Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Marad a gyertya

Ásotthalom - Marad a gyertya és a teknő abban a hat ásotthalmi tanyában, amely villanyra nyert 22 milliót pályázaton. A polgármester állíttatta le a programot, mert úgy látta, nem éri meg.
Gyertyával világítanak, teknőben mosnak, és aggregátort használnak a tévéhez Réti Péterék az ásotthalmi tanyavilágban. Huszonegy éve vette mostani otthonát a nyugdíjas házaspár, azóta várja a villanyt. Utánanéztek már, mennyibe kerülne beköttetni az áramot, de olyan messze laknak a gerinchálózattól, hogy 5 milliót kellett volna rákölteniük. Tavaly a polgármesteri hivataltól azt az ajánlatot kapták, hogy az önkormányzat a tanyavillamosítási programban 22 millió forintra pályázik hat tanya ellátására, és az övék lehet az egyik. A pályázat nyert, mégsem teljes az örömük.

Bár Rétiék szívesen lemondanának a gyertyafényes hangulatról, egyelőre továbbra sem olvashatnak villanyfénynél. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Gépek az utakra

Tavaly az önkormányzat a tanyafejlesztési programban több mint 30 millió forintot nyert eszközvásárlásra. A gépekkel az egész külterületi úthálózatot rendben tarthatják.
– Az új polgármester összehívta az érintetteket. Elmondta, hogy hiába kértek 3,5 millió forintot egy tanya napelemes felszerelésére, csak 1,2 milliós fejlesztést enged a pályázati kiírás. Ebből pedig a kivitelező szerint 1,5 kilowattos, azaz 6 amperes rendszert lehet kiépíteni, magyarán: 3 villanyégőt bírna el. És ha ez meglesz, a közeljövőben nemigen pályázhatnak bővítésre – foglalta össze csalódásukat a fiuk, Réti Norbert. Derült égből villámcsapásként érte a családot az is, hogy a 10 százalékos önrészt nekik kellene befizetniük. A hat család ezek után úgy döntött, hogy lemond a fejlesztésről.

Toroczkai László polgármestertől megtudtuk, nyilvános testületi ülésen kivitelezőket keresett a tanyavillamosításra. Akkor derült ki, hogy a pályázatban vállalt fejlesztés a feléért megoldható. Az is világos lett, hogy az érintett tanyatulajdonosok nem mind tudnak az őket érintő elképzelésről, az önerőről pedig egyáltalán nem hallottak. Nem azért laknak tanyán, mert olyan sok a pénzük, hogy az önerőt ki tudnák fizetni. Ezért a községvezető leállította a pályázatot. Tájékoztatta a családokat: nem valószínű, hogy záros határidőn belül újabb tanyavillamosítási pályázat lesz. Ha legközelebb kiírnak ilyet, akkor elindul rajta a település, és a most kimaradt tanyák előnyt élveznek. Ha szükséges, az önkormányzat az előfinanszírozásban is segíteni fog.

Az előző polgármestert is kerestük, de nem tudtuk elérni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bravúr a klinikán: megmentették a babát is a mama agyműtétjével

Sikeres műtétet hajtottak végre Szegeden egy agyvérzést kapott várandós asszonyon - magzatot nem kellett operáció előtt világra segíteni. Tovább olvasom