Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Már szervezik az I-es kórház kiürítését

Szeged - Április végére – a tervek szerint – kiüríthető az I-es kórház épülete, de ehhez előbb ki kell alakítani a megfelelő fogadóhelyeket. A város az ingatlan vételárából 200 millió forinttal támogatja az egészségügyi integráció folytatását.
A jelenlegi tervek szerint április végére kiüríthetik a szegedi volt I-es kórház épületét, amit az önkormányzat értékesítene – közölte kérdésünkre Pál Attila, a szegedi klinikai központ vezetője.

– A város az integrációs szerződésben arra vállalt kötelezettséget, hogy ha az egyetemnek az egészségügyi feladatellátáshoz nincs szüksége egyes, korábban önkormányzati fenntartású intézmények ingatlanjaira, azokat eladják, és a vételár bizonyos részét átutalják az egyetemnek – tájékoztatott Mózes Ervin jegyző.

Hajvágás az I-es kórházban. Két hónapon belül elköltöznek az osztályok.
Fotó: Schmidt Andrea

A nagyjából 800 millióra tartott I-es kórház eladásából a szerződés szerint 200 millió forintot utalnának át az egészségügyi ellátás fejlesztésére – tudtuk meg a jegyzőtől. (A feladatátadási szerződésnek megfelelően évente további 100 milliót adnak ugyanerre a célra.)

Hatszázmillió infrastruktúrára

Mózes Ervin elmondta, hogy az I-es kórház eladásából a városi kasszában maradó 600 milliót későbbi egyetemi infrastruktúrafejlesztésre, az új klinikai szárnyhoz vezető utak kiépítésére fordítanák. Amint az egyetem kiüríti az I-es kórház épületét, pályázatot írnak ki az eladására – a közgyűlés döntésétől függő körben. Más forrásból úgy tudjuk, több érdeklődő is van már az épületre, a befektetők elsősorban szállodában, wellnesshotelben gondolkoznak.

– A konkrét célnak megfelelően előbb felújítjuk, átalakítjuk azokat az ambulanciákat, osztályokat, ahová az I-es kórházban működőket költöztetjük – beszélt a változásokról a klinikai központ elnöke.

A Vasas Szent Péter utcai egykori II-es rendelőintézet nyílászáróinak cseréje után ide költöznek az I-es kórházban működő ambulanciák, elsőként a pszichiátriai. A Kossuth Lajos sugárúti épület emeletén lévő reumatológiai klinika valószínűleg a II-es kórház volt szülészeti osztályára költözik – ez a döntés azonban egyelőre bizonytalan. Korábban ugyanis arról született határozat: a szegedi egészségügyi ellátásban új profilként megjelenő arcsebészeti osztályt költöztetnék oda, az ott lévő műtők magas szintű felszereltsége miatt. A krónikus belgyógyászati osztálynak – ismertebb nevén az elfekvőnek – egyelőre még keresik a helyét.

Pál Attila hangsúlyozta: bonyolult folyamat minden ellátásnak megtalálni az új helyét, a tárgyalások és tervezés során új és új kompromisszumokat kell kötnie. Azt viszont hozzátette: ha mindennek megtalálják és kialakítják a megfelelő helyét, maga a költöztetési folyamat egy-két héten belül kivitelezhető.

Olvasóink írták

 • 10. béka 2008. február 23. 23:10
  „Ezek a szocik mindent eladni, az I.Korház értékes épület, ezért kidobják a betegeket. Ugy szélnek eresztik majd őket mint Budapesten a Psychiatriát bezárták és a betegeket csak az emberek közé engedték? Mi lesz a betegekkel, mi lesz az agyi érbetegekkel, mi lesz a Reumatologiával. Ez is szálloda lesz? Már mindenütt szálloda lesz? De kinek? A Fertőző Kórházat is már eladták, a Bartok müv. házat is eladták. Minden értékes épületet a Botka elad? Mutyi ország megveszi biztos. Undoritóak.”
 • 9. Cc 2008. február 20. 19:48
  „Keresik a helyet az elfekvőnek, meg kell a szívnek szakadni. Még jó, hogy nem szerződtetnek egy vadászt, aki csekély díjazásért lelövi a pácienseket. Még eksön is lehetne, aki még bírja magát, annak csak a löszert számítanák fel, ha önállóan főbelövi magát. Valakiket nagyon fel kellen kötni a platánokra a torony előtt.”
 • 8. egal 2008. február 20. 19:05
  „Kezd mulatságos lenni az egész-minden egyes újabb délmagyar cikk a témáról, újabb és újabb variációkkal áll elő. (Közben pedig nagyon is szomorú az egész helyzet !!! )”
 • 7. joy 2008. február 20. 14:15
  „Biztos vagy benne, hogy tiltakoztak?”
 • 6. homer 2008. február 20. 12:16
  „Hol vannak most azok (Dovi és tsai)akik oly vehemensen tiltakoztak anno, csak az eladás szándékának feltételezése ellen is????”
 • 5. bakuba 2008. február 20. 11:56
  „Ugy látjuk itt az ember nem számit csak a pénz!!! Ezek mindent pénzért tesznek. De hát mit szoljunk akkor mikor 12.000.- Ft-ért még minket is el akarnak adni. Mióta lett az ember kereskedelmi tárgy??? Az épületek meg sokkal értékesebbek na és szeretnénk azt is tudni hogy az I. kórházban müködő intézmények ill. betegellátó endszerekkel mi lesz. Megszünteti a Botka? Mi lesz a sulyos fekvőkkel?? Vagy mi már nem is kérdezhetünk. Undoritó ez az egész.”
 • 4. Majoros Andrea 2008. február 20. 11:38
  „Ebben a mai világban már mindent eladnak a fejünk fölül?
  Milyen értékeket mutatunk meg ezek után a turistáknak?
  Az egyre növekvő munkanélküliséget,és az egyre nagyobb pénzttelenséget?
  Minden kiderül márciusban a szavazáson!
  Kérek mindenkit,hogy jól fontolja meg,hogy a jelenlegi kormány alkalmas lesz-e tovább irányítani az egyre jobban eladósodott Országot!
  -Mert szerintem itt azonnali változtatásokra van szükség különben teljesen összeomlunk!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 3. xsdsfsf 2008. február 20. 10:21
  „Azért mindennek van határa!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 2. Lala 2008. február 20. 09:19
  „Népírtás gyurcsányi módra HURRRRRRÁÁÁÁÁÁ”
 • 1. sevenof9 2008. február 20. 04:18
  „Eloszor is a tegnapi best of internet video:
  http://www.bestofgyurcsany.hu/news.php?item.78.4

  "az új klinikai szárnyhoz vezető utak kiépítésére fordítanák."
  600 milka. hm. valaki megint jol jar. 200 agyhoz 600 milka ut. na bravo.

  "A krónikus belgyógyászati osztálynak - ismertebb nevén az elfekvőnek - egyelőre még keresik a helyét."

  No comment. Ujra kene nyitni a gulagot,nemde elvtarsak?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegeden borászkodik Ujvári

Szeged - Ujvári Mihály ugyan soha nem tanulta a szakmát, mégis a 69 éves kiskundorozsmai férfi az egyetlen szegedi, aki a város közigazgatási határán belül borászkodik. Tovább olvasom