Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Maradnak Szegeden a Mars téri bódék

Szeged - A Csongrád Megyei Bíróság tegnap hatályon kívül helyezte azt az első fokú ítéletet, amely szerint le kell bontani a Mars téri piac átépítését akadályozó 18 bódét és üzletet. A 2006 óta tartó pereskedés tovább folytatódik, miközben elúszhat 500 millió forintos uniós támogatás.
Egy hete még azt írtuk: november közepén elkezdődhet a Mars tér rendezését is magában foglaló, a Reök-palotától a Gutenberg utcán át a piacig elérő terület teljes felújítása. Amennyiben elhárul az utolsó akadály, és a megyei a várossal perben álló Mars téri kereskedőket arra kötelezi, hogy lebontsanak 18 bódét és üzletet. Ehelyett azonban a másodfok azt állapította meg, hogy a városi bíróság olyan eljárási hibákat vétett, amelyek miatt hatályon kívül kell helyezni az ítéletet, és új eljárást kell indítani.

A Mars tér-saga 2005-ben kezdődött: mintegy 100 bódé és üzlet tűnt el a piacról, az ideiglenes felépítmények gazdáinak a piacigazgatóság jogerősen felmondta a bérleti szerződését, majd bontásra kötelezte őket.

A városvezetés ugyanis úgy döntött, hogy nem halogatja tovább a Mars tér teljes rekonstrukcióját. 13 kereskedő, 18 pavilon tulajdonosaként ekkor bírósághoz fordult, emiatt az építési területen továbbra sem lehetett hozzányúlni a bódékhoz, üzletekhez.

Egyelőre az autóalkatrész-pavilon is maradhat a helyén. Fotó: Segesvári Csaba
Egyelőre az autóalkatrész-pavilon is maradhat a helyén.
Fotó: Segesvári Csaba

A 4 éve tartó hercehurca során – most éppen a kereskedők az alperesek – a Szegedi Városi Bíróság hozott egy elsőfokú ítéletet az önkormányzat javára, amely szerint jogerősen lehetne bontani. Ez ellen a bódétulajdonosok fellebbezést nyújtottak be. A tegnapra kitűzött, egyszer már bombariadó miatt elhalasztott tárgyalástól azt várta a városvezetés, hogy végleg pont kerül az ügy végére, és novemberben elindulhat az uniós projekt.

Nem így történt. Most az is kérdés: elúszhat-e akár 500 millió forint is – egyes számítások szerint ennyi eshet a belvárosi rekonstrukció uniós támogatásából a Mars téri építkezésre. Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester szerint a bíróság nem azt mondta ki, hogy a pereskedő kereskedőknek igazuk van, hanem azt, hogy eljárási hibákat vétett az első fokon eljáró városi bíróság. Ma összeülnek a szakértőkkel, és megnézik, hogyan lehet átütemezni a munkálatokat. A 18 pavilonból ugyanis csak 7 áll a csarnok útjában. Ráadásul az építkezésnek 3 helyszíne van: a Kölcsey utca és a Reök-palota előtti tér, a Gutenberg utca, valamint a Mars tér.

A bíróság meghosszabbította a Mars téri bódék életét.
A bíróság meghosszabbította a Mars téri bódék életét.
Fotó: Segesvári Csaba

Botka László polgármester nyíltan fogalmazott: a pereskedők sok millió forintot szeretnének kapni, ami nem jár nekik, hiszen olyan szerződésük volt, amit bármikor fel lehetett mondani. Márpedig az adófizetők pénzéből nem lehet olyan összegeket kifizetni, aminek nincs jogi alapja.

3 milliárd

Az úgynevezett városrehabilitációs projektre Szeged mintegy 2 milliárd forintot nyert tavaly az Uniótól, amelynek teljes költségvetése 3 milliárd forint.

Az „összevont" per Tóth Péter Mars téri autóalkatrész-kereskedő nevén fut, őt megkérdeztük a tegnapi ítélettel kapcsolatban: hogyan tovább? Azt válaszolta, még nem döntöttek. Ifj. Szilágyi János, a várost képviselő ügyvéd pedig azt közölte: meg kell kapniuk az ítélet részletes indoklását, hogy a felperesi álláspontot kialakíthassák.

Eljárási hibák

A bíróság megállapította: az első fok tájékoztatási kötelességét elmulasztva nem figyelmeztette a kereskedőket, hogy ügyvédet fogadhatnak. (Az alpereseket 3 ügyvéd képviselte tegnap – a szerk.) Kifogásként merült fel, hogy minden egyes pavilonhoz egyenként kellett volna szakértőt kirendelni, hogy az ideiglenes jellegű-e, avagy sem.

Olvasóink írták

36 hozzászólás
12
 • 36. darch 2009. október 28. 18:25
  „Valahogy úgy érzem, hogy ebben az országban az egyén érdeke mindenek felett áll, még akkor is, ha a közösséggel vagy más ember érdekével egyenesen szembemegy. Mert itt mindenkinek csak joga van, kötelessége és kötelességérzete nincs.”
 • 35. Szögedi 2009. október 28. 14:53
  „Basszus el fog veszni 500 millió forint! Nem kéne az egészet hagyni? Minden kereskedőnek akit érint, annak a 7nek aki útban áll adni 5-10 millió forintot. Azt a kecske is jól lakik meg a káposzta is megmarad. Még mindig jobban járunk. Ha 50-70 millió elveszik mint 500. Gyorsan letudni azt jöhet a dózer meg a beruházás. Hiheteten hogy pár paraszt tönkre teszi 100 000 ember életét aki nap mint nap megfordul a Mars téren. Én is itt lakom és elviselhetetlen. Nem mindegy? Ha megjön az Árkád úgyis felére csökken a forgalom a téren, nyilván jópár konkurencia üzlet fog működni a szomszédos centerben. Mert nyilván a multi nem fogja elnézni hogy mindenki a mars téren vásárol az ottani szupermarket meg üres lesz persze! Biztos lesz alternatíva...”
 • 34. szunyi 2009. október 28. 14:21
  „Nem a kisember és nem a város a bünös!

  A bünös a rendszer, hogy 4 éven keresztül tökölnek és nem hozznak jogerős itéletet.”
 • 33. hazaffy 2009. október 28. 13:58
  „Kedves Felhőfejes!
  Talán nem véletlen, hogy az általad jelzett honlap letölthető dokumentumai között nem található meg az a bérleti szerződés, melyre alapozva néhány nyerészkedni kívánó kereskedő (pletykák szerint van olyan aki párton belüli infókat felhasználva bősz felvásárlásba kezdett) úgy gondolja, hogy van valamiféle jogalapja kártalanításra.

  A közvélemény úgy tudja, hogy a kereskedőknek a területre volt bérleti szerződésük és erre a területre húztak fel ilyen-olyan bódékat. A bérleti szerződésüket a város felmondta, melynek következtében bontaniuk is kell. Nem bontanak, hanem pereskednek, húzzák az időt. Ebben úgy tűnik, akarva-akaratlanul a bíróság is a segítségükre siet, amikor több év pereskedés után úgy dönt, hogy elölről kezdi az egészet.

  Közben meg a város elveszthet egy kis uniós pénzt. Ezért a kereskedők ismét nyeregben érzik magukat, mert úgy gondolják, hogy megnövekedett a zsarolási potenciáljuk. Mert nincs itt másról szó.

  Közben az Etelka sorra mutogatni meg nem más, mint önmaguk leleplezése. Ott ugyanis tulajdonjog vásárlása történt. A kereskedők meg talán maguk is elhiszik, hogy nekik ugyanilyen jogaik vannak. Pedig nincs.

  Erkölcsileg pedig ők tették a város szégyenévé a piacot azokkal a bodegákkal. Felelősségük elvitathatatlan. Ideje lenne, ha bocsánatot kérnének a szegediektől ahelyett, hogy a markukat tartják.”
 • 32. Felhőfejes 2009. október 28. 13:15
  „Amit írtam, azt az érdekeltek elmondásából tudom. Van közöttük, aki tönkrement a több éves huzavonában, másnak a vállalkozását kellett elvinnie Szegedről - és folytathatnám.
  Én magam egyébként sem hiszem, hogy ép eszű emberek évekig huzakodnának, csak azért, hogy az önkormányzatnak ne legyen igaza.
  Azt se, hogy minderre az ellenzék biztatja fel őket.
  Igenis, jelentős sérelem érte őket, és most már nem hagyják magukat!
  Ha jogállamban élünk, akkor a keretek között mozoghatnak és mozogni is fognak, míg számukra elfogadható megegyezés nem születik.
  Még egyszer mondom, hogy erről már négy évvel ezelőtt békésen meg lehetett volna állapodni...
  Miért biztosak abban itt olyan sokan, hogy a hatalomnak van igaza, s nem a kisembernek?
  Ha valakit a történetnek az az oldala is érdekelne, amiről a Délmagyar tendenciózusan soha nem tudósít, egyébként könnyen utána nézhet: http://sites.google.com/site/amarsterert/”
 • 31. hazaffy 2009. október 28. 12:55
  „"Elvárható, hogy a korábbi bérlőket tisztességesen kártalanítsák"
  Miért kell(ene) a bérlőt kártalanítani, ha a szerződésének megfelelően felbontják a bérleti szerződésüket?”
 • 30. N.P. 2009. október 28. 12:50
  „Felhőfejes 2009.10.27. 20:52

  Szerintem senki normális embör nincsen ellene, hogy normálisan felújítsák a Mars téri piacot. De!
  1. Elvárható, hogy a korábbi bérlőket tisztességesen kártalanítsák, és olyan új bérleti lehetőséget biztosítsanak számára, ami továbbra is lehetővé teszi számukra a rentábilis működést.
  - mond már meg, hogy mi a rákért is kellene ezt megtenni? A szerződésben volt erről szó? Ezzel a logikával minden elküldött vasutasnak új pályát kellene építeni, minden kirúgott tanárnak új iskolát!!!!”
 • 29. favágó 2009. október 28. 12:16
  „Én úgy tudom, hogy a helyet bérlik, csak maga a felépítmény (a bódé) a sajátjuk. De ha a Piac Kft. felmondta a szerződést akkor 30 napon belül el kell csomagolni! Ha tetszik, ha nem! Kérdezem. Ha elesik a város az 500 millától a tisztelt bíró és a bódé tulajok ( meg azok akik feltüzelték őket!) összedobják a zsét?”
 • 28. nanemaaa 2009. október 28. 11:45
  „Mazsola
  Pont ezt az építést igyekeznek most megakadályozni a bódé-bildingesek. :D”
 • 27. makákó 2009. október 28. 11:32
  „Annyira igazságos, és körültekintő a magyar jog, hogy párját ritkítja!:)
  Azon a napon kellett volna lebontani a bódékat, mikor megszületett a bontási engedély, de a fellebbezés még nem érkezett be:)”
 • 26. mazsola99 2009. október 28. 10:47
  „Gondoljuk már végig egy kicsit...mennyivel szebb lett a Mars tér, hogy felépítették az Anna és az Irén csarnokot.Én nap mint nap ott vagyok a Mars téren,de az a látvány amit a többi bódé nyújt...elkeserítő...a szagokról már nem is beszélve.azt sem értem,hogy mért nem lehet még egy vagy 2 csarnokot felépíteni,és akkor máris nézne ki valahogy ez az egész,és a kinnt álló bódék tulajdonosainak sem kéne elhagyni a Mars teret. A kecske is jól lakik,a káposzta is megmarad...ja de tudom miért!!---->Túl egyszerű lenne!”
 • 25. nanemaaa 2009. október 28. 09:35
  „Az igazság mint mindig, most is odaát van.
  A másodfokú bíróság megsemmisíti az elsőfokot, mert az nem tájékoztatta az alperest, hogy igénybe vehet ügyvédet a saját védelmére. Akkor, amikor a tárgyaláson eleve ott ültek a kereskedők ügyvédei.
  A kereskedők sírnak, hogy elveszik a bódéikat, így éhen fognak halni, ha nem árulhatnak. Elvileg ők ugyi ős-(vagy hős-?) termelők.
  Mindezt úgy, hogy gyakorlatilag évek óta zárva vannak a kócerájok, s ez őket cseppet sem zavarja.”
 • 24. AN 2009. október 28. 08:47
  „Ez már régen nem a kereskedők bódéiról szól. Itt az ellenzék tüzeli őket, mert érdeke, hogy a "szoci városvezetés" elessen egy 500 millás támogatástól. Mert akkor meg rájuk lehet mondani, hogy "micsoda impotens társaság". Az a baj, hogy itt már senkit sem érdekel a SZEGEDI POLGÁR! Nagyot csalódtam (már nem is először)!”
 • 23. flexsnake 2009. október 28. 06:27
  „na a bódéputrik...”
 • 22. nagypappa 2009. október 28. 04:39
  „Felhőfejes

  Van egy bérleti szerződés amiben az szerepel, hogy 30 nap felmondással bármikor a Piac (is) felmondhatja a szerződést. Innentől kezdve az egész csak szardobálás. Időhúzás.
  A jelenlegi állapot alapján, szerintem hozzá lehetne fogni az építkezéshez, a pavilonok egy része ugyan bele esik az új csarnok területébe, de azt később az épülő csarnokon belül is le lehet bontani.
  Drága szíveim.. honnan a csudából gondoljátok, hogy egy valódi őstermelő -aki az ideje nagy részét a tényleges termeléssel tölti- ki tudja fizetni a piaci asztalok bérleti díját? A heti egy két árusítással veszteséges lenne. Pedig aki termel az nem tud naponta a piacon lenni.”
 • 21. KolomparBeyonce 2009. október 28. 04:35
  „<moderálva> a Marsteri piacra!”
 • 20. Felhőfejes 2009. október 27. 20:52
  „Szerintem senki normális embör nincsen ellene, hogy normálisan felújítsák a Mars téri piacot. De!
  1. Elvárható, hogy a korábbi bérlőket tisztességesen kártalanítsák, és olyan új bérleti lehetőséget biztosítsanak számára, ami továbbra is lehetővé teszi számukra a rentábilis működést.
  2. Mindezzel együtt a zöldség- és gyümölcspiaci részen a felújítások (és a helyosztások) során elsősorban az őstermelőket részesítsék előnyben, ne a viszonteladókat - ez a vásárlók érdeke is.
  3. A cikkben felsorolt három felújítási színtér közül egyébként csak a piacnak volna igazán létjogosultsága (a fentiek alapján), a másik kettőé legalábbis vitatható.
  14. csonakos-nak: Tudom, mi a bérleti és a tulajdonjog közötti különbség, de azt is tudom, hogy a bérleti jog megváltása is két félen múlik, s ha az egyik fél egyoldalúan diktálni próbál, akkor érthető, ha a másik érvényt próbál szerezni az érdekeinek. Nem passzióból és nem bosszantásból, hanem mert talán nincsen más választása!”
 • 19. joy 2009. október 27. 20:42
  „Nincs igazság, csak gazságszolgáltatás.

  Gyalázat!”
 • 18. malovics 2009. október 27. 19:30
  „Szerintem senki nem mondja, hogy a Mars teret ne újítsák fel/szépítsék meg. Ami elhangzik: egyrészt kárpótolják a kereskedőket, amennyiben erre joguk van (ez ugyebár az én olvasatomban még nem dőlt el végleg, de nem értek a joghoz), másrészt NE ÍGY újítsák fel, ahogyan azt most tervezik.

  www.marster.hu”
 • 17. macs 2009. október 27. 19:14
  „Emberek, szét kéne nézni a világban. Szebbnél szebb piacokat láttam. Az ami a Mars téren van minden csak nem piac.”
36 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhagyott temetők Csongrádban

Földből kiálló, borostyánnal benőtt kereszteket láthat, aki Szegeden a Bajai útról az egykori téglagyári bányató felé halad. Tovább olvasom