Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Már oktatnak a roma tanodában

Szeged - Elindult a felzárkóztatás, a szakkörökre is vannak érdeklődők az október 3-án nyílt szegedi roma tanodában. A cél, hogy minden gyerek legalább egy szakmát meg tudjon szerezni.
Roma tanodát és közösségi házat alakított ki társadalmi összefogással a Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat egy Rákóczi utcai, 150 négyzetméteres ingatlanban, amelyet az IKV utalt ki nekik – írtuk meg néhány héttel a nyitás előtt. Október 3-án megnyílt a tanoda, ahová nemcsak a tanulási nehézségekkel küzdő roma gyerekeket, hanem a hátrányos helyzetű magyar gyerekeket is várják.

Már oktatnak a roma tanodában. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

15 felső tagozatos általános iskolással és 14 alsóssal foglalkoznak jelenleg, először kompetenciafelmérést végeztek. Két magyar diák is van köztük – közölte Nagy Mihály, a Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. Azt mondta, szinte mindegyik olyan iskolából érkeznek hozzájuk tanulók, ahová romák járnak: ilyen például a Rókus I-es, a Béke utcai és az alsóvárosi, Dobó utcai intézmény. A szegedi közgyűlés kiegészítő támogatást szavazott meg az épület üzemeltetésére és az iroda fenntartására. Elindult Rácz László színész vezetésével a dobszakkör, továbbá a varrószakkör, a számítógépekhez pedig csak az internetet kell eljuttatni az irodából. Hagyományos roma ételek főzésére is lesz lehetőség, amint beszerezték a tűzhelyet.

– Szeretnénk, ha Dorozsmán működne egy másik tanoda, ez ügyben még tárgyalunk. A két helyen összesen 50 gyerek tanulna, Szegeden 30, Dorozsmán 20, alsó és felső tagozatosok fele-fele arányban – mondta Nagy Mihály.

Már oktatnak a roma tanodában. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

Jogi és munkaügyi tanácsadás

A szülők számára is nyitott a ház, például a munkaügyi központ, a szociális iroda munkatársaitól és a Jogklinikától kérhetnek segítséget. Szabó László piarista szerzetes a roma fiatalokkal való foglalkozásban fontosnak tartja, hogy a személyükhöz, a szívükhöz kerüljön közel, és azt tapasztalják meg a gyerekek, hogy odafigyelnek rájuk. – A velük való foglalkozás hosszú távú célja, hogy megérezzük az igazi közösség megtartó erejét – emelte ki. Úgy gondolja, a tantárgyszerű hittanítással valószínűleg nem tudná őket megszólítani.

– Felmérjük a tanulókat, megállapítjuk, mely területen milyen szinten vannak. Nem a tananyagot akarjuk nekik megtanítani, hanem onnan folytatni a fejlesztést, ahol erre szükségük van – hallottuk a szakmai rész megszervezését vállaló Bácsi Jánostól, az SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános Iskola igazgatójától, a tanítóképző intézet tanárától. Most 12 tanító és gyógypedagógus szakos hallgatót hozott magával, minden szerdán egy órát foglalkoznak szakmai gyakorlatként a fiatalokkal. A Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium 5-6 hallgatóval kapcsolódik be a programba. – Az első és második osztályos roma tanulók kompetenciái megfelelnek az országos átlagnak, semmiben nem mutatnak lemaradást. Az ellentmondás abban rejlik, hogy a felső tagozatosok teljesítménye szövegértésből nem éri el a negyven százalékot. Biztos, hogy mások a tanulási szokásaik, illetve nem tudják felvenni azt a tempót, amit a korosztály többi tagja – beszélt a problémák hátteréről Bácsi János, aki azt tűzte ki célul, hogy minden diák legalább egy szakmát meg tudjon szerezni.

– Mondták a családban és az iskolában, hogy jöjjek, mert itt tudnak rajtam segíteni, hogy feltornázhassam a jegyeimet. Nem vagyok valami jó tanuló – mesélt magáról Kanalas Georgina, az Alsóvárosi Általános Iskola nyolcadikosa. A Madách-iskola nyolcadikosa, Kiss Soma László heti két alkalommal dobol a tanodában. Azt mondta, nem furcsa neki, hogy roma gyerekek veszik körül, jól érzi magát köztük.

Olvasóink írták

 • 19. Smerdis 2012. október 15. 13:40
  „18. bánki 2012.10.15. 11:32

  a hozzászólásod tökéletesen igazolja az elméletem :) csak a felszínt látod, a koszt, a mocskot, stb.
  nem kell ezt nekem bemutatni, jól ismerem, a jászságban nőttem fel, mondjam tovább?
  de te csak ezt látod, az okok nem érdekelnek, én viszont próbálom megadni az esélyt, leginkább a gyerekeknek, akik csak azért lesznek olyanok, amilyenek, mert a társadalom nem ad nekik lehetőséget.

  szerinted születésekor mi a különbség a magyar meg a cigány csecsemő között? ugyanúgy szopnak, ugyanúgy sírnak, ugyanúgy nevetnek. csak az egyik egy bélyeggel a homlokán születik, bele a nyomorba, az esélytelenségbe, meg a gyűlöletbe, amit egyesek szándékosan szítanak ellene. miről tehetnek ezek a gyerekek? nem tanítják meg őket tisztálkodni, nem foglalkoznak velük, mocsokban élnek, tetvesek, stb. erről ők tehetnek?

  innentől pedig egyenes út vezet a kirekesztéshez, hiszen ki szeretné, hogy a gyereke az iskolából tetűt hozzon haza? én pl nem...”
 • 18. bánki 2012. október 15. 11:32
  „16. Smerdis 2012.10.15. 11:10

  Marha egyszerű!

  Nézd meg a Cserepes sort !
  Nézd meg Magyarcsanád, Apátfalva Makó cigány utcáit.

  Kosz, dzsúva !

  Akkor ez genetika, mivel a szomszédos ,,fehér " ,,árja" utcák tiszták és rendezettek !”
 • 17. Smerdis 2012. október 15. 11:16
  „15. bánki 2012.10.14. 09:09

  gondolom a Te szüleid tudtak írni-olvasni, ezért tudtak veled foglakozni. nem minden gyerek ilyen szerencsés, erre gondoltál már? iskolázatlan szülőktől mit vársz? ha meg a szülő ilyen, akkor legyinstünk rá, hogy ez van, a kiskölök megszívta? ő nem érdemli meg az esélyt a felzárkózásra? éljen egész életében ő is tudatlanságban, munka nélkül, segélyen, mert a szülei nem foglalkoztak vele?”
 • 16. Smerdis 2012. október 15. 11:10
  „10. THK 2012.10.12. 21:01

  az oktatásból hol vannak kizárva? menj be az egyetemre (mert a hozzászólásod alapján gondolom még ilyen helyen nem jártál) és számold össze a roma származású hallgatókat. gyorsan fogsz végezni, ne izgulj.

  a romakérdés végtelenül egyszerű. amíg a mindenkori hatalomnak érdeke ezeket az embereket nyomorban tartani addig nem lesz változás. ráadásul két fontos szempot is vezérli a politikai elitet. az egyik a közös ellenségkép. amíg itt gyűlölködtök a romákon, addig sem őket gyűlölitek. ez az egyik fontos ok. a másik meg nyilvánvalóan a szavazatokról szól. nyomorba taszított, műveletlen embereket sokkal könnyeb buszra ültetni, hogy egy zsák krumpliért elmenjenek szavazni.

  az eddigi hozzászólók nagy része csak a felszínt látja, az okokat nem keresi. én leginkább csak a gyerekeket sajnálom, ők ártatlanok, és általatok megbélyegzett emberként születnek, és úgy is élik le az életüket. esélyük sincs, ezredannyi sem, mint egy magyar gyereknek.

  hogy a romák segélyből élnek? vajon miért? azok a képviselők szavazzák meg nekik, akiket a magyar többség ültetett a parlamentbe. ebbe belegondoltatok már?

  persze könnyű ezt véghezvinni egy ilyen társadalomban, ahol az emberek ennyire vevők a gyűlölködésre. mert a magyar ember ilyen.”
 • 15. bánki 2012. október 14. 09:09
  „Hátrányos ?

  Egész nap otthon vannak a szüleik, égész nap foglalkozhatnának a kölykökkel.”
 • 14. nie 2012. október 13. 09:21
  „Azok a roma is elérték,akik változni akartak, de szorgalmas tanulással és munkával, eddig is elérték, amit akartak. cserében a tanoda tanulói, mit adnak? Szép dolog a segítés, de aki annyira viseli a sorsukat, vigyen haza egy párat belőlük, ossza meg velük, amije van és meglátjuk. ha sikerül, akkor szuper! ha nem , akkor nem a közpénztárca bánja. Nem vagyok faj gyűlölő, becsületes roma barátaim vannak, s büszke vagyok rájuk, mert becsületes emberek.”
 • 13. smalltown 2012. október 13. 01:38
  „12,
  szerintem nincs miert egy olyan cikk alatt, ami arrol szol, hogy valakik tesznek azert,hogy ez valtozzon.”
 • 12. pardon 2012. október 12. 22:00
  „11. smalltown 2012.10.12. 21:56
  szerinted nincs miért?”
 • 11. smalltown 2012. október 12. 21:56
  „hogy valtozzon valami nem csak a romaknak, hanem a magyaroknak is valtozniuk kellene. De ti csak frocsogni tudtok.”
 • 10. THK 2012. október 12. 21:01
  „7. gunther92,
  az oktatásból ugyan hol vannak kizárva, vagy akár csak hátrányos helyzetben a szármezásuk miatt?
  Vajon a magyar gyerekek nehezítik meg a helyzetüket, vagy netán, föl sem merem tételezni, fordítva?
  Azt, h ez mennyire kidobott pénz, valóban jól jelzi a korábbi közösségi házuk állapota...”
 • 9. zapi 2012. október 12. 18:34
  „Gunther,vagy kicsoda
  Talán próbáljátok meg,hogy a romák által befizetett adóból szponzoráljátok a felzárkózást.
  Csináljatok egy bankszámlát,ahova aszínesfémtolvajok,a ku..a futtatók,meg a köztörvényesen elítélt mártírjaitok utalhatnak,oszt nosza tanulni.
  De Szögi tanár úr családját se hagyjátok egyedül.....
  Dopeman biztos vállalná az elnökséget.
  Mága meg tercelne....”
 • 8. TELSTAR 2012. október 12. 17:38
  „És ki vigyáz addig a lovakra?”
 • 7. gunther92 2012. október 12. 16:32
  „milyen ku...va ellenszenves és gyökér itt majdnem mindenki.
  azt akarjátok hogy javuljon a helyzet?
  az oktatás egy nagyon jó út nekik ahhoz,hogy ne legyenek elnyomva.
  legalább a gyerekeket ne buzeráljátok már . idióták.
  és igen ,a te adódból fizetik, géza. édesanyád gondolom nyugdíjas, ő már nem dolgozik, eddig dolgozott, ha baja volt, eddigellátták, mostmár tőle is sajnálod a pénzt?, az adód?”
 • 6. zero 2012. október 12. 15:58
  „Kidobott pénz”
 • 5. rekontra 2012. október 12. 14:02
  „Ugyan mutassanak már egy fényképet az előző közösségi házukról:))”
 • 4. geza 2012. október 12. 13:21
  „Nekem bezzeg semmi nem jár...se jogsegély se semmi (csak ha fizetek).
  Mások ellátást kapnak 0 Ft TB befizetéssel....
  (mondjuk szponzorálják az én befizetett adóforintjaimból)”
 • 3. macs 2012. október 12. 12:42
  „Azért érdekes, hogy egyeseket még a pálya közeléből is elkergetünk, majd felhánytorgatjuk neki, hogy nem játszik. :-(”
 • 2. szandokán 2012. október 12. 09:59
  „Atért biztos-ami biztos,sok értékes cuuc ne legyen szem elött,nehogy hamar felzárkózzanak vele.”
 • 1. xilinx 2012. október 12. 09:25
  „ok. lehet fehér tanodát is nyitni??????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

42 éves a ˝szegedi˝ ételízesítő

2000-ben alakította át a paprikafeldolgozó röszkei szárítóját az Unilever: azóta a multi gyártja az idén 42 éves, Szegeden „feltalált" Delikátot. Tovább olvasom