Délmagyar logó

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

Maradhat-e a Szeged Étterem? Bérlőt keres a kincstár

Szeged - Pályázatban keres bérlőt a Magyar Államkincstár a saját székházában található Szeged Étteremre. A jelenlegi bérlő maradna. Hogy mi lesz majd februártól, az a véletlenen is múlhat.
– Ha lesz egy olyan jelentkező a pályázatra, aki többet ígér, mint én, akkor ő bérelheti tovább a helyiségeket – mondta Novoth Kornél, a Szeged Étterem, Kávézó és Pubot üzemeltető Novoth-Hús Kft. ügyvezetője. – A 2008-ban bezárt patinás szegedi vendéglőt 2010-ben nyitottam újra, az 5 évre aláírt bérleti szerződésem most jár le. Munkatársaimmal rengeteg energiát és rengeteg pénzt öltünk bele abba, hogy a lepusztult állapotban lévő éttermet felújítsuk, újra bevezessük a piacra: nem 5 évben gondolkodtunk. Hosszú időbe telik, mire egy konyha beáll, kialakul a vendégkör, és kezd hasznot hozni a vállalkozás. Ha mennünk kell, nem vihetjük magunkkal a berendezést, azokat ide építettük be, óriási károk érik a céget. Csak a szerencsében reménykedhetünk.

Nem számít, hogy a jelenlegi bérlő az elmúlt öt évben sikeresen vezette vissza a piacra a Szeged Éttermet. Fotó: Karnok Csaba
Nem számít, hogy a jelenlegi bérlő az elmúlt öt évben sikeresen vezette vissza a piacra a Szeged Éttermet.
Fotó: Karnok Csaba

A bérlő 2010-ben megállapodott a kincstárral, hogy a szerződés lejárta előtt fél évvel tárgyalóasztalhoz ülnek, és ha elégedettek egymással, közösen kialkudott időpontig meghosszabbítják a szerződést. A bérlő szerint egy jogszabályváltozás miatt kell az összes, állami tulajdonban lévő ingatlant pályáztatni, köztük a Széchenyi tér 9.-ben, a kincstár saját székházában, a műemlék Zsótér-házban lévő Szeged Étterem helyiségeit is. A ingatlan 736 négyzetméteres, egy pince és egy 63 négyzetméteres udvar is tartozik hozzá – olvasható a Magyar Nemzetben közzétett hirdetésben. A pályázatokat január 30-áig várják.

A Tataházán bejegyzett Novoth-Hús Kft. 5 húsboltot is üzemeltet, mintegy 40 embert foglalkoztat Szegeden.

Törvények kötik meg a kezüket

Megkérdeztük a Magyar Államkincstár sajtóirodájától, milyen jogszabály kötelezi őket arra, hogy az éttermet akkor is megpályáztassák, ha a jelenlegi bérlővel elégedettek. A következő választ kaptuk: „... az említett épület a Magyar Államkincstár vagyonkezelése alatt álló ingatlan. Tekintettel arra, hogy a bérleti szerződés lejárt, a Magyar Államkincstárnak – mint vagyonkezelőnek és közpénzzel felelősen gazdálkodó intézménynek – törvényben előírt kötelessége pályázatot hirdetni." Három jogszabályra is hivatkoznak, melyek versenyeztetési kötelezettségre vonatkozó részeit be kell tartaniuk.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

2015 az idősekről szól

Egészségmegóvó és kondíciómegőrző programokkal készül a szegedi idősügyi tanács 2015-ben, amelyet az idősek évének nevezett ki – tájékoztatott idősebb Boros Gyula, az önkormányzat idősügyi referense. Tovább olvasom