Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Mára elnémultak a gazdakörök

Két hete még ezer traktorral akart a fővárosba vonulni a Magosz, mára lapunknak azt sem sikerült megtudnia a helyi prominensektől, miért vannak ennyire elkeseredve.
A Magosz ezer traktorral szeretett volna október 23-a után a fővárosba vonulni és tiltakozni a gazdákat ért sérelmek miatt, erről azonban a tiltó táblák megjelenése után letett az érdekképviselet. Lapunk szerette volna megtudni, mi fáj nekik egészen pontosan.

A gazdák mintegy 10 százalékát maga mögött tudó Magosz helyi képviselőinek megszólaltatására a múlt héten több kísérletet tettünk. Beszéltünk Ozgyin Mihály vásárhelyi gazdával, a Csongrád megyei demonstrációs bizottság vezetőjével, aki azt mondta, majd csak a pénteki választmányi ülés után hajlandó nyilatkozni. Ozgyin maga helyett a szervezet sajtóreferensét, Kiss Istvánt ajánlotta, akinek két traktorja is van. A sajtóreferens családi gazdálkodó azonban még azt is megtiltotta, hogy a nevét leírjuk (miután azonban ő a sajtóreferens, mégsem tekinthetjük anonim személyiségnek). Próbálkoztunk más gazdákkal is, akik közül többen azt mondták, lehallgatják a telefonjaikat, félnek a retorzióktól, s attól is, hogy visszadobhatják a pályázataikat. Megint mások – név nélkül – kijelentették, most éppen semmi bajuk, mert sikeresen túladtak a kukoricájukon, de ezt sem kívánják elmondani lapunknak.

Ritka jó év

Ritka jó évet zárt idén a magyar mezőgazdaság: mintegy 1,7 millió hektárról 6,6-6,7 millió tonna búzát arattak le. Mivel a gabonapiacot a kereslet jellemezte, a felvásárlók szinte a kombájnokról vitték el a búzát több mint 30 ezer forintos tonnánkénti áron. A kukoricáért 27-29 ezer forintot adtak tonnánként. Évi 500 milliárd forint az uniós területalapú támogatások összege, egy hektár után mintegy 40 ezer forintot a gazda. Miközben a kormány más társadalmi rétegek adókedvezményeit szűkíti, a mezőgazdaságban 4-6 millió forintos árbevételig adókedvezményt élveznek a termelők.

Legvégül egy algyői gazdával beszélgettünk, aki készséggel elmesélte, a gazdakörökben sok ismerőse van, néhány gyűlésre is elment, de ő maga nem vesz részt a szervezkedésekben – idő hiányában. Egymaga műveli ugyanis hetven hektárját egy húszéves traktorral, amellyel ha akarna, se mehetne a fővárosba: nincs ugyanis közúti engedélye. Bevallotta, a kisebb gazdálkodók, mint amilyen ő maga is, leginkább a forráshiány miatt küszködnek, eladósodni nem mernek, a földalapú támogatás pedig késve érkezik. „Az ostor legvégén vagyok" – mondta. A cikk már megjelenés előtt állt, amikor a gazda telefonált, hogy visszavonja nyilatkozatát.

Mi pedig továbbra sem tudjuk, mi bántja a gazdákat. Hogy miért jobb egy traktor nyergében a Parlament előtt nyilatkozni, mint otthon, a földeken. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hol legyen Gregor József szobra?

Gregor József özvegye felajánlaná a Szegedi Nemzeti Színháznak a művész bronz mellszobrát. A… Tovább olvasom