Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Már nem virágzik a rózsabiznisz

Szőreg - A „nagy halak" egyedül próbálkoznak a piacon, a gyengébbek a szőregi ÁFÉSZ védelmére hagyatkoznak. A hétvégén rendezik a híres szőregi rózsafesztivált – előtte megnéztük, virágzik-e a rózsabiznisz.
Mámorító virágillat, katonás rendben sorakozó, színes rózsák fogadnak Bata András Szőreg melletti birtokán. A férfi igazi „nagy halnak" számít a rózsatermesztők között – tizenhat hektárnyi területén majdnem százféle rózsát termel.

Kora tavasszal kezdődnek a munkálatok, mindig más területre ültetik a vadrózsákat. Ezeket ápolni kell, kapálni és permetezni. A nyári hónapokban következik a szemzés, amely a legfontosabb munkafolyamat.

– Egy ügyes szemzőpár naponta 2500 vadrózsát olt be. Akkor sikeres a munkájuk, ha 90 százalékos hatékonysággal dolgoznak. Egy rózsatőt körülbelül egy euróért tudunk értékesíteni – árulta el Bata András. Legerősebb konkurenciaként Lengyelországot említette. Az ottani termelőknek könnyebb, hiszen egy ugyanekkora birtok után, mint a Bata családé, 60 ezer forintnak megfelelő zlotyt kell fizetni évente. Batáéknál a könyvelőjük díja is többe kerül.

A klímaváltozás a rózsákra is hatással van – egyre korábban kell kezdeni a szemzést - mondta Bata András. Fotó: Miskolczi Róbert
A klímaváltozás a rózsákra is hatással van - egyre korábban kell kezdeni a szemzést - mondta Bata András. Fotó: Miskolczi Róbert

– Lengyelország mellett Kína is nagy riválisunk, annak ellenére, hogy az ott termesztett rózsa rossz minőségű – mondta Szél Imre, a Szőregi Virág-Dísznövény ÁFÉSZ elnöke, akitől megtudtuk: az, hogy 2004-ben hungaricum lett a szőregi rózsa, nem jelent különösebb előnyt, ettől nem tudnak több pénzt kérni érte. A rózsabiznisznek nem tesz jót a forint árfolyam-ingadozása, és az olajár-emelkedés sem, hiszen a műtrágya olajszármazék, így ennek az ára is egyre emelkedik. A rózsa eladási árán azonban nem emelhetnek.

Az sem segít a termelőkön, hogy az öntözésért is fizetniük kell. Szél Imre elmondta, míg más országokban ingyen emelhetnek ki vizet a folyókból, a magyar gazdálkodóknak a csatorna használatért is fizetniük kell.

Hogy könnyebben boldoguljanak, „egységben az erő" alapon klasztert is alapítottak, egy-két nagyobb termelő és az ÁFÉSZ részvételével. Az ÁFÉSZ 270 tagot számlál, akik közül legtöbben főállásuk mellett foglalkoznak rózsatermesztéssel. Tőlük száz forintért vásárolják meg a töveket. Angliától Oroszországig, Finnországtól Törökországig exportálják a szőregi rózsát. A vevők között akadnak multik és kertészetek is.

Nem elég a kiváló minőség

A Tisza–Maros szögben lévő löszös talaj, a napsütés és a kedvező éghajlat rendkívül jótékonyan hat a rózsákra. A sok eső miatt pedig idén még hatalmasabb fejjel örvendeztetik meg gazdáikat. A kiváló minőség azonban nem elég a sikerhez. Megéri még rózsatermesztéssel foglalkozni? – szegeztük a kérdést Fogas Lászlónak. – Az itt élő emberek több mint száz éve ezzel foglalkoznak, ehhez értenek. Csak abban bízhatunk, hogy jobbra fordul a helyzet – mondta a termelő.

Olvasóink írták

 • 4. Vincent 2008. június 19. 18:14
  „Természetesen nem az irigység szól belőlem, amikor ezen sorokat írom, mivel tudvalevő, hogy a földben végzett munka nem könnyű. Ugyanakkor el kell mondani, hogy, ha a rózsatermesztés nem érné meg senki nem csinálná.
  Persze lehet panaszkodni, de úgy gondolom, aki egy csöppet is ismeri a szőregi rózsakertészeket ezen csak mosolyog....”
 • 3. M.Edit 2008. június 19. 12:26
  „Szerintem már rég ráfizetéses. A "kishalaknak" biztos.
  A rózsázást szeretni kell, csak szívből lehet csinálni....és nem szabad nagyon számolgatni, mert az ember még a végén negatív számokkal talákozik.”
 • 2. joy 2008. június 19. 08:32
  „Nincsen rózsa tövis nélkül.
  :o)”
 • 1. Antiserver 2008. június 19. 01:45
  „Nagyon előnyös kép :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A grafikától a hawaii táncig

Szeged - Ugrinné Pártos Eszter maga sem tudja, mi minden kerülhetne a névjegykártyájára. Fest, rajzol, tankönyvet ír a hastáncoktatás, fellépés, ruhatervezés mellett. Tovább olvasom