Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 3°C Még több cikk.

Már túl vagyunk az új influenza első hullámán

Csongrád megye - Visszavonulóban a H1N1 első hulláma: az 53. héten Csongrád megyében 41 beteget kellett kórházi ágyra fektetni új influenzás szövődmények miatt, ugyanakkor a háziorvosoknál jelentkezők száma csökkent – részben az év végi ünnepsorozat miatt. A védőoltást kevesebben igénylik az új esztendő elején.
Csökkent az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma, mert az óév utolsó és az új esztendő első hetében, aki tehette, nem kereste orvosát. A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján úgy becsülték: a 2009. december 28. és 2010. január 3. közötti 4 munkanapos héten Magyarországon körülbelül 10 ezer 700 beteg ment rendelőbe influenzás panaszokkal, 30 százalékkal kevesebb, mint az azt megelőző héten.

– Nem csengett le a járvány, bár Csongrád megyében is kevesebben mentek orvoshoz, mint az ünnepek előtti hetekben. Az orvosi ügyeletek forgalma azonban többszöröse volt az előző időszakénak, a kórházba kerülők száma pedig hasonló. Az 53. héten – az előző hetekhez hasonlóan – a dél-alföldi régióban 63, Csongrád megyében 41 beteget kellett kórházi ágyra fektetni új influenzás tünetek, szövődmények miatt – jellemzi a H1N1-helyzetet Tombácz Zsuzsanna. A régiós ÁNTSZ járványügyi osztályvezető főorvosa hozzáteszi: a megyénkbeli egészségügyi intézményekben kezelt H1N1-fertőzöttek többsége (16) a 35–64 évesek közül kerül ki, de magas (10) az idősek, vagyis a 65 év felettiek száma is. Ugyancsak veszélyeztetett csoportnak tekinthető az egyéves kor alatti újszülötteké, ugyanis 5 kicsit is megbetegített az új influenza vírusa 2009 és 2010 fordulójának hetében. Éppen ezért érvényben marad a látogatási tilalom azokban a kórházakban, ahol azt eddig elrendelték.

Csökkent a H1N1 elleni oltás iránti igény. DM/DV grafika
Csökkent a H1N1 elleni oltás iránti igény.
Forrás: DM/DV grafika

Megállt a H1N1-pozitív betegek számának növekedése a Szegedi Tudományegyetem klinikai központjához tartozó intézményekben. A múlt héten csütörtökön és pénteken is arról számolt be az egyetemi sajtószolgálat, hogy 2009. szeptember 30., az első H1N1-pozitív beteg jelentkezése óta 181 páciens testében tudták kimutatni a vírust. Igaz az influenzaszerű tünetekkel a szegedi egészségügyi intézményekben jelentkező betegek száma egyik napról a másikra hárommal nőtt, szeptember vége óta összesen 381 új influenzást kezeltek. A klinikákon ápoltaké néggyel kevesebb: péntek délután 17 (7 férfi, 5 nő és 5 gyerek) új influenzást gyógyítottak, és a géppel lélegeztetettek száma is háromra csökkent.

– A védőoltás iránti igény mérséklődött. Az ÁNTSZ újszegedi székházában az oltópont tavaly november 20-i felállítása óta idén január 7-éig 1660 H1N1 elleni vakcinát tartalmazó injekciót adtunk be. Csúcsnak a december eleje számított: például 2-án 118-an kértek itt új influenza elleni védőoltást. Viszont december 23-án hárman, idén január 6-án négyen jelentkeztek – ismerte el Tombácz főorvosnő. A másik forgalmas szegedi oltóponton, a december 22-éig működő Tisza Lajos körútin pedig összesen 1100-szor szúrtak. A többi oltópont forgalma töredéke e két szegedinek. A múlt évben, november 27. és december 22. között 332 vakcinát adtak be a szentesi oltóponton – tudtuk meg Cseh-Lakos Ilonától, a szentesi kórház sajtószóvivőjétől. A most védőoltást igénylők Csongrád megyében vagy az újszegedi ÁNTSZ-székházbeli, vagy a szentesi kórház februárig nyitva tartó oltópontját kereshetik fel.

Védőoltásban is különbségek

A beoltottság aránya a H1N1 elleni vakcinával Csongrád megyében nagyjából megfelel az országos 25 százalékos átlagnak. Szeged és környéke még ennél is jobb arányt mutat. Ellenben Makón és környékén csupán 19, Vásárhelyen 15 százalék az új influenza ellen beoltottak aránya. Csongrád megyében eddig 93 ezer oltóanyagot adott az ÁNTSZ a kórházaknak, háziorvosoknak.

Olvasóink írták

  • 3. flexsnake 2010. január 11. 22:15
    „2. a víruskutatók nálad okosabb emberek a WHO meg elég régóta figyeli a hullámokban mozgó terjedést.”
  • 2. abinya 2010. január 11. 17:31
    „Azt mondjátok már meg,honnan tudja előre a sok idióta,hogy lessz első-második hullám?Előre 3 honappal megtudják mondani!Ugyan hagyjatok már....”
  • 1. koxos 2010. január 11. 17:21
    „ja ez ki van találva hogy első hullám második hullám harmadik hullám és tessék mondani mindegyik hullámnál lesznek majd nyomoronc cikkek meg oltasd magad vagy halott vagy kampány?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyurcsány és Orbán személyét is sikerrel amortizálták

Megtervezett politikai munka volt Gyurcsány Ferenc "amortizálása", és százszázalékosan sikerült – mondta a minap Semjén Zsolt, a KDNP elnöke. Tovább olvasom