzeni: nem kell gyávának lenni, a kábítószerhez menekülés nem megoldás a problémákra.

Olvasóink írták

131 hozzászólás
 • 131. CID 2009. március 08. 20:29
  „flexi: mit kellene nekem megválogatni a szavaimon ( már ezekben a kommentekben ) ? Nem tudom miért gondolod azt, hogy neked mindig igazad van, te mindent jól értelmezel, objektíven értékelsz. Nem lehet édesanyád túl sokat dícsérte a kiskígyót ?”
 • 130. flexsnake 2009. március 06. 11:56
  „Pesten van valami szőke travi pár éve volt valamelyik újságban külsőre nem lehetett megmondani hogy nem nő, még az ádámcsutkája sem látszott. Nagyon megnéztem aztán hogy kivel ismerkedem, soha nem lehet tudni :D
  Miből él? Te miből élsz? Mindenki abból amivel pénzt keres. Gyurcsány miből él, vagy Vágó Pityú? És egy újságíró miből él vagy egy grafikus? Mindenki abból amit megkeres.”
 • 129. Piki 2009. március 06. 08:22
  „Jha, ha Tibi volt valamikor, akkor egész jó nőt operáltak belőle!!! :D”
 • 128. Csizmás 2009. március 05. 21:33
  „akkor ez mivel keres pénzt???talán a szájjával?????”
 • 127. flexsnake 2009. március 05. 19:05
  „121. hozzászólás web 2009.03.04. 21:37
  Cid is megfogja? mert akkor én is.

  Ha jól tudom Tibi volt :) Valamikor...
  1g hernyó 7E-től a csillagos ég... Volt heroinista ismerősöm 10éve tiszta mint a hó.
  Van aki cigire költ, más italra van aki meg drogra. Egy gyári munkás nyilván cigit szív meg sört iszik, kicsit feljebb a ranglétrán már mást szívnak, mást isznak.
  Miből van pénze? Mindenkinek abból amivel pénzt keres. Ez megint csak egy irigy kérdés volt.”
 • 126. gyarmati_nő 2009. március 05. 15:54
  „Piki,
  Mi a francért olyan fontos ez? Nem fogsz nyugodtan meghalni miatta?!
  Az, aminek érzi magát, és kész.”
 • 125. Piki 2009. március 05. 14:37
  „MOST KOMOLYAN!!!!!
  Nekem sem világos!
  Ez most nő vagy férfi???!!!
  Pontosabban: minek született?”
 • 124. SP 2009. március 05. 11:34
  „A 92 ezer és a megtaláló meglett?”
 • 123. kakoszeged 2009. március 05. 09:14
  „119. dodó!
  Én is azon szoktam gondolkozni, hogy miből teremtik meg rá a pénzt?! Én nem tudnék drogos lenni, mert bérből ezt a szenvedélyt nem lehet finanszírozni.
  120. pajesz!
  Egy kicsit azért mesélhetnél az esetről, de csak ha objektív!

  Egyébként akkor Danának mije van meg? Cicije és fütyije is? De akkor most ő mi? Szeretné magát teljesen nőnek műttetni vagy már kész van? Továbbá a lányokat vagy a fiúkat szereti vagy mindkettőt? Ezek komolyan érdekelnének!”
 • 122. Csizmás 2009. március 04. 22:54
  „szerintem neked nem a feltünést kellene keltened hanem elbújnod szégyenedben hoyg buz.........i vagy és drogos!!!! ja és nem utolsó sorban nem vagy tisztában a nemi hova tertozással!!! szerintem be kéne állítani téged vmi szallag mellé dolgozni vagy kőműves mellé segéd munkásnak! és akkor mikor hulla fáradtan hazaérnél már tuti nem volna kedved drogozni! ilyeneknek ad támogatást a tb ez nagyon szánalmas szerintem! cigire borra drogra van pénz! ez is hihetetlen! gondolom dolgozni sehol sem dolgozol mert a normális embernek sincs munka lassan,aki esetleg tisztában vele hogy nö vagy féfi a neme!!!!!:-)))))))”
 • 121. web 2009. március 04. 21:37
  „118. HOZZÁSZÓLÓ SZIVESKEDJÉK A SZAVAIT MEGVÁLOGATNI! Előre is köszönjük”
 • 120. pajesz 2009. március 04. 20:41
  „A tisztelt "szentéletű" Dana úr-nő öt éve, fényes nappal a Nagyposta előtt szó nélkül belekötött 3, akkor elsős, az élet nagy dolgairól még mit sem tudó gimisbe, és lepofozta őket! Hosszan tudnék mesélni a "nagytiszteletű" bíróság -mert bírósági ügy lett- pozitív diszkriminációjáról!”
 • 119. dodó 2009. március 04. 20:20
  „"... kárpótolja a szerelem... a transzszexuális előadóművészt..."

  Biztosan a ´szerelme´ is MÁS!
  Egyébként tudjátok-e mennyibe kerül egyetlen(!) adag heroin?”
 • 118. flexsnake 2009. március 04. 19:30
  „Cid a náci ssben fasza csicska lennél a fizetésed jobb helyre is lehetne rakni, én beosztom neked. A hülyeség nem mentség. Először nézd meg a statisztikát: a lakosság 40%a drogos. Vagyis függ valamilyen szertől. Akár gyógyszer akár cigi akár alkohol. Menj és gyilkold le őket hogy neked legyen pénz beültetni egy új agyat, valamelyik képzettebb sertésből már átültethető ;)

  Gumicsizmás te meg mond a kölyködnek hogy a szülője homofób és gyökér ezért nem tud a kérdésre válaszolni. Remélem buzi lesz a gyereked :D Küzdj a problémáiddal :D”
 • 117. Madzsar 2009. március 04. 19:20
  „Megfigyeltétek, hogy a legtöbb hozzászólást generáló cikkek mind a bulvár kategóriából jönnek? Ezt ma már mindenki tudja, csak a hülye olvasó nem... Ők meg (be)veszik a lapot. :-))

  Egyébként ha olvasol a sorok között, akkor nem a transzszexuális Danától lesz hányingered, hanem a Délmagyartól...”
 • 116. CID 2009. március 04. 19:05
  „flexsnake : Azt kell mondjam, te egy nagyon jó cégrabszolga lennél. Szinte hihetetlen számomra, hogy nem érzed a különbséget egy öngyilkos, meg egy narkós között. Abban igazad van, hogy nem a nemváltó beavatkozás miatt nem végzik el az őssejt beültetést, de azért azt a pénzt jobb célokra is fordíthatnák. Az hogy meleg, az egy dolog, az hogy nem tudja ffi/nö az egy dolog, na de, hogy még drogos is ? Nem terápia kell neki, hanem kőbánya.”
 • 115. Ajna 2009. március 04. 17:24
  „transzexuális? mégjobb. (nem értem miért kell ilyen cikk: ez nem lehet példa)”
 • 114. Csizmás 2009. március 04. 17:02
  „Mért szenzáció ez hogy ez a Rác úr leszokott a drogról????? gondolom most nyugtatókon éll az sem jobb!!! De kicsoda ez a Tibike hogy ő benne van az úságban mit feltünősködik ilyen drogosoknak el kéne bújni és barlangban élni! Jön velem szemben mit mondjak a gyerekemnek ki ez férfi e vagy lány!!!!!??????? vagy esetleg azt hogy bu..............i???? régen az ilyet csírának hívták!! az ilyen miből él?? dolgozik ez valahol???”
 • 113. Boytronic 2009. március 04. 13:54
  „104....Azolvasott kommentjeid alapján te egy igen nagy érv vagy az abortusz mellett,az ismertetett gyogyászati anyagokban való jártasságod sem lep meg,talán nyitnod kellene egy patikát,vagy válts terápiát!üdv!!!”
 • 112. flexsnake 2009. március 04. 13:20
  „A drogrehabilitációhoz annyit hogy az állam igencsak elfelejti támogatni. A drogambulanciákon rendszerint gyógyult önkéntesek dolgoznak. Hogy miért kell gyógyítani, segíteni nekik?
  Visszakérdezek: miért kell segíteni az öngyilkoson aki kiveti magát az ablakon? Miért kell gyógyítani amikor meg akart halni? Miért kell gyógyítani azokat akik antidepresszánsokra szoktak rá? Őket miért kell? Azért mert nem zárható valaki ki az ellátásból csak azért mert az életmódja vitte olyan állapotba.
  Ha jól tudom a nemváltó műtét sem úgy megy hogy egyik nap ez másik nap meg valaki más az ember. Régen úgy volt hogy évekig kellett élnie úgy, pszichiáter vizsgálta, és be kellett hogy bizonyosodjon, ő csak úgy képes gondolkodni. Aztán hormonkezelések és még egy sor más dolog.
  Szépészeti műtétet nem támogat a tb csak ha ez egészségügyileg indokolt. Pl: orrműtétet akkor ha egyébként a légzéssel vannak már gondok.
  iri, 60évesen majd ha mindened lóg akkor nagyon frankón fogsz kinézni álló csöcsökkel :D”
131 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zsanett, a polgármesterbébi Üllésről

Üllés - Kislánya született Csongrád megye legfiatalabb polgármesterének. Az üllési Nagy Zsanett… Tovább olvasom