Délmagyar logó

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 20°C | 31°C Még több cikk.

Marad az élelmiszer-feldolgozókat ellátó szegedi labor

Szeged - Mégis maradt az állat-egészségügyi hatóság korszerű laborháttere ott, ahová való, a megyei élelmiszer-feldolgozó üzemek közelében, Szegeden. Csak a hatósági mintákat szállítják Kecskemétre.
A központi döntés értelmében a hatósági élelmiszer-vizsgálatok átkerültek Szegedről a kecskeméti állat-egészségügyi igazgatóság műszercentrumába. Mint megírtuk, tartani lehetett attól, hogy áldozatul esik a lendületes régiósításnak a Csongrád megyei állat-egészségügyi igazgatóság teljes szegedi csúcslaborja. Ezzel veszélybe került volna a megye élelmiszer-feldolgozóinak szakszerű ellátása. Az év eleji kapkodás után lecsillapodtak a kedélyek. Megoldódott például a Csongrád megyei hatósági minták gyors laborba juttatása. A mintákat rugalmasan, a vételi helyekről gyűjtik be, nem furikáznak vele Szegedre és onnan tovább Kecskemétre. És még egy változás a korábbi elképzelésekhez képest: megmaradnak a szegedi laboratórium szolgáltató részlegei, győzött az ésszerűség.

Szigeti Sándor, a megyei élelmiszerlánc-biztonsági és állat-egészségügyi igazgatóság vezetője érdeklődésünkre elmondta, a szegedi központi labor tavaly 150 ezer vizsgálatot végzett, ennek hatvan százalékát szolgáltató laborként. Ezt továbbra is vállalni tudják, mert megmarad a mikrobiológiai és a mikotoxin részleg és vele a műszerháttér. Ellátják a szegedi Picket és a SOLE-t, a szentesi Hungeritet, a csongrád-bokrosi Masterfoodsot, a kisteleki M+M-et és a vásárhelyi ATEV-et. Teljes körű mikrobiológiai és gombatoxin teszteket végeznek.

A minisztérium azt tervezi, hogy év végére komplett laboratóriumlánc jön létre országszerte a hét regionális műszercentrum mellett. Ehhez csatlakozna a szegedi labor. Az egész hálózatot a minisztérium privatizációra hirdeti meg. A hálózat új tulajdonosa a tervek szerint továbbműködteti az akkreditált szegedi szolgáltató labort – épülettel, műszerparkkal és a hatfős személyzettel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ózonból ott van sok, ahová menekülnek előle

A napokban még nem érte el Szegeden a talajközeli ózonkoncentráció a tájékoztatási határértéket,… Tovább olvasom