Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Márai-bemutató: Válás Budán

Szeged - Márai-bemutatót tart ma 19.30-tól a Szegedi Pinceszínház: Kancsár József rendezésében és főszereplésével a Válás Budán című kisregény színpadi változatát mutatja be a magánteátrum társulata. A második előadást vasárnap este tartják.
Válás? Budán? Ilyesmi csak másokkal fordulhat elő. Az egyik eset mégis szokatlanul közelről érinti a válóperes bíró elzárkózó, de sikeresnek mondható életét és családi körét: egy iskolatárs és egy futó leányismerős házassága jutott válságba. A tárgyalás előtti éjjelen megrendítő események játszódnak le a felek budai otthonában, s ennek különös megvilágításában három ember kapcsolatának eddigi rejtett dimenziói tárulnak fel. A tanács biztonságát veszélyeztető személyes érzelmek fordulatokban gazdag, drámai, szinte filmszerű történetét Márai elegáns, lélektani árnyalatokban gazdag stílusa hatja át.

– Végeztünk egy kis házi közvélemény-kutatást, megkérdeztük a közönségünket, mit szeretnének látni. A tizennyolc ajánlott szerző közül Márai Sándor a legnépszerűbbek között szerepelt. Korábban már játszottunk tőle, még a Horváth Mihály utcai régi helyünkön mutattuk be a Vendégjáték Bolzanóban című regénye alapján a Casanovát. A Válás Budán is eredetileg kisregény, Kővári Katalin írta át színdarabbá. Ezt a változatot játssza a Karinthy Színház és a Budapesti Pinceszínház is – mondja Kancsár József, a Szegedi Pinceszínház igazgatója, aki nemcsak a produkció egyik főszerepét, Kőmíves Kristóf bírót játssza, hanem rendezőként is irányította a próbákat.

Kancsár József Kőmíves Kristóf és Kancsár Orsolya Hertha, a felesége szerepében Fotó: Frank Yvette
Kancsár József Kőmíves Kristóf és Kancsár Orsolya Hertha, a felesége szerepében.
Fotó: Frank Yvette

– Izgalmas társadalmi drámaként ajánlom az előadást a nézőknek. Sok ember küzd hasonló családi problémákkal a gazdasági válság következményeképpen. Érdekes a darab okfejtése az emberi kapcsolatokról. Igazából olyan ez a színmű, mint egy krimi: az elején bejelenti az egyik szereplő, egy orvos, hogy megölte a feleségét. A játék során kapunk választ arra, hogy miért.

A premiert ma 19.30-tól tartják a Pinceszínházban (Dugonics tér 2.), vasárnap este tartják a második előadást. Kőmíves feleségét, Herthát Kancsár Orsolya, Greiner Imrét, az orvost Varga Bálint, Annát, a feleségét Papp Gabriella alakítja.

Olvasóink írták

  • 1. tol 2011. március 27. 14:37
    „dicséretesek a Pinceszínház kezdeményezései; egy egyetemi városban helye van a kulturálódás alternatív formáinak. Csak így tovább!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Naposkacsa: van hitel, támogatás

Több mint 40 ezer naposkacsát kellett leölni az év első heteiben Csongrád és Bács-Kiskun megyében, mert a keltetőktől nem vették át őket a termelők a magas takarmányárak miatt. Tovább olvasom