Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Már oszlik a szmog Szegeden

Szeged - Még mindig megközelíti a riasztási határértéket a szálló por koncentrációja Szegeden, de folyamatosan csökken a mennyisége, ezért a polgármester feloldotta a hétfőn hozott korlátozásokat. Már nem ingyenes a tömegközlekedés sem.
Mint korábban megírtuk, a tavaly ősz óta hatályos magyar szmogrendelet szerint szmogriadóra van szükség, ha két egymást követő napon a szálló por mennyisége köbméterenként eléri a 100 mikrogammot, és az időjárási helyzet javulása sem várható. A rendelet egy alacsonyabb tűréshatárt is megszab: a tájékoztatási fokozat 75 mikrogramm köbméterenként. Az utóbbi időben több magyar városban, Budapesten, Miskolcon is magas volt a szálló por koncentrációja a levegőben. Szegeden január elején érte el ennek mennyisége a tájékoztatási határértéket.

Botka László polgármester ezért kérte: csak fontos és halaszthatatlan esetben használjuk autónkat. Tegnap éjfélig ingyenessé tették Szegeden a tömegközlekedést – mint megírtuk, a hét elején ennek köszönhetően átlagosan 15-20 százalékkal utaztak többen trolival, busszal és villamossal. A szakemberek az ónos esőtől is a levegő tisztulását remélték.

Ma már ismét fizetni kell a tömegközlekedési eszközökön is. Fotó: Segesvári Csaba
Sokan közlekednek autóval a városban és ma már ismét fizetni kell a tömegközlekedési eszközökön is. Fotó: Segesvári Csaba

– Arra számítottunk, hogy intenzív lesz az eső, érvényesül kimosó hatása. De ez a minimális mennyiség nem tisztította meg a levegőt. Megint megközelítette a riasztási határértéket a szálló por mennyisége, ám nem érte el a 100 mikrogrammot köbméterenként – tájékoztatott Kardos Sándor, az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség igazgatója, hozzátéve: minimálisan, de csökkent a koncentráció az ingyenes tömegközlekedésnek, az ebből fakadó forgalomcsökkenésnek köszönhetően. Enyhült az idő, így kevesebbet fűtöttek a szegediek, könnyebben rávették magukat egy-egy sétára.

A szegedi meteorológiai állomás prognózisa szerint az ónos esők időszaka befejeződött, jövő hét elejéig szárazabb, téliesen hideg napok jönnek, éjszakánként mínusz 3-4 fokkal. Hétfőtől enyhülés kezdődik: éjjel nulla, napközben három fok várható. Kardos Sándor szerint emiatt nagyon lassú – napi mintegy 2 mikrogrammos – csökkenésre számíthatunk, „a terhelés ugrásszerű növekedése nem várható". Ezért a polgármester feloldotta a hétfőn hozott korlátozó intézkedéseket: megszűnik a szabadtéri tűzgyújtás és a gyermekintézményekben szervezett szabadtéri programok tilalma. Ma már ismét fizetni kell a tömegközlekedési eszközökön is.

Csúszás ellen, hajnalban

A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. munkatársai tegnap éjjel is síkosságmentesítették Szeged útjait: hajnali 1 óra 40 perckor kaptak riasztást, majd 11 útszóró tehergépkocsival és 4 járdaszóró kisgéppel megkezdték a város közútjainak, gyalogútjainak, kerékpárútjainak és buszmegállóinak takarítását.

Olvasóink írták

  • 1. tarjani 2009. január 18. 14:56
    „A fotón is látható mennyire füstölnek az autók. A személygépkocsik, a tehergépkocsik és a tömegközlekedési cég illetékes munkatársai elgondolkodtak már azon, hogyan lehetne környezetbaráttá tenni a a járműveket, hogy ne fulladjon meg Szeged. A kamionokat nem szabad beengedni városunkba!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Üzenet a köztéri padokról

Szeged - Alig látni tiszta padot a szegedi Stefánián, a Széchenyi téren, valamint a város buszmegállóiban. Mindenhol graffitik, karcolások és törések csúfítják az ülőhelyeket. Pedig szabadságvesztéssel is büntethető az, aki padot rongál. Tovább olvasom