Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

Már próbálják a szabadtéri Carmenjét a nagyszínházban

Szeged - Az operairodalom talán legnépszerűbb darabját, a Carment július végén láthatja a közönség nemzetközi szereposztásban a Dóm téren. A próbákat tegnap kezdték a nagyszínházban.
A Szegedi Szabadtéri Játékok a már többször felújított, régi Carmen-produkciója helyett új verziót mutat be: július 30-án és 31-én Kerényi Miklós Gábor rendezésében láthatja a publikum a népszerű operát. A zenei próbákat tegnap délelőtt kezdték Kesselyák Gergely karmester irányításával a nagyszínház színpadán. A szabadtérire csak a My Fair Lady és a Dózsa előadásai után települ ki a nemzetközi csapat.

A címszerepben Schöck Atala debütál: először énekli Carment – és először lép fel a Dóm téren. Sok szép emlék fűzi Szegedhez: pályája kezdetén megnyerte itt a Simándy-énekversenyt, később az operatársulat tagjaként Siebelt énekelte a Faustban, Cherubinót a Figaro házasságában. Most Párizsból érkezett: a Bastille Operában A walkürben lépett fel.

– Az Operaházban sokszor énekeltem már Micaela szerepét; azzal a produkcióval Japánban is turnéztunk – mondja Frankó Tünde, aki tavaly a Cigányszerelem Ilonájaként aratott sikert a szabadtérin. Úgy véli, Micaela Bizet operájának leghálásabb szerepe. – Azzal a fajta erkölcsi mércével szembesíti az embert, amellyel a közönség is szeret azonosulni. Micaela mindvégig tiszta marad, feddhetetlen, s ez olyan erkölcsi erőt jelent, amivel méltó ellenpontja tud lenni a Carmen által megtestesített erotikának, buja szexualitásnak. Egy olyan szerepre, amelyet már sokszor énekeltem, koncentráltabban kell készülnöm. Az évek alatt kialakul az emberben egy érzelmi reflexrendszer, és ha új gondolatlánccal, rendezői koncepcióval találkozik, abba úgy kell beleilleszkednie, hogy az új impulzusokat is be tudja fogadni, hozzá tudja idomítani a már kialakult szerepfelfogásához.

Kesselyák Gergely karmester vezetésével zajlik az első zenei próba – Schöck Atala, Carmen megformálója Párizsból érkezett Szegedre. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Az utóbbi években elsősorban musicalprodukcióival aratott nagy sikereket a Kossuth-díjas Kerényi Miklós Gábor – pedig először operarendezőként szerzett nevet. A szegedi színházban bemutatott Macbethjét, Bolygó hollandiját, Pillangókisasszonyát ma is sokan emlegetik. A szabadtérin 1999-ben a Hoffmann meséit rendezte legutóbb, Szegeden 11 év múltán tér vissza régi műfajához.

– Élményt szeretnék nyújtani a közönségnek; a színlapon is így szerepel a Carmen műfaji megjelölése: élményopera. Olyan előadást tervezek, amely erősen kiemeli Carmen különleges szabadságvágyát. Azt a vágyát, hogy itt és most úgy történjenek a dolgok, ahogy kívánja, ahogy neki jó. Egy szélsőségesen izgalmas nőt szeretnék megmutatni, aki nem a múltban és nem a jövőben gondolkodik, hanem mindig csak a jelenben. Miközben különleges képességekkel rendelkezik, érzékeli a múltat, és sokszor látja a jövőt; ez egy példaértékű vágyakozás arra, hogy itt és most megvalósíthassuk önmagunkat – mondja a készülő produkcióról a rendező, aki – ahogy már tőle megszokhattuk – látványos, nagyszabású, izgalmas előadást tervez.

Amerikai bariton, lengyel tenor

Escamillo szerepét egy fiatal amerikai bariton, Lee Poulis énekli, aki az elmúlt években üstökösként robbant be a nemzetközi operaéletbe; Észak-Amerikában és Európában is egy csapásra népszerűvé vált. Chilében az utolsó pillanatban ugrott be Renato szerepében, hogy megmentse a Teatro Municipal de Santiago nagyszabású Álarcosbál-produkcióját. A kritikusok dicsérték szép, lírai baritonját, sötét, robusztus hangszínét, és nagy karriert jósoltak számára. A Don Josét alakító lengyel Arnold Rutkowski a Wroclawi Opera tenoristájaként ugrott ki, tavaly a Plácido Domingo által szervezett Operalia Nemzetközi Énekverseny különdíjasa volt. Ők később csatlakoznak az alkalmi társulathoz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi kerékpártolvaj rendőrkézen

Kerékpártolvajt fogtak a szegedi rendőrök hétfőn. Tovább olvasom