Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

Már van üzemeltetője a Laposnak

Szeged - Összekötik a szabad strandot, a Partfürdőt és a Lapost – a tereprendezési munkák már megkezdődtek. Az ATIVIZIG megpályáztatta a Lapos üzemeltetését, a nyertes cég bérleti szerződése vasárnaptól él.
A szegedi NOD 2001 Catering Kft. üzemeltetheti július 1-jétől 5 évig a Lapost, három induló közül nyert az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (ATIVIZIG) nyilvános pályázatán. Az értékelésnél fontos szempont volt a fürdőhely-üzemeltetési szándék.

A Belvárosi híd melletti területen évek óta nem szabad fürödni, és szolgáltatások sincsenek. Az igény azonban állandó: a tiltás ellenére minden évben sokan strandolnak itt, nem éppen komfortos körülmények között, még úgy is, hogy a híd másik oldalán 2009 óta legális szabad strand is működik zuhanyzóval, vécével.

Már van üzemeltetője a Laposnak. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

A Lapos az ATIVIZIG vagyonkezelésébe tartozik, de az igazgatóság nem akart ott szabad strandot nyitni, viszont megpályáztatta az ingatlant. Kozák Péter igazgatótól megtudtuk: a nyertes kft. a Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft.-vel mint a szegedi Partfürdő üzemeltetőjével konzorciumot alapít a Lapos üzemeltetésére. Az igazgató szerint az erről szóló, pályázathoz csatolt, cégszerűen aláírt nyilatkozatot és a mögöttes szakmai tapasztalatot az elbírálásban súlyozottan vették figyelembe.

Az IH nemcsak a Partfürdőt, de az egyetlen szegedi legális szabad strandot is üzemelteti. Sódar István igazgatótól néhány napja arról érdeklődtünk, idén mikor nyitnak (a Partfürdő egyébként ebben az évben fürdőként nem, csak kemping-, illetve rendezvényhelyszínként látogatható). Az igazgató válaszában azt írta: várhatóan július elején. Hozzátette még, hogy „Szeged egyetlen biztonságos szabad strandja nemcsak a nyaralás élményét kínálja majd a szegedieknek, de a város új és izgalmas nyári közösségi tereként is debütálni fog".

Már van üzemeltetője a Laposnak. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Az ATIVIZIG tájékoztatása szerint a pályázat alapján a Nod 2001 Catering Kft. fürdőhely üzemeltetését, területrendezést, sportpályák, vendéglátó-ipari egységek, szociális blokkok kialakítását, programok szervezését, valamint a Partfürdő és a szabad strand (Lapos) összekötését tervezi.

Sódar István erről lapunknak nem tett említést, bár ha úgy vesszük, utalt rá, ugyanis azt írta: „az újszegedi Partfürdő részeként, a korábbi gazos partszakasz megtisztítása után hamarosan birtokba vehetik a szegedi családok a mintegy 27 ezer négyzetméteres, homokos Tisza szabad strandot". A 27 ezer négyzetméter nagyobb terület, mint a korábbi szabad strand, amelynek kijelölt partszakasza 42 méter hosszú, a folyóba pedig 20 métert lehet beúszni.

Korábban megírtuk: a Laposon egy belügyminisztériumi rendelet tiltja a fürdőzést. Nem szabad vízbe menni ugyanis hajózási útvonalon (Sárga), ahol veszélyes tárgyak vannak az élővízben (Foka) és hidak százméteres körzetében (Lapos). Ezzel kapcsolatban Kozák Péter azt mondta, a jogszabályi korlátozás továbbra is érvényben van, az üzemeltetőnek pedig a jogszabályokat be kell tartania. Viszont a Lapos túlnyúlhat 100 méteren.

A NOD 2001 Catering ügyvezetője, Papp Róbert telefonon azt mondta, még nem tudják, mikor nyitnak. A további kérdéseinkre e-mailben, későbbre ígért választ.

Már van üzemeltetője a Laposnak. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Olvasóink írták

52 hozzászólás
 • 52. Tope2006 2012. július 02. 09:26
  „48. Commander-V2 2012.06.30. 14:05

  45: ha ezután az IH partfürdője szintén ezrekbe fog kerülni, akkor köszönd meg a jobbikosoknak akik mostanában intézik a dolgokat :)
  Kedves VÖRÖS párti hozzászóló. Tudhatnád ha ilyeneket irkálsz, hogy egy ilyen kaliberű döntés évekkel ezelőtt kezdik előkészíteni, akkor a jobbik még képben sem volt amikor Botka már lezsírozta a dolgokat. Amúgy meg ha szerinted ezek a belépők nem drágák, akkor még nem jártál pl. Sárváron, hogy ott mit kapsz a belépő áráért. Sőt az is biztos, hogy neked azért nem drága mert a fizetésed több száz ezer forint. Sok gyesen lévő anyuka meg 20-30 ezerből nem tud lemenni kultúrált strandra mert nekik sem telik. Vagy említhetném a kisnyugdíjast, nem minden nyugdíjas volt tanár pl. akinek 100 ezer körül nincs a nyugdíja.”
 • 51. buhamama 2012. július 01. 15:25
  „Nem értem mért olyan drága a Szuéba a felnőtt jegy,a partfürdőn meg nícs medence, szét vertél Szeged klassz strandját.Klasszabb lett Morahalom ott legalább 8 medence van, ÚJSZEGEDEN MEG CSAK 3 -rom.És egész nap süt rád a nap árnyék sehol,oda csak este jó lemenni,Szegedi vagyok de még nem voltam bent a fedettben rohadt drága.3 felnőtt 1 nyugdíjas 14 ÉVES ÉS12 ÉVES összesen fizettem 8600 ft szégyen.....”
 • 50. david30 2012. július 01. 07:21
  „A Lapos után a füvészkert felé a második világháborus híd romnál kell lemenni a partra ott lehet Nudizni ,legalább is ott találkoztam velük,és elmondták nem hivatalos de már évek óta ott napoznak”
 • 49. Tambitoma 2012. július 01. 06:51
  „47-eském!

  Menj már le családostól.

  2 felnőtt 2 gyerek!
  És csak a Szu-ig jutsz! Ember igenis sok.

  A laposos buli meg a Szin miatt van szerintem. De go.”
 • 48. Commander-V2 2012. június 30. 14:05
  „45: ha ezután az IH partfürdője szintén ezrekbe fog kerülni, akkor köszönd meg a jobbikosoknak akik mostanában intézik a dolgokat :)”
 • 47. Commander-V2 2012. június 30. 14:04
  „45: vehetnéd a fáradtságot, hogy mielőtt butaságot beszélsz, legalább megnéznéd a SZUE belépő árait.

  SZUE-ÚSZÓMEDENCE, TANMEDENCE és STRAND

  NAPIJEGY

  FELNŐTT 1 800 Ft 1 200 Ft
  NYUGDÍJAS JEGY ÉS GYERMEKJEGY 4-12 év 950 Ft 700 Ft
  IFJÚSÁGI JEGY 12-23 év 1 300 Ft 900 Ft

  Ez nem sok, sőt olcsó.”
 • 46. ditta79 2012. június 30. 13:16
  „Én köszönöm szépen de nem kérek a Tiszai fürdőzésből, még akkor sem ha utána illetve egyébként is minden este szappannal fürdök otthon.
  Egyszerűen azért mert látom a túlparton mit bele nem dobálnak, vagy mi minden úszik a tetején.
  Nem szeretnék olyan vízben lubickolni, ahol szeméthegyeket sodor el mellettem a víz.
  A laposon mezítlábas homokban járásnak pedig az lett a következménye, hogy egy horog állt a talpamba, egy pici gyereknek pedig az összetört üvegeket vágták szét a lábát.
  Azt hiszem ez nem túl modern, kultúrált megoldás.”
 • 45. Tope2006 2012. június 30. 12:51
  „Emberek hol és mikor árulták a város területét, mert eddig nem hallottunk róla? Érdekes, hogy évtizedek óta ingyen lehetett a belvárosiaknak itt fürödni, gondolom majd ezután borsos ezrekért lehet ezt megtenni. A Napfényfürdőbe sem tud bemenni szegedi, mert munka nélkül nem telik a többezres belépőre. Aztán az is szégyen, hogy munkát ígértek ezzel szemben egy diplomás rokonunk éppen most ment külföldre, mert úszómesterként a minimálbért kapta a csodafürdőben, és ugyebár ebből bajos a lakáshitelt fizetni és a családot fenntartani. Botkáék bele sem gondolnak, hogy a több éves lopásuk folyományaként családokat szakítanak szét, a munkahelyek száma meg egyre kevesebb. Normálisabb városvezetés kellett volna már évtizedek óta a városnak nem felesleges sétálóutca (jelenleg a hajléktalan és a roma családok lakhelye), Árkád (üres boltok, gusztustalan wc-szag még mindig a környező utcákban), új villamos (amikor a városlakók már kerékpárral közlekednek, ugyanis kereset nélkül nem tudnak bérletet venni), buckás körutak (mentő, kukások, balesetek idején dugó a 40-fokban), Agóra (amikor már a város azon korosztálya aki látogatná 90%-a már külföldön él évek óta.) A lényeg megint az hogy a Botka-Mózes páros megtömje a zsebeit Hajrá Szeged csak így tovább a lejtőn:)”
 • 44. david30 2012. június 30. 11:44
  „Nudizni is lehet akkor a laposon?!!!!!!”
 • 43. Logaritmus 2012. június 30. 10:43
  „42: ingyen privatizáció?”
 • 42. Lacimaci 2012. június 30. 04:29
  „36. Kakukk2 2012.06.29. 18:05

  "Kit érdekel mennyi a bérleti díj,ha 0 ft akkor is jobb így, mint ahogy eddig volt."

  Pontosan igy igaz!”
 • 41. Logaritmus 2012. június 29. 22:04
  „32: szerencse hogy a Partfürdőt 2009-ben éppen Boros nyitotta újra, a különbség az hogy akkor a medencékben is volt víz és nem vont be az IH semmilyen külsős céget fél évtizedre. Most a bérleti díjjal sem dicsekednek a felek, vajon miért? Miért kell hirtelen privatizálni a Tisza partját? Miért kell eladni?”
 • 40. stunde 2012. június 29. 21:36
  „Mi most jöttünk haza onnan!Frankó a víz és a homokos part is a laposon..emitt meg tiszta iszap volt tavaly is.Semmi bajunk nem lett a Tiszától!Tudjátok kedves kommnetelők a fűrdőzés után SZAPPANAL ÉS SAMPONNAL megkell fürdeni otthon!Én a gyerekeimet bátrabban be merem engedni a Tiszába mint az agyonklórozott lábgomba vírustól hemzsegő hiperdrága Szuéba!Bár jó lenne ha egyk ét szemetest kitennének a Laposra mert nem volna hátrány!Aki meg fél a víztől az nem menjen be!A bőrgyógyászt meg csak azért keresem fel egy évben egyszer mert az anyajegyeimet megnézetem!”
 • 39. TELSTAR 2012. június 29. 20:13
  „Furcsa módon én is ilyesmit javasoltíam régebben: végig szabad stranddá alakítani az egészet, plusz még lebontani a ronda szocreál kabinokat, üdülőket és a Tiszagyöngyét is. Erre a nem fiatal kémikus majd´ a fejemet harapta le, hogy mit képzelek, megy hogy képzelem, meg az az ő fiatalsága, meg különben is, höblöblöblöblö...
  Örülök, hogy másokban, felelős döntnökökben is kezd felmerülni ez a megoldás.”
 • 38. Mexx 2012. június 29. 19:06
  „Jól néz ki a Tisza part - homokosan, de továbbra is A PARTFÜRDŐRE KELLENE FÓKUSZÁLNI, mert nem mindenki akar a Tiszába fürödni ( ennek legfeljebb a maszek bőrgyógyászok örülnek )!! Kisgyermekes családok talán jobban szeretnének kulturált körülmények között strandolni a gyerekekkel. Mondjuk tiszta medencében, árnyékos, füves, játszóteres területen!!! Ráadásul a Partfürdőn van egy nagy medence, amiben lehetne úszni is - és Szegednek nincs olyan medencéje, ahol esetleg reggeltől estig folyamatosan lehetne úszni!!!”
 • 37. Fatboy35 2012. június 29. 18:13
  „Ismerőseimmel ha fürdőzni van kedvünk (szegediek vagyunk) Mórahalomra járunk.Útiköltséggel is olcsóbban kijövünk meg ott valódi strandot találunk ahol nem a vendég lehúzása a fő cél.”
 • 36. Kakukk2 2012. június 29. 18:05
  „Kit érdekel mennyi a bérleti díj,ha 0 ft akkor is jobb így, mint ahogy eddig volt.”
 • 35. buhamama 2012. június 29. 17:51
  „Sajnos a lapos nem elég Szegednek a rendes strandot kellene megcsinálni, a medencék nincsenek vizel töltve. Mért nem csináltatja meg az önkormányzat a víz szűröket. Soha nem volt ilyen gond régen rendbe tettek.Mért nem kérünk EU pályázaton rá pénzt hogy klassz medencéket építsünk.HIÁNYZIK A FÁK ALATT HÜVÖS ÜLDÖGÉLÉSE, ÉS STRANDOLÁSA. Kicsi a szúé és még fák sincsenek, egyáltalán nem találunk árnyékot. Na meg a nagy tömeg. MÓRAHALOM LEGALÁBB KLASSZABB LETT!!!!!!”
 • 34. csonakos 2012. június 29. 15:53
  „33. mitmiko 2012.06.29. 15:46
  Csongrád megyében tűzgyujtási tilalom van! Csak óvatosan a szabálysértéssel! Grillezni viszont szabad mert az nem nyílt tűz!”
 • 33. mitmiko 2012. június 29. 15:46
  „jó üzleti lehetőség, csak ne rontsák el... hangulatos egy hely... sokan sütögetnek esténként itt szalonnnát...
  nagyon szépen ki lehetne takarítani, rendbe hozni ezt a partszakaszt, de a dzsumbujt is, ami a parkoló és a part között van... azért ez jó nagy terület”
52 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csirkepofozó, gólyaláb a várjátékokon

A közönséget is bevonó gyermekkoncerttel indult a jubileumi, X. Szegedi Várjátékok programsorozata. Tovább olvasom