Szeged - Akkor jó az alaplé, ha többféle halból készül – vallják a szegedi csárdagazdák, akik lázasan készülődnek a holnap kezdődő nemzetközi tiszai halfesztiválra.
200 mázsa élő halat rendeltek a Fehértói Halgazdaságtól, 56 mázsa vöröshagymát kaptak ajándékba a Hagyma Terméktanácstól a nemzetközi tiszai halfesztivál szervezői – tudtuk meg Ferenczi Dezsőtől, a Roosevelt téri halászcsárda vezetőjétől, aki elmondta: a halgazdaságban már tegnap elkezdték lehalászni a pontyokat, kárászokat, keszegeket, süllőket és pisztrángokat. Ezeket megpucolják, kibelezik, filézik, majd lapra vágják, így juttatják el az éttermekhez.
Az alaplé főzését csak holnap kezdik el, hogy attól kezdve friss halászlével kínálhassák a vendégeket. A fesztivál első és második napján az 1000 literes bográcsban főzik a levet, szombaton és vasárnap üzemelik be a 3500 literes óriásbográcsot, amelyben vegyes hallét készítenek harcsából és pontyból. Utóbbi mellett két ökröt is sütnek majd. Az itt vásárolt ételek mellé egy-egy pohár vörösbort adnak ajándékba.
A Kárász csárdában már tegnap elkezdték főzni az alaplét – fajtánként több száz kiló hal felhasználásával. Az alapanyag itt is a Fehértói Halgazdaság egykori lakóiból áll: keszegből, kárászból és pontyból. Puskás László csárdagazdától megtudtuk: kizárólag makói hagymával és röszkei pirospaprikával dolgoznak, hiszen ez teszi felejthetetlenné a szegedi halászlét.
A profi halfőzők mellett amatőrök is próbára tehetik tudásukat a Partfürdőn, ahol szombat délután 5 óra után osztják ki az örökös halfőző érdemrendeket. A szegedi oldalon felállított vízi színpadon csütörtökön countryfesztivált rendeznek, pénteken Bódi Guszti és a Fekete Szemek szórakoztatják a közönséget. A Bertalan híd alatt szombaton Csonka András énekel a közönségnek. Számtalan kísérőprogram kapcsolódik a rendezvényhez, többek között szombaton rendőrségi bemutatót rendeznek a Partfürdőn, lesz ejtőernyős verseny, és aki akar, hőlégballonnal repülhet a fesztiválozók felett.
Az alaplé főzését csak holnap kezdik el, hogy attól kezdve friss halászlével kínálhassák a vendégeket. A fesztivál első és második napján az 1000 literes bográcsban főzik a levet, szombaton és vasárnap üzemelik be a 3500 literes óriásbográcsot, amelyben vegyes hallét készítenek harcsából és pontyból. Utóbbi mellett két ökröt is sütnek majd. Az itt vásárolt ételek mellé egy-egy pohár vörösbort adnak ajándékba.
![]() |
Kerekes Dániel, a Kárász csárda konyhafőnöke. A séf már tegnap elkezdte az alaplé előkészítését. Fotó: Frank Yvette |
A Kárász csárdában már tegnap elkezdték főzni az alaplét – fajtánként több száz kiló hal felhasználásával. Az alapanyag itt is a Fehértói Halgazdaság egykori lakóiból áll: keszegből, kárászból és pontyból. Puskás László csárdagazdától megtudtuk: kizárólag makói hagymával és röszkei pirospaprikával dolgoznak, hiszen ez teszi felejthetetlenné a szegedi halászlét.
A profi halfőzők mellett amatőrök is próbára tehetik tudásukat a Partfürdőn, ahol szombat délután 5 óra után osztják ki az örökös halfőző érdemrendeket. A szegedi oldalon felállított vízi színpadon csütörtökön countryfesztivált rendeznek, pénteken Bódi Guszti és a Fekete Szemek szórakoztatják a közönséget. A Bertalan híd alatt szombaton Csonka András énekel a közönségnek. Számtalan kísérőprogram kapcsolódik a rendezvényhez, többek között szombaton rendőrségi bemutatót rendeznek a Partfürdőn, lesz ejtőernyős verseny, és aki akar, hőlégballonnal repülhet a fesztiválozók felett.
hirdetés
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!
Lájkolom és követem a Delmagyar.hu-t
Megosztom a cikket a Facebookon
Olvasóink írták
De azt is el lehet cseszni!
maradando!
Nem volt szájkosár a kígyón, nyugika!
Ellenben (tavaly) este 10 körül már eléggé be volt ájulva szegényke.
Felhomályosítás: a nevezett sárga kígyót egy fiatal lány és egy kigyúrt pasi "sétáltatta" le-fel a fesztivál helyszínén és jó pénzért fényképezkedni lehetett vele. :)”
2.IVY megijesztettél ! Majdnem azt hittem,hogy kigyót is tesznek a szegedi halászlébe.Kimegyek megnézni, mert szájkosaras kigyót még én sem láttam séta közben :))”
1. mert tiszai halat évek óta nem halásznak. A hallevet mindig hozzák halastavakból
Én megyek ki, fotózok és ha minden igaz még eszek is egy adagot, bár a főzésről már lecsúsztam.”
SZIN-nel összekombinálva a halfesztivált viszont több nagy kondér lé is elfogyhatott volna.”