Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

Már Romániából sem jönnek hozzánk dolgozni az ápolók

Szeged - Lassan több ápoló hagyja el Magyarországot, hogy külföldön dolgozzon, mint ahányan végeznek egy évben. Országos adatok szerint Csongrád megyéből hiányzik a legtöbb ápoló. Ha a tendencia folytatódik, kórházi osztályok maradhatnak szakápoló nélkül, mert a szakma elöregedett.
A megyében tavaly 16-an végeztek ápolóként, és az utánpótlás aránya országosan sem jobb. Tavaly 317-en végezték el a képzést, ugyanakkor 265-en kértek külföldi munkához szükséges igazolást. Irinyi Tamás, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Csongrád megyei elnöke szerint olyan súlyos a helyzet, hogy már most képtelenség pótolni a nyugdíjba vonuló kollégákat. Olyan kevesen vannak, és olyan sok a munka, hogy például az ápolóknak súlyosan meg kell szegniük a szakma szabályait ahhoz, hogy el tudják látni a betegeket.

- Gondoljunk csak egy vérvételre. Egy törlés, és már szúrnak, holott két perc kellene, mire hat a fertőtlenítő. Ha viszont ezt kivárják, több mint 30
százalékkal kevesebb embert látnának el. Az ápolók a hivatásukból eredő legfőbb feladatukat, hogy a rájuk bízott betegek félelmét, szorongását csökkentsék, és megsimogassák a lelküket, időhiány miatt képtelenek elvégezni. Az ápolók a rengeteg adminisztrációs feladat mellett még sok, a munkájukhoz nem tartozó feladatot is ellátnak, legyen az orvosi vagy takarítói, ami pluszterhet ró rájuk.

Irinyi Tamásék már régóta próbálják felhívni a figyelmet a csökkenő létszámra. Fotó: Schmidt Andrea
Irinyi Tamásék már régóta próbálják felhívni a figyelmet a csökkenő létszámra.
Fotó: Schmidt Andrea

Az uniós csatlakozásunk évében 3318 ápoló vett részt a fekvő- és integrált járóbeteg-ellátásban a megyében, négy évvel később már csak 2779-en. A struktúraátalakítást követően tömegével kerültek utcára az ápolók és más szakdolgozók. Az intézmények rákényszerültek, hogy csak alapvégzettséggel rendelkező személyzettel valósítsák meg az ellátást, mert a magasabban képzettek bérét nem tudják kigazdálkodni. Három év alatt az üres szakdolgozói állások aránya a megyében 1,8-ról 7 százalékra nőtt. A létszámhiányt már nem lehet külföldi munkavállalókkal feltölteni, mert Románia csatlakozása óta már nem ide jönnek dolgozni, tranzitállomás lettünk. Sőt: most már a mi jól képzett ápolóinkat hívják dolgozni a határ menti településekről. A külföldre történő elvándorlásnak és a pályaelhagyásnak megvan az a veszélye is, hogy pont a nagy tudású kollégák mennek el, akiktől az újak elleshetnék a szakma csak gyakorlatban megtanulható fortélyait.

Fél vállalni a véleményét

Felvettük a kapcsolatot egy ápolóval, aki hamarosan külföldre indul dolgozni. Először vállalta az interjút, később azonban lemondta. Attól fél, ha elmondja a véleményét, és kint mégsem sikerül elhelyezkednie, itthon már nem kapná vissza a munkáját. Távozását egyértelműen anyagi okokkal magyarázta.

- Nálunk "elherdálják" az ápolókat, Amerikában két év alatt 180 ezer munkavállalót fogadnak, és máshol is kiváló feltételek várják a kollégákat. Az itthoni fizetésük 4-7-szeresét is megkereshetik. Ezt a lehetőséget meg is ragadják, hiszen itthon se erkölcsi, se anyagi megbecsülésben nem részesülnek.

Ezt a végzettséget érettségi után három-négy év tanulással lehet megszerezni. Mégis egy főiskolát végzett ápoló 90 ezer forint körül kap havonta, ezért három műszakban, ágy mellett dolgozik. A megyei kamara reprezentatív felmérése szerint a járó-, illetve a fekvőbeteg-ellátásban dolgozó három ápoló közül egy már kiégett, illetve annak előszobájában van. Ez alól a pályakezdők sem kivételek. A szegedi klinikai központ felismerte a probléma súlyosságát, és a kiégési szindróma megelőzésére tréninget szervezett, amely hamarosan elindul. Sajnos anyagi forrás hiánya miatt egyéb intézkedés nem történik a közeljövőben.

- Már régóta próbáljuk felhívni a figyelmet a csökkenő létszámra, de eddig nem sok eredménnyel jártunk. A megyei önkormányzat eddig nem reagált megkeresésünkre, pedig van olyan osztály, ahol nem jut minden műszakra szakképzett ápoló, ez pedig felelőtlenség. A rendszerváltás óta eddig 14 egészségügyi miniszter volt hivatalban. Mind hozta az elképzeléseit, amelyeket fél év alatt akart megvalósítani, és amelyek az új miniszter érkezésével persze a süllyesztőbe kerültek. Németországban az átalakítást tíz évre ütemezték, ott mindenki tudja, mikor mire számíthat - tette hozzá.

Olvasóink írták

72 hozzászólás
 • 72. flexsnake 2010. január 10. 04:45
  „62. 2 év és nyelvet kell tanulnod hogy elláson az orvos ;)
  magyarországból mindenki menekül a románok is csak átjönnek szórakozni bankkártyával és már mennek is vissza.
  Ne aggódj, az én orvosom nem csak hogy nem magyar de azt sem tudja hol van az a hely :D”
 • 71. valoperes_zugugyved 2010. január 08. 21:19
  „H1N1- az évszázad legnagyobb globalista világbotránya, felelős a gyógyszermaffia
  2010. január 08. 20:52
  Az évszázad egyik legnagyobb orvosi botrányáról beszélt Wolfgang Wodarg, a PACE (az Európa Tanács Parlamenti Bizottság) egészségügyi bizottságának elnöke decemberben a német Tagesspiegel című napilapnak adott interjúban. Az orvos szerint tavaly tavasszal az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megalapozott bizonyítékok nélkül jelentette be az újinfluenza világjárvánnyá dagadását.”
 • 70. Pinaman 2010. január 08. 21:19
  „csiren hol elsz te, kulfoldon azt se tudjak mi az a nyelvizsga, az interjun 1 perc alatt kiderul hogy mit tudsz vagy mit nem”
 • 69. micsibucsi 2010. január 08. 20:51
  „Hogy ezt nem az ujjamból szoptam! teljes lista itt: http://www1.internationalliving.com/qofl2010/”
 • 68. micsibucsi 2010. január 08. 20:45
  „Mindenki itt sír-rí, azt közben meg itt az igazság!
  netszemle.hu
  A világ 20. legjobb országa lett Magyarország
  Magyarország 10 helyet javítva korábbi helyezésén a világ 20-ik legjobb életminőséget produkáló országa lett.

  Ismét elkészítette rendhagyó életminőség-felmérését az International Living magazin, a világ 195 országát vizsgálta meg összesen 9 szempont szerint. 1. megélhetési költségek, 2. kultúra és szórakozás, 3. gazdaság, 4. földrajzi adottságok, 5. szabadságjogok, 6. egészség, 7. Infrastruktúra, 8. nemzetbiztonság, 9. klíma.
  Szerintem azért én cserélnék a listán egy mögöttünk helyet kapó Monacoi proletárral! :)”
 • 67. valoperes_zugugyved 2010. január 08. 20:41
  „jol vagyok,mint mindig,nár kampányolok ezerrel)) fotoshoppal dekoralom a pm-ünket. hadd örüljön. xd”
 • 66. 10karakter 2010. január 08. 20:24
  „egyéb a /vérvétel előtt/ alkalmazott fertőtlenítőszerek hatóideje általában 30 másodperc, s nem 2 perc”
 • 65. gerbera 2010. január 08. 20:23
  „Kovács a vén ....lovag 23 millió románnal ijesztgette a szavazókat , amit mondtak hazugság volt mint mindig .”
 • 64. 10karakter 2010. január 08. 20:05
  „az eü lezüllesztése MINDEN PÁRT közös hibája.
  vot itt 400%-os béremelési ígéret, volt itt zöld könyv és több-biztosítós mennyországra vonatkozó csábítás...

  csak annak belátása nem volt, hogy ilyen rendszer (és ugyanilyen a köz- és fesőoktatás, a szociális ellátórendszer, a rendészet és az igazságügy is - szerintem) átalakítása nem köthető ciklusokhoz, és tilalmasnak kellene lennie a zsákmányelv alkalmazásának is.

  a közös minimum keresése helyett tombol a demagógia, a szakmaiság helyett az ´ejtőernyőztetés´.

  és - tisztelet a kivételnek - a kommentelők jelentős részét is pártszimpátiája vezeti ítéletalkotásakor. viszont ők nem is érdemelnek jobbat.

  :((((((((((”
 • 63. TELSTAR 2010. január 08. 19:53
  „mondhatnak ezeknek <moderálva> bármit, úgyis minden marad a régiben...”
 • 62. asztenoszsz 2010. január 08. 19:48
  „40.flexi - hagyd békén a magyar orvosokat! Remélem, a te seggedet tényleg egy kínai orvos szurkálja majd, hiszen minden orvosos cikknél aláztad az orvosainkat.”
 • 61. Johnson 2010. január 08. 19:23
  „Szia ügyvéd úr, köszi jól vagyok, és remélem te is édestestvérem!!! Látod, ez ma magyarország, ide jutott a magyar állampolgár, már a csinos ápolónénik is elmennek szerett hazánkból, mert oly becstelenségben tartják őket!!!!!!!”
 • 60. valoperes_zugugyved 2010. január 08. 19:13
  „moderálva”
 • 59. valoperes_zugugyved 2010. január 08. 19:12
  „moderálva off”
 • 58. Johnson 2010. január 08. 19:06
  „pann.... Ne bosszants már fel, hát kinek a hibája ez, tán kis lajos-é a tanyáról, hát a nagy <moderálva>, az elmúlt 8-év hibája, nem mindenki keres száz millát mint szilégyiné a BKV-tól, meg nem mindenkinek volt 4- millió havi fizetése mint neki, gondolgozz már, ezt a lóvét ki engedélyezte ember...”
 • 57. pann 2010. január 08. 18:53
  „Felesleges a kormányt szidni. Egy emberrel azt lehet megtenni amit az hagy, és ez a birka magyar mindent hagy.
  Volt sztrájk az e.ü-ben, mit mondtak a vezetők, nem a kormány tagjai, a kórházak és osztályok vezetői, ha lehet ne sztrájkoljanak. Az a baj nincs rendes szakszervezet mint pl a Máv esetében. Ráadásul az egészségügyi dolgozok is klikesednek és nem érdekli őket a másik problémája. A lényeg a lényeg ez a birka nép kárhozatra van ítélve amit leginkább magának köszönhet és nem az épp hatalmon lévő kormánynak, mert ne gondolja senki hogy majd Orbán alatt jobb lesz. Szarból ö se tud aranyat csinálni és szerintem nem is akar.”
 • 56. Johnson 2010. január 08. 18:49
  „Ez a cikk lehetne az MSZP kampány nyitója is, ezt szeressétek hölgyeim, uraim, nyiljon már ki a szemetek!!!”
 • 55. andrisne 2010. január 08. 18:40
  „Az biztos,hogy ezt a munkát már csak a legelhivatottabbak csinálják,akiket nem a pénz movitál,hanem a szakma szeretete.”
 • 54. Johnson 2010. január 08. 18:29
  „Gratulálok a mai kormányunknak a helyzetért, gratulálok bajnai elvtársnak, szavazzatok csak rá áprilisban!!”
 • 53. utazó81 2010. január 08. 18:25
  „34 Fercsi!
  Nem voltam fizetetlenen,és a kollegák is így kaptak fizut.Még nemtudjuk mi az oka azt tudtuk,hogy a 4000ft kajatámogatást elveszik,de azt nem pénzben kaptuk hanem kötelezően lekellett étkezni.Ha nem ettünk akkor sem kaptuk meg a pénzt.Mindíg fizetés előtt 2-3 nappal megszoktuk kapni a bérjegyzéket,most még azt sem kaptuk meg.”
72 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jobbik: vissza a pénzt!

Felháborodott a szegedi Jobbik azon, hogy a közgyűlés jutalmazta a városi cégvezetőket. Rácz Tibor pofátlanságnak nevezte a jutalmazást. Tovább olvasom